pyszne żelki proteinowe

Żelki proteinowe – czy to dobre uzupełnienie diety?

Żelki proteinowe mogą być dobrym rozwiązaniem dla osób, które chcą uzupełnić swoją dietę w białko. Sprawdzą się jako szybka przekąska dla osób aktywnych fizycznie, ale również tych, których dopadło nagłe uczucie głodu. Żelki proteinowe, dzięki wysokiej zawartości białka, dają szybkie uczucie sytości. Należą do przekąsek o niskim indeksie glikemicznym, nie powodują więc wyrzuty insuliny. Będą też idealną opcją dla wegan, ponieważ produkowane są z naturalnych składników. Czy jednak, mimo wielu niezaprzeczalnych zalet, mogą w pełni zastąpić produkty białkowe?

Żelki proteinowe  – zastąpią białko w diecie? 

Żelki to przysmak, który uwielbiają nie tylko dzieci. Te, produkowane na bazie żelatyny pochodzenia odzwierzęcego, przechodzą jednak do lamusa. Coraz większa ilość z nas zdaje sobie sprawę z nieekologicznej hodowli zwierząt i nie chcąc dokładać cegiełki do tego masowego przetwórstwa żywności, wybiera produkty wegańskie. Żelki proteinowe są świetną alternatywą dla tych klasycznych, gumowych misiów, które znajdziemy na większości sklepowych półek. Ich smak równa się z tymi, które znamy, jednak nie on tutaj gra główną rolę.

Żelki proteinowe zastąpią nam nie tylko smak dzieciństwa, ale przede wszystkim dostarczą niezbędnego białka. Grono odbiorców znajdą szczególnie wśród tych na diecie wegańskiej i sportowców, ponieważ to właśnie te osoby mają większe zapotrzebowanie na produkty proteinowe. Dieta wegańska nie dostarczy nam niezbędnego budulca, jakim jest białko, musimy więc dostarczyć go sobie w formie suplementów lub dodatków do żywności.

Żelki proteinowe to równie dobry pomysł na przekąskę po treningu na siłowni, bo dostarczy nam szybko sycącego białka, pozwalając zaspokoić uczucie głodu. Pamiętajmy jednak, że żelki proteinowe to tylko dodatek i tak powinniśmy je traktować. Nie możemy dostarczyć wraz z nimi pełnego dziennego zapotrzebowania na białko, natomiast potraktujmy je jako ostatni element układanki. Proteiny są dla nas kluczem do zbudowania prawidłowej masy mięśniowej i utrzymania jej, musimy więc dostarczać je wraz z pożywieniem. Żelki proteinowe mogą być uzupełnieniem diety lub smaczną, zdrową przekąską.

Co zawierają żelki proteinowe?   

Dotychczas żelki kojarzyły się nam z produktami pozbawionymi jakichkolwiek składników odżywczych. Mało tego, w składzie kolorowych misiów mogliśmy znaleźć przede wszystkim sztuczne barwniki i masę cukru. Nie zachęca to do zakupu ani tym bardziej do spożycia. Na szczęście, okryte złą sławą żelki powoli stają się przekąską o dobrej jakości, a do tego o ekologicznej produkcji.

Wydawać by się mogło, że bez żelatyny nie jesteśmy w stanie poradzić sobie podczas produkcji takich wyrobów jak żelki. Okazuje się jednak, że podczas produkcji żelków proteinowych wcale nie potrzebne są nam substancje odzwierzęce, takie jak żelatyna spożywcza. Zamiennikiem dla niej są pektyny, które znajdziemy w owocach cytrusowych. Mają one właściwości żelujące, a więc forma produktu może pozostać niezmieniona, choć wegańskie żelki proteinowe na bazie pektyn mogą być nieco bardziej miękkie, ale co za tym idzie – rozpływające się w ustach. Dla wielu będzie to absolutnym plusem, bo standardowa konsystencja żelków, które potrafią być nieco twarde i gumowe, nie zawsze będzie akceptowalna.

Żelki proteinowe poza wzbogacającym dodatkiem białka, cieszą się również ograniczoną ilością cukru w składzie. Bardzo często zamiennikiem dla niego są naturalne słodziki, takie jak stewia, ksylitol czy erytrytol. Sprawia to, że stają się kilkukrotnie mniej kaloryczne od żelków, które w składzie zawierają nie tylko kaloryczny, ale i wysoce przetworzony syrop glukozowo-fruktozowy. Żelki proteinowe będą zatem dobrym wyborem dla osób odchudzających się, ale również tych, które chcą utrzymać prawidłową, zbilansowaną dietę.

Żelki proteinowe to świetna opcja w razie nagłego uczucia głodu, który pomogą szybko wyciszyć. Dzięki temu, że mają niski indeks glikemiczny oraz wysoką zawartość białka, nie spowodują, że zechcemy sięgać po puste kalorie, które to przez dużą zawartość cukrów tylko na moment nas zapychają. Nagły wyrzut insuliny i szybki jej spadek po wysokocukrowych przekąskach powoduje, że szybko czujemy spadek energii, a wraz z tym wraca uczucie ssania w żołądku. Warto zatem sięgać po produkty z naturalnym składem, bo to nie tylko kwestia odchudzania, ale i zdrowia metabolicznego. 

Czy żelki proteinowe mogą być zdrowe?

Zdrowe słodycze zdecydowanie brzmią jak oksymoron. W końcu dzisiaj już wiemy, że cukier wcale nie krzepi, tak jak uważano jeszcze w latach 20 ubiegłego wieku. Okazuje się jednak, że nie jest on konieczny, aby uzyskać słodki smak i istnieje dla niego wiele alternatyw. Żelki proteinowe zawierają naturalne słodziki, które nadają im tej oczekiwanej słodkości, choć mimo tego nie wzrasta w nich liczba kalorii. Poza tym zawierają ekstrakty z owoców i warzyw dla uzyskania koloru, ale i wyrazistego, naturalnego smaku. 

Poszukując zdrowej alternatywy dla słodyczy, na pewno warto wziąć pod uwagę żelki proteinowe. Zapewniają nie tylko słodki smak, jeśli na ten akurat przyjdzie nam ochota, ale przede wszystkim zawierają składniki odżywcze, które mogą wspierać naszą codzienną dietę. Stosowanie żelków proteinowych może być zamiennikiem białkowych odżywek, jednak zdrowe odżywanie zawsze zaczynajmy od przygotowania zróżnicowanej i zbilansowanej diety, najlepiej pod kontrolą dietetyka, a dopiero w kroku następnym ustalmy odpowiednią suplementację. 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *