Jak zrobić zdrowe słodycze?
Słodycze to coś, co lubi każdy. Niezależnie od stosowanej diety czy preferencji każdy znajdzie dla siebie odpowiedni smakołyk. Niestety jednak słodycze ze sklepów często są niezdrowe, zawierają dużo chemii lub cukru. Wiele osób szuka zamiennika dla słodyczy w swojej diecie chcąc zadbać o zdrowie i często błędnie rezygnuje z nich całkowicie. Dla takich osób idealnym rozwiązaniem są słodycze domowej roboty, które są łatwe w przyrządzeniu, zdrowe i smakują o niebo lepiej od tych dostępnych w sklepie! Przeczytaj jak zrobić zdrowe słodycze.
Jak zrobić zdrowe słodycze?
Każdy ma swój ulubiony rodzaj słodyczy. Niektórzy wolą żelki, inni cukierki, jeszcze inni czekolady czy lody. Wydawać by się mogło, że ten rodzaj słodyczy jest dostępny tylko w sklepach, więc siłą rzeczy trzeba zgodzić się na zawartą w nich chemię i nadmierną ilość cukru. Nic bardziej mylnego – słodycze takie jak żelki, lody czy krem czekoladowy można w prosty i łatwy sposób zrobić w domu. Dodatkowo, można samodzielnie wybrać ich smak i ilość cukru, dzięki czemu są zdrowsze i dostosowane do preferencji. Zatem jak zrobić zdrowe słodycze?
Jednym z najprostszych słodyczy, które można zrobić w domu, są lody malinowe. Do ich stworzenia wystarczy opakowanie malin mrożonych (około 450 gramów), jogurt naturalny (około 200g) oraz odrobina cukru – według preferencji, jednak nie więcej niż 50 gramów, by nie zabić smaku malin. Owoce (niekoniecznie maliny, możemy wybrać inne) trzeba rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie dodać do nich cukier i podgrzać aż do rozpuszczenia. Następnie trzeba wymieszać maliny z jogurtem naturalnym, zblendować aż do uzyskania gładkiej masy i odstawić do ostygnięcia. Dalej wystarczy przelać do foremek, wstawić do zamrażalnika i poczekać. W ten sposób można uzyskać pyszne, zdrowe i własnoręcznie zrobione lody.
Żelki domowej roboty
Przygotowanie zdrowych słodyczy w domu jest rzeczą prostą również dla fanów żelków. Nie od dziś wiadomo, że te oferowane przez sklepy zawierają ogromne ilości cukru i chemii, która, choć ulepsza smak żelków, wcale nie sprawia, że są one lepsze od domowej wersji.
Zrobienie żelków w domu nie wymaga skomplikowanych składników czy urządzeń. Wystarczy przygotować około 100ml dowolnego soku owocowego (lub więcej, w zależności od porcji), 6 łyżeczek żelatyny w proszku, łyżkę soku z cytryny i łyżkę cukru, która jak wszędzie – może być dodana i nie musi. Żelatynę trzeba zalać sokiem owocowym i odstawić na chwilę aż napęcznieje. Później trzeba dodać sok z cytryny i wszystko podgrzać aż żelatyna się rozpuści, ale bez wrzenia. Następnie żelki trzeba przelać do odpowiedniej formy, odstawić aż ostygnie i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, lecz najlepiej parę godzin. W ten szybki i łatwy sposób można samodzielnie przyrządzić żelki w domu. Jest to ten rodzaj słodyczy, który zrobiony własnoręcznie smakuje o wiele lepiej, a dodatkowo jest zdrowszy. Żelki pozwalają także na eksperymentowanie ze smakiem – można je zrobić z soków, syropów owocowych, herbaty a nawet galaretki. Wszystko zależy od preferowanego smaku i słodkości.
Jak zrobić zdrowe napoje?
Każdy czasami odczuwa skłonność do wypicia szklanki coli, soku czy słodkiej herbaty. Nie ma w tym nic dziwnego, bowiem ludzki organizm ma swoje potrzeby, a odpowiedni poziom cukru jest jedną z nich. Niemniej jednak soki czy Cola kupione w sklepie zawierają tak duże ilości cukru, że organizm ma problem z ich trawieniem, a kubki smakowe doznają szoku, gdy sięgamy po colę. W związku z tym najlepszym pomysłem na zapewnienie swojemu organizmowi glukozy bez ryzykowania zdrowiem jest przygotowanie własnoręcznych napojów, w których możemy decydować o ilości cukru i ich smaku.
Idealnym przykładem takiego napoju jest lemoniada cytrusowa. To napój, który można szybko przygotować w domu, nie wymaga specjalnych składników a smakiem jest nieodróżnialny od lemoniady kupionej w sklepie. Wystarczy kupić dwie pomarańcze, grejpfrut i limonkę, najlepiej bez chemii (trzeba zwracać uwagę na pochodzenie). Oprócz tego przyda się mięta, którą również można wyhodować w domu, woda (najlepiej filtrowana), odrobina cukru oraz kostki lodu, które można kupić lub zrobić. Owoce należy umyć (tak samo jak miętę) i obrać ze skórki. Wodę wraz z cukrem trzeba zagotować, a z owoców wycisnąć sok. Dla dekoracji część pomarańczy czy plasterek limonki można zatrzymać na później. Całość (sok, miętę i wodę) mieszamy w dzbanku. Gotową lemoniadę najlepiej schłodzić i podawać z kostkami lodu. Można także eksperymentować z różnymi sokami, na przykład malinowym.
Podsumowanie
Chociaż wielu osobom wydaje się, że słodycze najprościej jest kupić, ponieważ sklepowe smakują najlepiej, to łatwo zauważyć, że stworzenie smakołyków jest niemalże tak proste jak ich kupienie. Dodatkowo z jednej porcji można uzyskać więcej słodyczy, dzięki czemu ich koszt jest niższy niż w supermarketach. Ciężko więc zaprzeczyć temu, że słodycze domowej roboty są lepsze i zdrowsze. Trzeba jednak pamiętać, by nie przesadzać z ilością cukru, nie dodawać zbędnej chemii, a w przypadku owoców najlepiej kupować od producentów, którzy nie pryskają swoich towarów.