słodkości dla cukrzyka

Słodkości dla cukrzyka – czy diabetycy mogą jeść słodycze?

Niestety statystyki dotyczące diagnozowanej cukrzycy w naszym kraju są coraz bardziej zatrważające. Choroba ta dotyka zarówno ludzi młodych jak i starszych. Kontrolowanie jej objawów jest możliwe nie tylko przy pomocy medykamentów, ale także za pośrednictwem odpowiednio dobranej i zbilansowanej diety. Teoretycznie wyklucza się z niej cukier i produkty, które mają go w składzie. Ciężko sobie jednak wyobrazić życie bez słodkości, a diabetycy również mogą je spożywać! Niemniej jednak, trzeba wiedzieć, jakie słodkości dla cukrzyka są odpowiednie.

Słodkości dla cukrzyka? Jak najbardziej!

Kto z nas wyobraża sobie życie bez słodkości? Z pewnością nikt. Niestety diabetycy niegdyś żyli w przekonaniu, że będą musieli je całkowicie wykluczyć ze swojej diety. Prawdą jest, że słodkości dla cukrzyka z dodatkiem białego cukru, mogą jedynie nasilić objawy chorobowe, a co za tym idzie nie ma dla nich miejsca w jadłospisie. Niemniej jednak nie oznacza to, że cukrzycy mają całkowicie z tej przyjemności rezygnować. Okazuje się, że słodkości dla cukrzyka to całkiem inna- a można nawet powiedzieć, że i zdrowa- kategoria produktów. Nie zawierają one dodatku białego cukru, a co za tym idzie, nie wpływają na podniesienie się poziomu glukozy we krwi. Analogicznie, to właśnie cukier odpowiedzialny jest za słodki smak, więc w tego typu słodyczach musiał on zostać czymś zastąpiony. Wykorzystuje się więc takie zamienniki cukru jak np.:

  • erytrol;
  • stewię;
  • ksylitol.

Te substytutu cukru cechują się praktycznie zerowym indeksem glikemicznym, a co więcej nie zawierają kalorii. Są więc one całkowicie bezpieczne, a także i w pełni zdrowe. Diabetycy jednak mogą się zastanawiać, jak takie słodkości dla cukrzyka smakują, skoro nie ma w nich ani grama białego cukru? Otóż ich smak pozostaje niezmienny. Zdrowe zamienniki cukru również nadają słodyczom i deserom słodkiego posmaku. Można je więc spokojnie spożywać, bez obawy o to, że nie zaspokoją one niepohamowanego apetytu na „coś” słodkiego.

Czy można słodkości dla cukrzyka przygotować samodzielnie?

Przygotowanie zdrowych i smacznych słodkości dla diabetyka może z pozoru wydawać się ogromnym wyzwaniem. Z pewnością obawy są jak najbardziej słuszne, jednak w praktyce wykonanie słodkości dla cukrzyka jest dużo łatwiejsze, niż może się nam to wydawać. Kluczem jest po prostu znalezienie odpowiedniego przepisu, a następnie zidentyfikowanie w nim wszystkich składników, które zawierają w sobie biały cukier. Kolejnym krokiem jest zastąpienie go wymienionymi wyżej zamiennikami. Konieczne jest jednak zachowanie wzmożonej czujności. Dlaczego?

Otóż niektóre półprodukty, które są konieczne do wykonania danej słodkości, mogą co prawda mieć na etykiecie sformułowanie „bez dodatku cukru” co jednak nie oznacza, że są one go całkowicie pozbawione. Pamiętajmy, że cukier znajduje się chociażby w owocach, które mogą być jednym ze składników danego półproduktu. Wobec tego najlepiej jest poświęcić czas na uważne czytanie etykiet i staranną selekcję produktów, które zdecydujemy się wykorzystać. Przygotowanie słodkości dla cukrzyka mimo wszystko obarcza nas dużą odpowiedzialnością. Nawet najmniejsza ilość cukru, może doprowadzić do skoku stężenia glukozy, a to niekorzystnie wpłynie na samopoczucie diabetyka i może wywołać szereg innych konsekwencji.

Słodkości dla cukrzyka ze sklepu- jak je wybierać?

Z pewnością nie każdy z nas ma czas i umiejętności cukiernicze, by przygotowywać słodkości dla cukrzyka samodzielnie. W takim wypadku nie pozostaje nam nic innego, jak wybranie się na zakupy. Jednak jak nie popełnić błędu podczas wybierania słodkości dla cukrzyka? Znów warto na chwilę powrócić do tematu etykiet poszczególnych produktów i do pojęć: „bez cukru” oraz „bez dodatku cukru”. Oczywiście to słodkości całkowicie pozbawione cukru, nawet tego, który pochodzi z półproduktów, są dla diabetyka optymalnym wyborem.

Co więcej, zwracając uwagę na skład, wybierzmy te słodkości dla cukrzyka, które mają najprostszą i najkrótszą etykietę. Im mniej substancji konserwujących i ulepszaczy smaku, tym lepiej. Jeśli jednak nie do końca ufamy asortymentom „bez cukru” w dyskontach spożywczych, to rozwiązaniem może okazać się zamówienie słodkości dla cukrzyka, ze specjalnych sklepów internetowych, które dedykowane są diabetykom. Wówczas będziemy mogli mieć więcej, niż 100% pewności odnośnie tego, że dany cukierek czy ciastko nie zaszkodzą diabetykowi. W ten sposób zaoszczędzimy sobie również czas poświęcony na rzetelne czytanie etykiet produktowych. 

Słodkości dla cukrzyka to obecnie coraz popularniejsze produkty, które pozwalają diabetykom cieszyć się słodkim smakiem. Choć produkty te są zdrowie i cechuje je zerowy indeks glikemiczny, to diabetycy powinni spożywać je z rozwagą. Podstawą kontrolowania schorzenia jest zdrowa i zbilansowania dieta, a słodkości dla cukrzyka powinno się stosować w formie drobnych przekąsek. Nie powinny one pod żadnym pozorem zastąpić pełnowartościowego posiłku. Warto więc mieć to na uwadze, a życie z chorobą stanie się o wiele łatwiejsze.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *