amerykańska czekolada

Co powinniśmy wiedzieć o amerykańskiej czekoladzie?

Słodycze zagraniczne kuszą nas odmiennością, innymi smakami i opakowaniem. Wszystko co powinniśmy wiedzieć o amerykańskiej czekoladzie to jej wyjątkowe smaki i historia. Amerykańska czekolada to dla nas miła odmiana od znanych słodyczy polskich.

Co wiemy o amerykańskiej czekoladzie?

Amerykańska czekolada i produkty z czekoladą mają wiele odsłon. Jeśli chodzi o najbardziej znane amerykańskie czekolady to są to czekolady takich marek jak: Hershey’s, Nestle, Mars, Cadbury, Lindt, Reese’s i Tootsie Rolls.

Hershey to producent nie tylko czekolady, ale i koktajli mlecznych, ciast, ciasteczek i wielu innych. Jeśli chodzi o produkty czekoladowe tej firmy to znane są: Hershey Kisses, Twizzlers, Ice Breakers, Jolly Rancher, Brookside. Czekolady Hershey mają bardzo ciekawe dodatki smakowe jak na przykład: biała czekolada o smaku mięty, biała czekolada z posypką z czekoladowych cukierków lub z płatkami truskawkowymi.

Reese’s jest sprzedawane w pomarańczowym opakowaniu i smak kojarzy się z masłem orzechowym. Batoniki, mini czekoladki, słynne kubki Reese’s, mleczne czekoladki z nadzieniem z masła orzechowego czy czekoladowe babeczki to znane i lubiane produkty tej marki. Dodatkowo producent posiada dużo okazjonalnych słodyczy jak czekoladki w kształcie dyni, cukierki z masłem orzechowym w świątecznej lasce i pudrowe wielkanocne jajeczka w chrupiącej skórce. Reese’s jest dla prawdziwych fanów masła orzechowego, które zresztą w Ameryce to ogromny przysmak. Poza tym ma naprawdę duży wybór słodyczy z czekoladą.

Cadbury to głównie produkty z czekolady w kształcie jajek. Znajdziemy tutaj min. karmelowe jajeczka, tuby z mini jajkami i mleczne czekoladki w kształcie jajek. Chyba najpopularniejszy produkt tej firmy to Cadbury Dairy Milk, to czekolada wysokiej jakości połączona na przykład z bakaliami, kokosem, nadzieniem oreo, miętą, karmelem. Jak widać różnorodność dodatków jest bardzo duża, a gramatura i kształty zaskakują.

Warto dodać, że kultowy Mars i M&M’s to oczywiście słodycze amerykańskie, bazujące również na czekoladzie.

Czekolady ze Stanów cechuje duża różnorodność zarówno w rozmiarach, jak i dodatkach. Mamy większe, dzielone produkty, jak i małe opakowania do kieszeni. Gramatura i kształty tych produktów z czekolady spodobają się wielbicielom przysmaków, jak i dzieciom.

Jak amerykańska czekolada Hershey wprowadziła nowy poziom słodyczy?

Aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba przyjrzeć się pokrótce historii tego producenta. Jak już było wspomniane, Hershey ma wiele ciekawych i różnorodnych produktów. Jakie są najpopularniejsze i czy pierwsza była czekolada czy też inne produkty?

Firma The Hershey Company swoimi początkami sięga roku 1894 roku. Jej założyciel Milton Hershey’s już w wieku 14 lat zaczął uczyć się cukiernictwa. Po tym jak założył własny biznes, kilka lat później zbankrutował, ale nie rezygnował z tej drogi. Szkoląc się dalej w swoim fachu, nauczył się robić karmelki na bazie świeżego mleka. Zajął się produkcją karmelków na mniejszą skalę, po to aby chwilę później stworzyć fabrykę karmelków Lancaster Caramel Company, co okazało się przełomem i karmelki stały się hitem. Jednak Hershey postanowił zająć się produkcją czekolady, która była wtedy dobrem luksusowym.

W 1900 roku wypuścił swoją pierwszą czekoladę, co było dużą innowacją. Co ciekawe, był on społecznikiem i chciał poprawić komfort życia nie tylko swoich pracowników, ale i zbudował wiele miejsc dla użytku publicznego tj. parki, szkoły, teatry, mieszkania, obiekty sportowe i wiele innych. Już kilka lat później pojawiły się cukierki Kisses, następnie syrop czekoladowy, a potem Peanut Butter Cups, czyli pralinki-babeczki z masłem orzechowym. Ten ostatni produkt stał się najlepszym produktem o sukcesie międzynarodowym. Jest to obecnie największy producent czekolady w Ameryce oraz jeden z największych na świecie.

Amerykańska czekolada i wyroby czekoladowe w zestawieniu z polskimi

Na pewno czekolady polskie są bardziej tradycyjne. Najczęściej nasza czekolada kojarzy się z czekoladą mleczną lub mleczną z orzechami. To taka polska klasyka, niezaprzeczalnie o wysokiej jakości i wspaniałym smaku. Polskie słodycze podobnie jak kuchnia polska mają dobrą opinię, a w szczególności dotyczy to klasycznych smaków. Dodatki do czekolad to raczej już tylko opcja i wydaje się, że polskie czekolady najlepiej smakują w wersji saute.

Z pewnością amerykańskie nuty smakowe są nastawione na kolorowe, smakowe dodatki i ciężko tam spotkać czystą mleczną czekoladę bez dodatków. Z kolei w Polsce jest zupełnie odwrotnie. Gramatury są bardziej przewidywalne w przypadku tabliczki czekolady czy przysmaków, a w USA są to naprawdę różnorodne formy i wielkości, od małych cukierków i przysmaków na jeden kęs, po większe produkty, ale dalej z możliwością dzielenia. Słodycze okazjonalne to szeroka gałąź przemysłu czekoladowego.

Dominują dodatki typu karmel, masło orzechowe, kuleczki, płatki i przez to, takie słodycze mogą wydawać się bardziej sztuczne i niezdrowe. Z pewnością słodycze w formie cukierka czekoladowego i przekąsek na jeden kęs, są w USA bardzo popularne i o międzynarodowej sławie jak na przykład Tootsie Roll.

Jeśli chodzi o liczby to batony czekoladowe i czekoladki stanowią 45% tamtejszego rynku, tabliczki czekolady to 30%. Głowni producenci to Hersey z 25% rynku, Mars (marki to min. M&M, Skittles, Milky Way, Twix, Mars) z 20% rynku i Nestle jako 10% udziałów.

Amerykańskie czekolady i wyroby czekoladowe są znane na całym świecie. Mają różnorodne i wyszukane dodatki smakowe, kształty i gramatury. Zarówno czekolady, jak i cukierki cieszą się międzynarodową sławą. Warto wspomnieć, że zwiększająca się świadomość konsumentów rynku czekoladowego wpłynęła na wybór bardziej zdrowych form czekolady na przykład gorzkiej, wzbogacanie czekolad przez producentów o flavonoidy, a także zdrowe dodatki jak porzeczki, granaty, owoce acai i goji.

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.