Czekolada do dekoracji, czyli świetna ozdoba domowych wypieków

Czekolada do dekoracji, czyli świetna ozdoba domowych wypieków

Czekolada do dekoracji doskonale balansuje smak całego dania i nadaje mu charakteru, ponadto jest znakomitą ozdobą deseru. Można z niej przygotować pyszną polewę, czy też stworzyć oryginalne ozdoby. Chcąc uzyskać pożądaną konsystencję czekolady, często niezbędne jest jej rozpuszczenie. Jaka czekolada do dekoracji będzie najlepsza? Czekolada do dekoracji- jak ją rozpuścić? Czekolada plastyczna do dekoracji wypieków Czekolada…

Czekoladki bezglutenowe

Czekoladki bezglutenowe

Czekolada to pyszna uczta dla większości ludzi. To dlatego, że jest słodka, kremowa i bogaty w smaku. Jednak osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu nie mogą cieszyć się tym przysmakiem tak często, jak inne osoby. Dzieje się tak, ponieważ większość czekoladek zawiera produkty pszenne zawierające gluten. Dobrą wiadomością jest to, że na rynku dostępne są…

Jaka powinna być dobra gorzka czekolada?

Jaka powinna być dobra gorzka czekolada?

Słodycze kocha każdy z nas. Do jednych z najpopularniejszych produktów z tej kategorii należy czekolada. Kilka kostek zjada się na pocieszenie, uczczenie sukcesów czy osłodę długiego dnia. Jednak najtańsze czekolady, które można znaleźć w sklepach, to najczęściej w rzeczywistości wyroby czekoladopodobne słabej jakości. Najkorzystniejszym rozwiązaniem jest natomiast wprowadzenie do diety zdrowej, gorzkiej czekolady. Co warto…

Czarna czekolada i jej korzyści zdrowotne

Czarna czekolada i jej korzyści zdrowotne

Czekolada jest uprawiana w wielu kulturach od około 3000 lat. Najwcześniejsze wzmianki o wykorzystaniu ziaren kakaowych sięgają około 1100 roku p.n.e. Cywilizacja Majów spożywała kakao na terenie dzisiejszego Meksyku i Ameryki Środkowej. Używali ziaren kakaowych jako waluty, a także używali ich do robienia gorzkiego, pieniącego się napoju zwanego xocolatl. Łacińska nazwa „Theobroma cacao” dosłownie oznacza…

Czy czekolada z ziarnami kawy to dobre połączenie?

Czy czekolada z ziarnami kawy to dobre połączenie?

Czekolada z ziarnami kawy coraz częściej jest dostępna na sklepowych półkach. Co sprawia, że jest to udane połączenie? Po co łączyć kawę i czekoladę? Kawa i czekolada – najbardziej udane połączenia Gorzka czekolada z ziarnami kawy – jak wpływa na samopoczucie? Podsumowanie Po co łączyć kawę i czekoladę? Ziarna czekolady i kawy mają ze sobą wiele wspólnego….

Sprawdzamy ile kalorii ma czekolada z orzechami

Sprawdzamy ile kalorii ma czekolada z orzechami

Czekolada to jeden z najpopularniejszych słodyczy na świecie. I trudno się temu dziwić, bo dobra czekolada to prawdziwy przysmak, z którego większość nie chce rezygnować. Gdy liczymy kalorie, czekolada jako kaloryczna przekąska, może stanąć  na drodze do upragnionej sylwetki. Zobaczmy co można zrobić w tej sytuacji. Czekolada w liczbach Jakie są alternatywy dla czekolady mlecznej…

Czekolada w kawałkach – dozwolona na diecie redukcyjnej?

Czekolada w kawałkach – dozwolona na diecie redukcyjnej?

Czy na diecie redukcyjnej czekolada w kawałkach jest dozwolonym elementem posiłków? Zdecydowanie tak! Czekolada w kawałkach – dlaczego może być elementem diety redukcyjnej? Jak skomponować zdrowy posiłek z czekoladą w kawałkach? Czekolada w kawałkach w zdrowych wypiekach – jak wpleść ją w dietę? Podsumowanie Czekolada w kawałkach – dlaczego może być elementem diety redukcyjnej? Powszechnie wiadomo,…

Jak certyfikat UTZ czekolady wpływa na jej jakość i produkcję?

Jak certyfikat UTZ czekolady wpływa na jej jakość i produkcję?

Certyfikat utz w przypadku czekolady ma ogromne znaczenie. Czekolada oznaczona takim symbolem pochodzi ze zrównoważonych upraw. Certyfikowane kakao użyte do produkcji takiej czekolady zapewnia jej najwyższą jakość i dbałość o środowisko w procesie produkcji. Dlatego coraz więcej firm decyduje się na czekoladę sygnowaną tym certyfikatem, a konsumenci powinni wybierać właśnie takie oznaczenia. Do czego jest…

Jaka czekolada do roztopienia jest najlepsza?

Jaka czekolada do roztopienia jest najlepsza?

Być może podczas tworzenia wypieków ciast i robieniu deserów, do przygotowania których wymagana jest rozpuszczona czekolada, nie zastanawiamy się, jakiej użyć i jaka będzie najlepsza. To błąd! Jaką czekoladę do roztopienia wybrać? Dlaczego czekolada się przypala? Jaka czekolada do roztopienia będzie najlepsza do dekoracji? Podsumowanie Jaką czekoladę do roztopienia wybrać? Otóż warto wiedzieć, że rodzaj czekolady…

Prawdziwa czekolada do picia — czyli jaka?

