najsmaczniejsze słodycze regionalne

Słodycze regionalne z Małopolski- na które warto zwrócić uwagę?

Region Małopolski jest kojarzony przede wszystkim jako najbardziej interesujący region w kontekście turystyki. Znaleźć tam można wiele zabytków, rezerwatów przyrody i ciekawych miejsc. Jednak warto zauważyć, że Małopolska to znacznie więcej niż historia i niesamowita kultura. To właśnie tam, można spotkać się z najbardziej interesującymi regionalnymi słodyczami, o jeszcze bardziej oryginalnych nazwach. Wobec tego na które z nich warto jest zwrócić większą uwagę?

Kręciołki- suche, małopolskie ciasteczka

Słodycze regionalne z Małopolski mogą zaskakiwać i zdumiewać, dokładnie tak, jak robią to kręciołki. Jest to odmiana suchych ciasteczek, które swoim kształtem przypominają po prostu paluszki. Dodatkowo posypywane są on kminkiem lub sezamem. Tego typu słodycze regionalne mają niezwykle ciekawą historię. Okazuje się, że za ich powstanie odpowiada jedna z sióstr Norbertanek z Klasztoru Sióstr Norbertanek Sanktuarium Męki Pańskiej. Podawała ona gościom ciasteczka, które nazwała właśnie „kręciołkami”, gdyż podczas ich przygotowania nawijała je na palec.

Następnie recepturę przygotowywania kręciołków przekazywano z rąk do rąk, aż obecnie to najpopularniejsze słodycze regionalne z Małopolski. Kręciołki powstają z ciasta naleśnikowego, a następie wypiekane są w formie placuszków na złoty kolor. Jednak zanim ciasto ostatecznie stwardnieje, wyciąga się je z piekarnika i zręcznie zawija na palcu. Obecnie kręciołki są wręczane w formie prezentu lub serwowane do kawy w krakowskich knajpach.

Orawskie zawijańce weselne- małopolski przysmak nie tylko na wesele!

Jeśli mowa o tym jakie słodycze regionalne z Małopolski są najbardziej fantazyjne, to śmiało można powiedzieć, że są to właśnie orawskie zawijańce weselne. Tego typu słodkości przygotowywane są z ciasta drożdżowego, a także przyjmują bardzo charakterystyczny kształt rombu lub trójkąta. Dawniej serwowane były one w dość „surowej” formie. Obecnie orawskie zawijańce weselne okrasza się cukrem pudrem, cukrem brązowym, a także smakowitą, gorącą czekoladą. Ciastka te dominowały na każdym, małopolskim weselu i rozbudzały apetyt gości na słodycze. Niemniej jednak obecnie z orawskimi zawijańcami weselnymi można spotkać się na targach lokalnych wyrobów, a także w wielu barach mlecznych.

Krówka regulicka- najbardziej znane i lubiane słodycze z Małopolski

Krówka to cukierek, który z pewnością zna i lubi dosłownie każdy z nas. Mało jednak kto zdaje sobie sprawę z tego, że są to słodycze regionalne Małopolski. Tradycja wytwarzania krówek związana jest z niewielką miejscowością Regulice. Okazuje się, że do ich wyprodukowania nie trzeba było wiele. Podstawę stanowiły produkty, które zawsze na wsi były jak np.:

  • mleko prosto od krowy
  • masło
  • cukier

Krówka regulicka powstaje tylko z trzech składników, więc jej wyprodukowanie było tanie i szybkie. Łącząc wspomniane już składniki otrzymujemy masę krówkową, która musi zostać uformowana w niewielkie prostokąciki. Następnie odstawia się ją do lodówki, gdzie jej wierzchnia warstwa nieco twardnieje, zaś środek w dalszym ciągu pozostaje miękki i delikatny. W dzisiejszych czasach smak krówek zna praktycznie każde dziecko i dorosły.

Kukułki- karmelowe, ciemne cukierki, które zdobyły nasze serca

Kukułki to kolejne słodycze regionalne z Małopolski. Karmelki te cechuje niezwykle ciemny kolor, z białymi nieregularnymi paskami, które nawiązują właśnie do ubarwienia piór kukułek. Po dziś dzień te niesamowite cukierki są wytwarzane przy pomocy ściśle tajnej receptury i całkowicie ręcznie. To z całą pewnością świadczy o ich wyjątkowości. Warto podkreślić, że kukułki cechuje niezwykle mocny i wyrazisty smak. Z pewnością te słodycze regionalne nie przypadną do gustu dosłownie każdemu. Jednak śmiało można powiedzieć, że nie ma wśród nas osoby, która nie wiedziałaby jak one smakują. Te cukierki rodem z Małopolski obecnie stały się najbardziej charakterystycznym symbolem naszego kraju.

Kołacze jurajskie z frużeliną lub bez niej

Słodycze regionalne z Małopolski to również kołacze jurajskie. Dawniej było to jedynie przysmak zarezerwowany na wesele. Obecnie jednak coraz częściej można się z nim spotkać w wielu budkach ze słodkościami i na targach lokalnych produktów. Kołacz jurajski produkowany jest z niezwykle słodkiego ciasta, które dodatkowo obtaczane jest z brązowym cukrze. Co więcej, wyróżnia go także oryginalna forma. Pasek ciasta nawija się bowiem na stożkową rurkę, a następnie wypieka. Dzięki temu wnętrze kołacza jurajskiego pozostaje puste, a to daje możliwość wypełnienia smakołyku. Najczęściej podaje się je z frużeliną i bitą śmietaną.

Niemniej jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by konsumować kołacze jurajskie dosłownie bez żadnych dodatków. Najbardziej wyszukane i urozmaicone wersje tego przysmaku zakładają wypełnienie go lodami, batonikami czekoladowymi, świeżymi owocami, a także syropem karmelowym. Bez względu jednak na sposób podania, to właśnie kołacz jurajski należy do najbardziej znanych słodyczy regionalnych w Małopolsce. Z pewnością warto go więc spróbować.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *