Jakie słodycze mają mało cukru?
Słodycze niskokaloryczne, jak i te bez cukru istnieją i jeżeli będą spożywane w odpowiednich ilościach nie zepsują planu odchudzania. Pozwolą na chwilę przyjemności oraz zresetują kubki smakowe. Warto pozwolić sobie na coś zdrowego i jednocześnie słodkiego. Jedna słodka przekąska w ciągu dnia nie powinna zrujnować marzeń o szczupłej i wysportowanej sylwetce.
- Zdrowe słodycze, które można kupić w sklepie
- Niskokaloryczne ciasta
- Jakie słodycze mają mało cukru?
- Podsumowanie
Zdrowe słodycze, które można kupić w sklepie
Coraz bardziej popularne i powszechne stają się zamienniki tradycyjnych słodyczy. Warto jednak zwracać uwagę na skład danego produktu, ponieważ może on zawierać dużą ilość cukru, mimo że jest przedstawiony jako, na przykład zdrowy owsiany baton dla sportowców.
Zdrowe słodycze, które mają małą ilość cukru oraz są godne polecenia to:
- Foods by Ann – batony Choco Bar, Choco Bite, Energy Bar,
- Ewa Chodakowska beRAW – batony w wielu smakach, kulki oraz ciastka,
- Nutrition Protein Bar 33% – batony proteinowe, np. o smaku słonego karmelu,
- Legal Cakes – batony i czekolady,
- Nutlove – kremy, np. Crispy Hazelnut,
- Krukam – batony.
Kokosowe miękkie ciasteczko Frank&Oil: będzie idealnym rozwiązaniem dla fanów kokosa, jego skład jest bardzo prosty, nie zawiera glutenu oraz sprawdzi się na diecie wegańskiej.
Kakao & Nuta pomarańczy Dobra kaloria: w składzie znajdują się same bakalie, kuleczki są sycące i bardzo słodkie w smaku.
Ciasteczka marchewkowe bez dodatku cukru Frank&Oil: użyty w nich został zamiennik cukru.
Zdrowe ciastka jaglane Frank&Oil z siemieniem lnianym: zawierają siemię lniane, sezam oraz słonecznik. Posiadają także certyfikat przekreślonego kłosa, co daje pewność, że nie zawierają glutenu.
Zdrowe zamienniki można znaleźć w sklepach, takich jak Biedronka, Lidl lub Rossmann.
Niskokaloryczne ciasta
Jakie inne słodycze mają mało cukru? Nawet ciasto nie musi być przeszkodą do osiągnięcia wymarzonej sylwetki. W Internecie można znaleźć wiele przepisów przedstawiających brownie z fasoli, chlebki bananowe i inne owocowe ciasta. Wystarczy zastąpić wysokokaloryczne składniki zdrowszymi, a ciasto będzie nadal smaczne.
Aby ciasto było mniej kaloryczne należy:
- zamienić mleko na napój owsiany, kokosowy, jaglany itd.,
- wybierać twaróg, bądź ser o niższej zawartości tłuszczu,
- używać mąki razowej, ryżowej lub jaglanej zamiast pszennej,
- zamiast smarować blaszkę masłem lub margaryną, można po prostu wyłożyć ją papierem do pieczenia,
- cukier, jak i cukier puder można zastąpić słodzikami, takimi jak erytrytol,
- używać świeżych owoców, suszone zawierają większą ilość cukru,
- do zrobienia polewy użyć odżywki białkowej (rozpuszczając ją w niewielkiej ilości gorącej wody, można też dodać gorzką czekoladę),
- zrezygnować z ciast z kremami i bitą śmietaną, warto postawić na galaretkę.
Przykładowym ciastem niskokalorycznym jest: borówkowe ciasto owsiane.
Do jego wykonania potrzebne będą:
- mąka owsiana (2 szklanki),
- szklanka borówek amerykańskich,
- banany (2 sztuki),
- mleko lub napój roślinny (pół szklanki),
- miód (3 łyżki)
- olej roślinny (1 łyżka)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- masło (1 łyżeczka)
Przygotowanie:
Należy obrać banany i pokroić na mniejsze części. Zblendować je z miodem i mlekiem na masę. Zmieszać z mąką owsianą, dodać proszek do pieczenia i olej. Wymieszać dokładnie, by wszystkie składniki się połączyły. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
Jedna porcja ciasta zawiera około 160 kcal.
Jakie słodycze mają mało cukru?
Typowe słodycze są obfite w kalorie, stanowią źródło prostych węglowodanów. Niestety takie słodycze nie sycą, przez wywołanie wahań poziomu cukru we krwi oraz nasilają apetyt. W identyczny sposób działają wszelkiego typu napoje słodzone.
Dlatego będąc na diecie należy rozważnie wybierać, co chce się zjeść. Poniżej została przedstawiona lista słodyczy, które nie zawierają cukru lub mają go w niewielkiej ilości. Nie są zakazane podczas stosowania diety ale oczywiście nie powinny być głównymi produktami w jadłospisie.
- budyń czekoladowy – około 95kcal w 100g,
- galaretka – około 50kcal w 100g,
- sałatka owocowa – około 100kcal w 100g,
- kisiel – około 65kcal w 100g,
- dżem 100% – około 150kcal w 100g,
- sorbet owocowy – od około 80kcal w 100g.
Jeśli nasza dieta jest odpowiednio rozplanowana, poziom cukru powinien utrzymywać się na stałym poziomie i raczej nie występują wtedy zachcianki. Jednak każdy czasami chciałby uprzyjemnić sobie dzień ulubionym deserem. W swoim planie żywieniowym można uwzględnić słodycze. Oto niskokaloryczne słodycze, które na pewno są w stanie zaspokoić potrzebę spożycia cukru.
- gorzka czekolada z 90% zawartością kakao,
- żelki – około 340 kcal w 100 g,
- podpłomyki – około 340 kcal w 100 g,
- popcorn – około 380 kcal w 100 g,
- herbatniki – około 420 kcal w 100 g,
- lody (najlepiej sorbety owocowe).
Stosując dietę i chcąc się zdrowo odżywiać nie musimy rezygnować ze wszystkich ulubionych słodyczy. Niektóre produkty można z łatwością zamienić na zdrowsze zamienniki ze sklepu, inne można przygotować samemu w domu. Zdrowe odżywianie nie jest równe z zakazem spożywania słodyczy. Słodkie produkty należy wybierać rozważnie, patrząc w ich składzie na ilość cukru i kaloryczność.