Prawdziwa czekolada do picia — czyli jaka?

Czekolada jest jednym z najbardziej uwielbianych produktów na świecie. Miłośnicy czekolady doceniają zarówno jej niepowtarzalny smak, jak i właściwości zdrowotne. Każdy również słyszał o napojach czekoladowych, jednak nie każdy wie, czym jest czekolada do picia. Jest to napój pitny zazwyczaj produkowany z mleka i czekolady gorzkiej. Nie jest tym samym co czekolada rozpuszczona z tabliczki….

Czekolada bezmleczna — czy każda czekolada zawiera mleko?

Czekolada bezmleczna — czy każda czekolada zawiera mleko?

Miłośników czekolady na pewno może ucieszyć fakt, że większość czekolad nie posada w swoim składzie mleka. Czekolady gorzkie i deserowe przeważnie składają się z kakao i cukru. Z tego powodu nie trzeba rezygnować z tych pysznych i zdrowych smakołyków, nawet jeżeli nagle się okaże, że trzeba zrezygnować z produktów mlecznych. Niestety czasami zdarzają się wyjątki,…

Jaka jest najlepsza czekolada do rozpuszczenia?

Jaka jest najlepsza czekolada do rozpuszczenia?

Zazwyczaj czekolada kojarzy nam się z niewielką, prostokątną tabliczką, która znajduje się w stałej formie, gotowej do spożycia. Wbrew pozorom na rynku istnieje obecnie wiele różnych rodzajów czekolady. Charakteryzują się specyficznym smakiem np. czekolada mleczna, czekolada cynamonowa i czekolada gorzka, ale niekiedy bywa tak, że takie produkty występują w różnej konsystencji. Wobec tego możemy wybrać…

Wojskowa czekolada – historyczna ciekawostka, czy coś wartego spróbowania?

Wojskowa czekolada – historyczna ciekawostka, czy coś wartego spróbowania?

Czekolada od dziesięcioleci jest stałym składnikiem wojskowych racji żywnościowych. We wszystkich niemal armiach świata uznano, że jest to rodzaj słodkości, który nie tylko zwiększa morale żołnierzy, ale też jest im w stanie zapewnić niezbędny zastrzyk energii w kryzysowych sytuacjach. Zazwyczaj czekolady produkowane na potrzeby wojska różnią się znacznie składem od tych produkowanych na rynek cywilny. Scho-Ka-Kola…

Czy czekolada przeterminowana 5 lat szkodzi?

Czy czekolada przeterminowana 5 lat szkodzi?

Ilu z Was zastanawiało się, biorąc do ręki promocyjne opakowanie z lady sklepowej, jakie konsekwencje może mieć zjedzenie przeterminowanej czekolady? Czy można zatruć się przeterminowaną czekoladą i co robić w przypadku zatrucia?  Czy mogę jeść przeterminowaną czekoladę? Co należy wiedzieć o zatruciach Główne przyczyny zatrucia Co to jest biała powłoka na czekoladzie? Jak niebezpieczny jest biały…

Dlaczego warto jeść czekoladę z erytrytolem?

Dlaczego warto jeść czekoladę z erytrytolem?

Zarówno czekolada jak i erytrytol mają swoje korzystne dla zdrowia właściwości. Sama czekolada ma w swoim składzie prawie sześćset takich substancji, zaś erytrytol jako zdrowszy zamiennik białego cukru nie dość, że jest mniej kaloryczny, to w dodatku jego spożycie nie przyczynia się do wzrostu glukozy we krwi. Korzyści płynące z samej czekolady Właściwości erytrytolu Witaminy zawarte…

Czy czekolada może być słona?

Czy czekolada może być słona?

Na pierwszy rzut oka połączenie słodkiego i słonego nie wydaje się dobrym pomysłem. Jest to jednak duże nieporozumienie. Przez wiele lat sól była używana do przygotowywania słodyczy, zwłaszcza czekolady. Z pewnością większość konsumentów próbowała takich rzeczy, jak potrawy z solonym karmelem czy mięso z kwaśno-słodkim sosem. Dlatego sól w czekoladzie nie jest dziwnym dodatkiem, nie…

Czekoladki wegańskie – czy mogą zastąpić czekoladę?

Czekoladki wegańskie – czy mogą zastąpić czekoladę?

Czekoladki wegańskie potrafią zaskoczyć! Nie odbiegają one w kwestii swej różnorodności od tradycyjnych, znanych nam powszechnie czekolad i pralin, bowiem w swoim składzie potrafią zawierać wiele bakalii, przeróżnych musów i galaretek, orzechów lub być białe i mleczne – bez zawartości mleka! Różnica w smaku potrafi być niemal niezauważalna nawet dla największych czekoladowych smakoszy. Dlaczego przechodzimy…

Ile kalorii ma biała czekolada?

Ile kalorii ma biała czekolada?

Całkowita liczba kalorii, kcal: 541; Białka:  4.2 g; Tłuszcze: 30.4 g; Węglowodany: 62.2g, Ile kalorii ma biała czekolada? Wartość kaloryczna białej czekolady wynosi 541 kcal na 100 gramów produktu. Kupując białą czekoladę, należy zwracać uwagę na listę składników na opakowaniu oraz cenę produktu. Dobre masło kakaowe i prawdziwy cukier nie mogą być zbyt tanie. Kto wymyślił białą…