jak zrobić kwaśne żelki

Jak zrobić kwaśne żelki? – prosty przepis na smaczne słodycze

Kwaśne żelki to słodycze lubiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Wykonanie ich samodzielnie jest prostsze, niż z pozoru się wydaje. O czym warto pamiętać przed samodzielnym zrobieniem kwaśnych żelków? Z poniższego tekstu dowiesz się jak zrobić kwaśnie żelki samodzielnie.

Kwaśne żelki – dlaczego warto je zrobić samodzielnie?

Wykonanie kwaśnych żelków samemu to przede wszystkim możliwość wymyślania nowych smaków. Osoba znająca prosty przepis na ich wykonanie może na jego podstawie odtworzyć ulubione produkty, które nie są akurat dostępne w sklepie lub tworzyć nowe kompozycje smakowe. Kolejną korzyścią z poznania receptury jest możliwość dostosowania poziomu kwaśności i słodkości do swoich indywidualnych preferencji. Poznanie dobrego przepisu to możliwość stworzenia unikalnego smaku, który może okazać się pyszniejszy w porównaniu do alternatywnych propozycji dostępnych na rynku.

Dobór składników zależy od osoby przygotowującej smakołyk. Zazwyczaj domowe słodycze zawierają mniejszą ilość cukru niż propozycje dostępne w sklepie. Oprócz tego osoby na diecie mogą zastąpić ten składnik dowolnym słodzikiem. Na rynku jest niewielki wybór żelków, które mogą być spożywane przez cukrzyków lub osoby ograniczające ten składnik. Samodzielne ich wykonanie to doskonały sposób na dietetyczne, zdrowe, smaczne słodycze w przystępnej cenie. Wśród dostępnych na rynku propozycji kwaśnych żelków niewiele można znaleźć propozycji z prostym składem.

Często zawierają one niepożądane składniki takie jak m.in. syrop glukozowy, koszenila, czy olej palmowy. Wykonanie tych słodyczy na własną rękę to kontrola możliwość uzyskania ulubionych produktów z możliwie najprostszym składem. Skorzystanie z łatwego przepisu, który może wykonać praktycznie każdy, sprawdzi się idealnie u osób na diecie, a także dzieci uwielbiające łakocie tego typu.

Jak zrobić kwaśne żelki? – receptura i potrzebne składniki

Jedną z głównych zalet samodzielnego wykonania kwaśnych żelków jest możliwość samodzielnego doboru składników w zależności do swoich indywidualnych potrzeb. Receptura może bazować zarówno na żelatynie, jak i wegańskim agarze. Słodki smak zapewnia cukier lub słodzik. Z kolei kwaśność produktu zapewni dodatek odrobiny kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Większość osób będących miłośnikami kwaśnych żelków uwielbia charakterystyczny smak ich posypki. Można ją z łatwością odtworzyć, mieszając cukier i kwasek cytrynowy.

Dzięki temu dodatkowi każde domowe żelki mogą zyskać kwaśny smak. Aby produkt miał charakterystyczny smak, można skorzystać z kilku różnych możliwości. Można w tym celu wykorzystać ulubioną galaretkę, sok owocowy, niektórzy przygotowują go na bazie naturalnych owoców poprzez ich zblendowanie, ale równie dobrze sprawdzą się napoje takie, jak Coca-Cola, Mirinda, Sprite czy 7-up. Akcesoria, które należy wykorzystać do wykonania kwaśnych żelków to przedmioty, które można znaleźć w każdej kuchni. Potrzebny będzie niewielki garnek, dowolne mieszadło w postaci m.in. szpatułki, a także forma w postaci pudełka po czekoladkach, foremek, czy formy na kostki do lodu.

W przypadku przygotowania słodyczy na bazie napoju gazowanego należy odczekać, aż ulegnie on odgazowaniu. W tym przypadku połączoną żelatynę z napojem należy odstawić na kilka minut, a następnie całość podgrzewać na wolnym ogniu. Następnie w zależności od własnych preferencji można dodać cukier i sok z cytryny, gdy mieszanina będzie odpowiednio gęsta, całość będzie gotowa do przelania do foremek i odczekać do momentu stężenia. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku soku i żelatyny.

W przypadku kwaśnych żelków na bazie galaretki należy na początku zagotować wodę następnie dodać żelatynę, a na sam koniec sproszkowaną galaretkę. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie posypki. Należy wymieszać cukier wraz z kwaskiem cytrynowym w stosunku 3 do 1. W momencie, gdy słodycze stężeją, co trwa ok. godzinę, będzie trzeba je obtoczyć w przygotowanej posypce.

Jeśli interesuje Cię, jak zrobić zdrowe żelki to zapoznaj się z tym wpisem.

Jak zrobić kwaśne żelki? – o czym pamiętać podczas ich wykonywania?

Przygotowanie żelków z żelatyny z takich owoców, jak ananas czy mango może być utrudnione ze względu na obecne w nich enzymy. Utrudniają one stężenie żelków. W tej sytuacji można zastąpić żelatynę, agarem oraz wcześniej zagotować soku z owocu, dzięki czemu działanie enzymów osłabnie.

Warto pamiętać, że włożenie żelków do lodówki gwarantuje szybsze stężenie słodyczy, niż w przypadku pozostawienia ich w temperaturze pokojowej. Warto również pamiętać, że gotująca się mieszanina może być doprowadzona do wrzenia, lecz nie powinna się ona gotować przez dłuższy czas, przez to istnieje ryzyko, że substancja zagęszczająca straci właściwości, a smak straci na jakości.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do produktów witamin, minerałów, czy substancji odżywczych, aby wzbogacić kwaśne żelki o dodatkowe właściwości zdrowotne. Można również dodać do wyrobu naturalny barwnik m.in. w postaci kurkumy nadającej intensywną, żółtą barwę. Dzięki temu produkt będzie atrakcyjniejszy wizualnie i dzieci będą chętniej je jeść. Aby żelki nie przywierały do foremki, warto nasmarować ją wcześniej odrobiną oleju.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *