polskie tradycyjne słodycze

Polskie tradycyjne słodycze

Na rynku dostępne jest wiele najróżniejszych rodzajów słodyczy, które uwielbia każdy z nas. Nie każdy jednak wie, które słodkości to tradycyjne, polskie przysmaki. Warto zapoznać się z najważniejszymi informacjami na ten temat. 

Polskie tradycyjne słodycze – co o nich wiadomo?

Nie każdy zdaje sobie sprawy z tego, że nasze rodzime, polskie słodkości są uwielbiane przez na całym świecie. Są one eksportowane do różnych zakątków Europy, a nawet jeszcze dalej. Zainteresowanie słodyczami pochodzącymi z Polski jest naprawdę duże, a rynek wart jest kilkanaście miliardów. 

Krówki 

To jedne z najbardziej popularnych, polskich cukierków. Są one produkowane już od początku XX wieku. W latach 20. ich produkcja na masową skalę rozpoczęła się w Poznaniu. 

Główną cechą krówek jest bardzo prosty skład i delikatny smak karmelu. Aby przygotować te cukierki należy przygotować mleko, cukier oraz masło. Wszystkie składniki wymieszać, tak aby powstała delikatna, mleczna masa. Kiedy masa przestygnie, można z niej uformować cukierki właściwej wielkości i opakować je w ozdobne papierki. Jest także możliwość przygotowania krówek smakowych. 

Najlepsze, świeże krówki powinny być delikatne, lepkie i ciągnące. 

Pierniki toruńskie 

Polskie tradycyjne słodycze to także pierniki toruńskie. Te wyjątkowe wypieki są znane już od prawie 700 lat. Tradycyjna receptura jest chroniona i przekazywana z pokolenia na pokolenie. 

Ciastka przygotowywane są z mąki, mleka, przypraw i miodu we właściwych proporcjach. Powstałą masę wypieka się w piecach. Toruńskie pierniki są znane na całym świecie. Kupuje się je nie tylko jako przysmak, ale także jako pamiątki czy upominki. 

Ptasie mleczko

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że także ptasie mleczko jest rodzimym, polskim przysmakiem. Już przed wojną została opracowana dokładna receptura Wedla. W czasach PRL ptasie mleczko było naprawdę niesamowitym rarytasem. Obecnie na rynku dostępne są nie tylko klasyczne, waniliowe mleczka, ale także odmiany w najróżniejszych smakach. 

Szyszki 

Kolejnym polskim przysmakiem, o którym warto wspomnieć są klasyczne szyszki, które niektórzy z nas przygotowują w swoich domach. Deser jest bardzo prosty i popularny. Powstaje z preparowanego ryżu polanego płynną czekoladą lub karmelem, który skleja ryż w charakterystyczne szyszki. 

Idealnie przygotowany smakołyk powinien być chrupiący i kruchy. 

Pańska skórka

Pańska skórka to przysmak rodem z Warszawy. Są to charakterystyczne biało – różowe cukierki, które były sprzedawane przy cmentarzach w czasie uroczystości Wszystkich Świętych lub różnych odpustów. 

Z uwagi na to, że cukierki można bardzo prosto zrobić samemu, wielu warszawiaków przygotowuje je we własnych domach. Wystarczy przygotować trochę wody, cukru, sztywno ubitych białek oraz soku z cytryny i malin. Z uwagi na swoją prostotę smakołyki te bardzo szybko zagościły także w innych rejonach Polski. 

Irysy 

Kolejne cukierki, które mają swoje miejsce na liście najpopularniejszych polskich słodyczy to Irysy. Największą popularnością cieszyły się one w okresie międzywojennym. Prostota ich wykonania sprawiała, że były chętnie przygotowywane w różnych zakątkach Polski. 

Smak Irysów jest bardzo delikatny i unikatowy, dzięki temu znalazły one swoich wielbicieli na całym świecie, także daleko poza granicami Europy. 

Ciepłe lody

Ciekawym, słodkim przysmakiem, obok którego wiele osób nie może przejść obojętnie, a który innych dziwi są ciepłe lody. Nie jest to zbyt wykwintny przysmak, jednak cieszy się dużą popularnością. W wafelku znajduje się kremowa, lekka pianka, a całość jest polana czekoladową polewą. 

Delicje Szampańskie

Na Polskich stołach, podczas różnych przyjęć rodzinnych, czy spotkań z przyjaciółmi zwykle nie może zabraknąć Delicji. Te przepyszne, okrągłe ciasteczka na bazie biszkoptów z owocową galaretką, polanych czekoladą, na rynku są obecne od lat 70. XX wieku. 

Na samym początku do wyboru był jedynie smak pomarańczowy, dzisiaj można także znaleźć Delicje wiśniowe, malinowe, morelowe czy jagodowe, a także inne smaki w edycji limitowanej. 

Śliwki w czekoladzie 

Wśród typowych, polskich słodyczy można także wyróżnić wiele najróżniejszych czekoladek. Dużą popularnością cieszą się m.in. śliwki w czekoladzie. Wiele polskich firm zajmuje się ich produkcją w oparciu o swoje własne receptury. 

Obok śliwek w czekoladzie można także kupić wiśnie, porzeczki czy rodzynki. Każda forma jest bardzo ciekawą przekąską, która może się znaleźć na każdym stole.

Polskie tradycyjne słodycze cieszą się dużą popularnością w różnych, nawet najdalszych zakątkach świata. Niektóre z nich wiążą się z bardzo interesującymi tradycjami. Krówki, Irysy, Pańska Skórka czy Delicje, to tylko niektóre słodkie przekąski wywodzące się z naszego kraju. Warto jednak zaznaczyć, że na rynku działa wiele firm produkujących podróbki tych znanych produktów. Dlatego, przed dokonaniem zakupu warto sprawdzić kto tak naprawdę jest producentem, aby móc się cieszyć prawdziwymi, polskimi słodyczami, opartymi na tradycyjnej, sprawdzonej recepturze, cenionej od wielu pokoleń. 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *