Najlepsze meksykańskie słodycze, które warto spróbować
Marzysz o podróży do Meksyku, ale masz poczucie, że jest to wciąż dalekosiężne marzenie? Nic straconego, już teraz możesz przenieść się do tego latynoskiego kraju próbując tamtejszych specjalności. W tym artykule skupimy się na meksykańskich słodyczach, które wprowadzą Cię w egzotyczny klimat. Niektóre z nich można nawet samemu spróbować wykonać we własnym domu.
- Historia meksykańskich słodyczy
- Wpływ innych narodów na meksykańskie słodycze
- Meksykańskie słodycze – musisz je spróbować
- Podsumowanie
Historia meksykańskich słodyczy
Bogata tradycja kulinarna Meksyku sięga tysięcy lat. Inspiracji warto szukać już za czasów Azteków, którzy udomowili pszczoły, a co z tym idzie w diecie tych ludów zagościł miód, który stosowany był w daniach słonych, jak i słodkich.
Ważną role odgrywała również kukurydza, która była podstawowym ziarnem imperium Azteków, którzy używali tego warzywa zarówno do potraw pikantnych, jak i słodkich.
Warto wiedzieć, że Meksyk ma ponad 60 odmian kukurydzy. To właśnie z kukurydzy, z pasty z fasoli, dyni, pestek dyni i owoców tropikalnych powstały słodzie smakołyki, które podbijają serca do dziś.
Najpopularniejszymi owocami Meksyku jest rodzima limonka, pomarańcza, ananasy, mango, papaje i kokosy. Dodatkowo do deserów wykorzystywano również kolendrę i kaktusy. Dzięki czemu meksykańskie słodycze smakują rewelacyjnie.
Wpływ innych narodów na meksykańskie słodycze
W XVI wieku, w czasach wielkich odkryć i kolonizacji, Meksyk był pod wpływem Hiszpanii, która sprowadziła do kraju Ameryki Łacińskiej wiele nowych i wcześniej nieznanych produktów. Mowa tutaj o takich produktach jak nabiał, czosnek, pszenicę, owoce z klimatu umiarkowanego, zioła i przyprawy. Ale to nie wszystko. Dominacja Hiszpanów w Meksyku spowodowała, że europejski kraj zaczął zmieniać tradycyjne przepisy meksykańskich słodyczy i deserów.
Religijny Hiszpanie ulepszyli tradycyjne przepisy. Zmieniono meksykańskie słodycze takie jak:
- cajetas – karmelizowane cukierki
- bunuelos – placki
- likier rompope – napój przypominający ajerkoniak
Kila wieków później, a dokładnie w 19. Stuleciu, Meksyk był pod panowaniem rządów austriackich. W latach 1864-1867 arcyksiążę Austrii Ferdynand Maksymilian, który był wspierany przez Francuzów, nadał meksykańskiej kuchni francuskiego smaku. Przykładem może być meksykański chleb inspirowany kuchnią francuską, czyli bolillo oraz pan frances.
Wpływ na kuchnię meksykańską mieli również przybysze z Afryki Zachodniej, Ameryki Południowej, Karaibów, Francji i Portugalii, którzy również przyczynili się do różnorodności kuchni meksykańskiej. Dzięki emigrantom z Afryki, meksykańskie słodycze mają dodatkowe bogactwo składników. Do deserów zaczęły być dodawane banany, orzeszki ziemne i owoce tropikalne.
Meksykańskie słodycze – musisz je spróbować
MEKSYKAŃSKA CZEKOLADA
Czekolada pochodzi z ziaren meksykańskiego drzewa kakaowego. W połowie XIII wieku wpływ Azteków wprowadził do deserów orzechy nerkowca, orzeszki ziemne, miód, sól, papryczki chili, słodkie ziemniaki i czekoladę.
Co ciekawe, Meksykanie nie używali cukru do swoich napojów czekoladowych. Zamiast tego dorzucali mąkę kukurydzianą, paprykę i inne przyprawy.
Samo słowo czekolada pochodzi od słowa „xocolatl”, co znaczyło gorzki napój wyższej klasy.
Jeden z hiszpańskich odkrywców zmodyfikował tradycyjny przepis meksykańskiej czekolady i dodał do niej cukier oraz wanilię i w taki sposób narodziła się słodka czekolada.
MEKSYKAŃSKIE CUKIERKI
Jednym z popularnych meksykańskich cukierków są bombony, które przypominają karmelowe słodycze spowite mlekiem. Przygotowane są z gotowych żółtek i cukru. Najsmaczniejszą są te, które maczane są dodatkowo w lekkim syropie.
CHURROS
Mimo że churros pochodzą z Hiszpanii, to jest to bardzo popularny przysmak wśród meksykańskich słodyczy. W Meksyku znaleźć możemy churros z nadzieniem waniliowym, czekoladowym i karmelowym.
PLATANO FRITO
Platano frito to nic innego jak smażony banan. Słodki przysmak możemy znaleźć w całym Meksyku, ale najpopularniejszy jest w regionach przybrzeżnych. Banany są smażone na patelni na maśle, posypane są cynamonem i polane skondensowanym mlekiem.
FLAN
Flan to uwielbiany przez Meksykanów deser, podawany z kremem karmelowym. W ich skład wchodzi słodkie i skondensowane mleko, cukier, jajka i wanilia.
PASTEL DE ELOTE
Pastel de elote do słodkie ciasto kukurydziane. Jest to skrzyżowanie ciasta i budyniu. Podaje się go zazwyczaj jako kawałek ciasta lub pojedynczą babeczkę. A skondensowane mleko kukurydziane nadaje mu niezwykłej kremowej konsystencji.
CAMOTES
Camotes czyli słodkie ziemniaki zawsze robią furorę wśród turystów, którzy przyjeżdzają do Meksyku. Słodkie ziemniaki są jednym z najważniejszych elementów kuchni meksykańskiej. Można je podawać jako słodkie przekąski lub można z nich zrobić słodki pudding, który z łatwością można dostać u lokalnych sprzedawców w ulicznych sklepikach. Słodkie ziemniaki podawane są najczęściej z mlekiem skondensowanym lub z dżemem.
Meksykańskie słodycze maja bogatą tradycję, która sięga XIII wieku, ale wpływ na obecne słodkie przekąski doszukiwać się możemy wśród wielu krajów zza Atlantyku. Mieszanka kultur, która była przez wieki obecna na terenach dzisiejszego Meksyku sprawiła, że oferta meksykańskich słodyczy jest bardzo szeroka i zachwyci nawet najbardziej wybrednych turystów.