czekolada z solą

Czy czekolada może być słona?

Na pierwszy rzut oka połączenie słodkiego i słonego nie wydaje się dobrym pomysłem. Jest to jednak duże nieporozumienie. Przez wiele lat sól była używana do przygotowywania słodyczy, zwłaszcza czekolady. Z pewnością większość konsumentów próbowała takich rzeczy, jak potrawy z solonym karmelem czy mięso z kwaśno-słodkim sosem. Dlatego sól w czekoladzie nie jest dziwnym dodatkiem, nie jest ukłonem w stronę mody, jak kurkuma czy japońska herbata Matcha, ale ma swoje uzasadnienie funkcjonalne i smakowe.

Wpływ soli na smak czekolady

Wiele przepisów zawiera taki składnik, jak szczypta soli. Dotyczy to zwłaszcza przepisów na słodkie potrawy. Dzieje się tak dlatego, że sól jest naturalnym wzmacniaczem smaku. Kryształki soli, jakkolwiek nielogicznie by to nie brzmiało, pomagają wzmocnić odczuwanie słodkich tonów i wydobyć aromaty.

Kontaktując się z receptorami odpowiedzialnymi za odczuwanie goryczy i kwasowości, przyprawa ta zwiększa zdolność języka do odbierania bardziej subtelnych niuansów. Dotyczy to zwłaszcza czekolady, która jest wytwarzana z ziaren kakaowca, produktu znanego z szerokiej gamy aromatycznych smaków. Niezależnie od tego, jak wyraziste jest ziarno kakaowca, sól pomaga mu się jeszcze lepiej i mocniej otworzyć.

Słona czekolada i jej wpływ na produkt końcowy

Na samym smaku się nie kończy. Dodatek solonych kryształów stosuje się na przykład po to, aby słona czekolada miała nieco bardziej ziarnistą konsystencję. W tym przypadku używa się dość drobnej soli, która nie jest wyczuwalna na języku jako samodzielny składnik, ale nieco zmienia smak tabliczki czekolady.

Jeśli chodzi o sól gruboziarnistą (np. sól morską, himalajską), to oprócz wyraźnego efektu smakowego nadaje ona czekoladzie wyraźną ziarnistość. Podczas jedzenia tego rodzaju czekolady kryształy są wyczuwalne w każdym kęsie, a charakterystyczna chrupkość i słony smak stanowią dodatkowy bonus do smaku ziaren kakaowca. Wybór soli do danego przepisu nigdy nie jest przypadkowy – zawsze jest to starannie dobrany aromat, który w najlepszy możliwy sposób wydobywa ziarna kakaowca użyte do produkcji czekolady.

Inne zalety połączenia słodkiego i słonego smaku w kuchni

W kuchni jest miejsce zarówno na znane, tradycyjne kombinacje, jak i odważne kontrasty. Te ostatnie dały początek takim potrawom, jak sosy owocowe do mięs. Na pierwszy rzut oka, pozornie niepasujące do siebie produkty okazują się doskonale uzupełniać, cieniując się właśnie dzięki kontrastowi. Smaki słodki i słony równoważą się wzajemnie i stymulują receptory na języku, dzięki czemu smak potraw jest bogatszy i bardziej intensywny.

To samo dotyczy soli w czekoladzie – słone kryształki zmniejszają słodycz wyrobu czekoladowego, jednocześnie zwiększając zdolność receptorów do postrzegania odcieni smaku i aromatu ziarna kakaowego, które są trudne do wyczucia podczas normalnego gotowania. Ponadto same ziarna mają lekką goryczkę, którą trudno ukryć. To właśnie sól pomaga regulować gorycz i łagodzić smak.

Słodkie i słone – przyjaciele czy wrogowie?

Tradycyjnie słodkie i wytrawne nie są postrzegane jako szczególnie kompatybilne. Jednak światowe trendy kulinarne dowodzą, że tak nie jest. Sól w żadnym wypadku nie jest przeciwnikiem cukru, ale jego dobrym przyjacielem i towarzyszem broni. Jasny smak tej przyprawy nie przeszkadza jej w kompleksowym oddziaływaniu na wszystkie inne substancje, intensyfikując ich właściwości aromatyczne. Ponadto, jak wspomniano powyżej, sól jest doskonałym regulatorem nadmiaru składników, takich jak nadmierna słodycz lub gorycz. Wszystko zależy od ilości – dobrze obliczona ilość tylko ulepsza produkt, zwłaszcza słodki.

Dla prawdziwych koneserów połączenie soli i czekolady jest jednym z najszlachetniejszych, podobnie jak wino i ser. Dodatek soli pobudza receptory do rozpoznawania nie tylko cukrów i olejów zawartych w czekoladzie, ale także cennych składników mineralnych. Oczywiście nie można jednoznacznie stwierdzić, że czekolada z solą na pewno zasmakuje każdemu. Jak każdy inny produkt, ma on zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Jedno jest pewne: jeśli nigdy wcześniej nie próbowałeś solonej czekolady, powinieneś zrobić to przynajmniej raz, ponieważ i tak jest to naprawdę niezapomniane przeżycie.

Podsumowanie

Badając zwyczaje i preferencje konsumentów, wiele firm stwierdziło, że istnieje stałe zapotrzebowanie na nietypowe kombinacje smakowe. Konsumenci, głównie z grupy młodzieży, poszukują produktów o ciekawych smakach, najczęściej deserów i słodyczy, a swoimi wrażeniami dzielą się w mediach społecznościowych i na komunikatorach. 

Dziś cukiernikom nie wystarcza już tylko wytwarzanie produktów wysokiej jakości. Tradycyjny smak karmelu lub czekolady jest oczywiście nadal popularny, ale dzisiejszy młody konsument ma tendencję do przesuwania granic smaku w poszukiwaniu czegoś niezwykłego. Producent musi stale zaskakiwać konsumenta kombinacjami smakowymi. Blogerzy kulinarni specjalnie wyszukują takie produkty i opowiadają o nich swoim subskrybentom. Tego typu czekolada to niewiarygodne, ekstrawaganckie połączenie słodkiego i pikantnego smaku. 

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.