jak zrobić słodycze w domu

Jak zrobić słodycze w domu?

Masz ochotę na słodycze? Teraz już nie musisz iść do sklepu, aby kupić swoją ulubioną czekoladę lub inne słodkości. W tym artykule dowiesz się, jak w prosty sposób przygotować własne słodkie przysmaki. Ich przygotowanie sprawi Ci z pewnością wiele przyjemności. A te proste pomysły będą na pewno wspaniałym prezentem dla Twojej rodziny, jak i przyjaciół. 

Przygotuj domowe słodycze – to proste  

Dzięki naszym wskazówką już więcej nie będziesz musiał wybierać się do sklepu, aby kupić sobie słodką przekąskę. Pokażemy Ci, jak w łatwy i przyjemny sposób przygotować słodycze w domu. Ich przygotowanie będzie kapitalną zabawą, a kosztowanie będzie bajeczną przyjemnością. Mamy dla Ciebie najlepsze domowe czekoladki, od krówek po trufle, ale również inne słodycze, w których się zakochasz. 

Zastanawiasz się jak zrobić słodycze w domu? Domowe słodycze są łatwe w przygotowaniu. Do ich wykonania możesz zaangażować nawet dzieci. W dodatku podczas rodzinnych świąt takie słodycze to doskonały pomysł na zaskoczenie bliskich. A co więcej, dzięki własnym siłom, możesz zaoszczędzić trochę gotówki. 

Domowe słodycze – idealny prezent, na każdą okazję 

Zrobienie własnych słodyczy może być dobrą zabawą, ale również idealnym prezentem dla bliskiej osoby i przyjaciół. Będzie to z pewnością bardzo oryginalna niespodzianka, która zachwyci każdego. Co ważne, przepisy, które mamy dla Ciebie idealnie pasują na każdą okazję. Nieważne czy jest to Boże Narodzenie, czy urodziny mamy, albo szukasz słodkości dla babci i dziadka. Domowymi słodyczami można cieszyć się przez cały rok. 

Jeśli planujesz wykonanie słodyczy w domu, które przeznaczysz na prezent, nie zapomnij o zakupie pięknego opakowania, do którego będziesz mógł włożyć słodkości. Dopasuj pudełko do odbiorcy, aby poczuł jeszcze bardziej spersonalizowany charakter niespodzianki.

Jak zrobić słodycze w domu? – przepisy 

KRÓWKA 

Składniki: 

  • 450 gramów cukru pudru 
  • 85 gramów masła 
  • 150 mililitrów mleka 
  • 170 gramów mleka zagęszczonego 
  • 150 gramów suszonych owoców taki jak rodzynki, żurawina itp. 
  • Kilka kropel aromatu waniliowego 
  • Łyżeczka oleju roślinnego 

Przygotowanie: 

Cukier, masło, mleko oraz mleko zagęszczone wsyp i przelej na patelnię od grubym dnie i delikatnie podgrzej. Często mieszaj, tak długo, aż cukier się rozpuści. Następnie bez mieszania doprowadź całość do wrzenia. Kontynuuj gotowanie. Pamiętaj o tym, aby cukier się nie przypalił i nie przykleił do dna patelni. Zdejmij naczynie z ognia, dodaj mieszankę suszonych owoców i kilka kropelek aromatu waniliowego. Ubijaj całość drewnianą łyżką do momentu, aż zgęstnieje. 

Zacznij przelewać całość do foremek. Idealnie nada się do tego plastikowa lub sylikonowa foremka do kostek lodu. Posmaruj na wierzchu odrobiną oleju roślinnego, odczekaj ok. 20 minut aż masa ostygnie i włóż pojemnik z masą do lodówki. Pozostaw aż każda kostka będzie odpowiednio twarda. 

TRUFLE Z NUTELLĄ 

Składniki: 

  • 30 gramów cukru zwykłego lub cukru pudru 
  • 15 całych orzechów laskowych 
  • 50 gramów zwykłej czekolady 
  • 150 gramów Nutelli 
  • 2 łyżki śmietany 
  • 30 gramów prażonych i posiekanych orzechów laskowych 

Przygotowanie: 

W rondelku rozpuść w dwóch łyżkach wody cukier, tak aby uzyskać karmel. Gdy będzie gotowy, dodaj orzechy laskowe i dokładnie wymieszaj. W momencie, gdy orzechy będą w całości pokryte karmelem, ułóż je na blaszce do pieczenia i pozostaw, aż karmel zastygnie. 

Przygotuj rondelek i rozpuść w nim czekoladę i dorzuć do niej śmietanę oraz Nutellę. Dokładnie wymieszaj, aż całość idealnie się połączy. Gdy to już nastąpi, zdejmij rondelek z gazu i poczekaj, aż całość ostygnie. 

Używając łyżki, nabieraj masę czekoladową tak, aby w połączeniu z orzechem laskowym w karmelu, móc uformować w ręku kulkę. Powtarzaj to do momentu, aż wykorzystasz całą masę. Na sam koniec uformowane kulki obtocz w posiekanych i prażonych orzechach laskowych. Włoż wszystko do lodówki i odczekaj przynajmniej 30 minut. Po tym czasie trufle z Nutellą są gotowe do podania. 

TURECKIE CUKIERKI 

Składniki: 

  • 8 listków żelatyny 
  • 500 gramów cukru pudru 
  • Kilka kropel wody różanej 
  • Kilka kropel różowego barwnika spożywczego 
  • 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej 

Przygotowanie: 

Wlej pół litra wody do rondla i dodaj do niej listki żelatyny. Jeśli listki są za duże, to spokojnie możesz je przełamać. Pozostaw gotującą się żelatynę na ok. 5 minut. Po tym czasie zmniejsz ogień i pozostaw żelatynę do momentu, aż się rozpuści. Następnie dodaj cukier i mieszaj. Zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia. Ponownie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 20 minut. 

Zdejmij rondelek z ognia i wlej do niego wodę różaną oraz barwnik spożywczy. Tak stworzony syrop różany wlej do jakiegoś pojemnika i pozostaw w chłodnym miejscu na całą noc. 

Następnego dnia przesyp cukier puder i mokę kukurydzianą na talerz lub deskę. Wyciągnij syrop różany z pojemnika i obtocz go powstałą na talerzu lub desce mieszanką. Używając wilgotnego noża, przetnij galaretkę na małe kosteczki. I turecka słodycz gotowa. 

Jak widzisz, przepisy na domowe słodycze są bardzo proste i nie wymagają wielu składników. Wszystkie niezbędne produkty znajdziesz w każdym markecie w Polsce. Zabawa oraz nieziemski smak murowane. 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *