najsmaczniejsze strzelajace slodycze

Strzelające słodycze — smak dzieciństwa

Wielu z nas pamięta strzelające słodycze, które występowały w różnych formach: lizaków, lodów, a nawet płatków śniadaniowych. Strzelające cukierki występują zazwyczaj w postaci niewielkich kryształów, przypominających cukier. Zazwyczaj są dostępne w atrakcyjnych kolorach, które działają na wyobraźnię zarówno dzieci, jak i dorosłych. W tym artykule opowiemy więcej o strzelających słodyczach oraz podzielimy się przepisem, jak można wykonać nieco zdrowszą wersję samodzielnie w domu!

Strzelające słodycze — jak to działa?

Strzelające słodycze wydają charakterystyczny dźwięk, ponieważ zostały wcześniej nasycone dwutlenkiem węgla w warunkach wysokiego ciśnienia atmosferycznego. Podczas kontaktu z wilgocią z tych malutkich kryształków uwalnia się gaz. Dzięki temu zaczynają one podskakiwać i strzelać w jamie ustnej, co w efekcie daje wyraźny efekt dźwiękowy i przyjemne uczucie na języku. Uwielbiają to szczególnie dzieci, jednak strzelające cukierki mają także swoich zwolenników wśród dorosłych. To dość efektowny rodzaj słodyczy, które poza świetnym smakiem zapewniają świetną zabawę podczas jedzenia! 

Jak powstały strzelające słodycze?

Strzelające cukierki odkryto już w latach 60., jednak szeroko na rynek wprowadzono je dopiero w latach 80.. W Polsce z racji ograniczonego dostępu do wielu artykułów spożywczych, a już w szczególności tych bardziej wyszukanych, pojawiły się dopiero pod koniec lat 90.. Prawdziwym hitem jednak stały się na początku XXI wieku. 

Strzelające cukierki mają niesamowite właściwości, dlatego bardzo szybko zyskiwały popularność, zwłaszcza wśród dzieci.  Produkcja rosła z roku na rok i co więcej, cały czas poszerzano wachlarz produktów, w których stosowano ten strzelający składnik. Tym samym, tego typu słodycze oferowano w wielu formach. Na początku popularność zyskały te w postaci, która nadawała się do spożycia prosto z paczki, czyli w kolorowych saszetkach. Później wymyślano coraz więcej wariacji i zaczęto produkować lizaki, lody, a nawet płatki śniadaniowe. Za sprawą tego strzelające cukierki stały się atrakcyjnym dla producentów dodatkiem wykorzystywanym w przemyśle cukierniczym coraz częściej. 

Najbardziej popularne zastosowania strzelających cukierków, które pokochały dzieci i dorośli to: 

  • wyroby czekoladowe i tradycyjne czekolady ze strzelającym dodatkiem
  • polewy do lodów (popularne lody Kaktus zasłynęły z tego, że zielona polewa strzelała na języku)
  • polewy do jogurtów owocowych 
  • słodkie płatki śniadaniowe dla dzieci
  • wata cukrowa 

Strzelające słodycze — szeroka gama produktów

Strzelające cukierki są oferowane w różnych postaciach po dzień dzisiejszy. Granulki dające ten charakterystyczny efekt mają zazwyczaj wielkość od 0,5 do nawet 4,5 mm i występują w wielu kolorach, a także smakach. Dostępne są też formy dodatkowo powlekane, które mają na celu zabezpieczenie strzelających słodyczy przed zbyt szybkim strzelaniem.  Na przykład w produktach, które są bardziej wilgotne, mogą być dodatkowo powleczone warstwą czekolady. Co więcej, przez wiele lat prowadzono różne badania naukowe strzelających słodyczach i dowiodły one, że jest to produkt całkowicie bezpieczny dla zdrowia człowieka i nie powinien powodować żadnych nieprzyjemnych dolegliwości. 

Jak zrobić strzelające słodycze samodzielnie w domu?

W wielu powieściach fabularnych występowały strzelające słodycze. W niektórych filmach i książkach zawierały one kakao i kokos. Bohaterzy historii mogli je kupić np. w pociągu do Hogwartu. Można przygotować samodzielnie strzelający odpowiednik pralinki czekoladowym z wiórkami kokosowymi i co najważniejsze — ze strzelającym efektem.To prosty przepis, a może umilić popołudnie najmłodszym i dorosłym. By stworzyć efekt strzelania, potrzebujemy proszku popping candy, doskonale znany fanom tego typu słodyczy.

Przepis na strzelające pralinki: 

Składniki potrzebne do wykonania strzelających słodyczy:

  • 200 g masła,
  • 200 g ulubionych herbatników,
  • 300 g wiórek kokosowych (w tym do obtaczania)
  • 3 łyżki gorzkiego kakao,
  • cukier lub inny słodzik według uznania
  • ekstrakt z wanilii (do smaku)
  • 50 ml śmietany kremówki
  • około 5 opakowań proszku strzelającego „Popping Candy”.
  • opcjonalnie rum lub likier do smaku

Sposób wykonania:

Najpierw należy rozkruszyć herbatniki na drobny pył. Dla ułatwienia można je zmielić w blenderze kielichowym. Później na małym ogniu roztapiamy masło w małym garnku. Gdy się rozpuści, dodajemy cukier, kakao, odpowiednią ilość ekstraktu i rum lub likier, jeśli go używamy. Mieszamy całość i zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy pozostałe składniki, czyli pokruszone herbatniki oraz śmietankę. Jeszcze raz dobrze mieszamy i gdy wszystkie składniki się połączą, wyrabiamy ciasto i formujemy z niego niewielkie kuleczki. Następnie obtaczamy nasze kulki w wiórkach kokosowych, a następnie osobno w strzelającym proszku. Na koniec pralinki warto włożyć do lodówki, by stały się nieco twardsze, ale nie za długo, by proszek strzelający nie stracił swoich właściwości. Można też jeść praliny od razu. Smacznego! 

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *