duża czekolada z orzechami

Czekolada na zdrowie, czyli o właściwościach dużej czekolady z orzechami

Wiele osób, które raz na zawsze decydują się na stosowanie zdrowej diety, w ogóle rezygnuje ze słodyczy. Jednak całkowita rezygnacja ze słodyczy tak naprawdę nie przynosi organizmowi żadnych korzyści, a wręcz przeciwnie – może mu zaszkodzić. Ciasta, torty i ciasteczka oczywiście też na nic się nie zdadzą, ale słodycz w niektórych produktach może być słusznie nazwana „przyjacielem naszego zdrowia”. A tym produktem jest duża czekolada z orzechami.

Duża czekolada z orzechami to nie tylko smaczny produkt, to miłość, radość, piękno i zdrowie

Jak wiadomo, duża czekolada z orzechami jest naturalnym afrodyzjakiem, co zawdzięcza zawartości dwóch substancji – tryptofanu i fenyloetyloaminy. Naturalne masło kakaowe w naszym organizmie stymuluje produkcję hormonu endorfiny, który daje uczucie przyjemności. Ale to nie wszystko. Stymuluje również produkcję feniraminy, substancji psychostymulującej. Naukowcy dowiedli nawet, że przyjemność, jaką daje czekolada, jest podobna do fizjologicznej przyjemności płynącej z pocałunku. To dlatego po zjedzeniu czekolady odczuwamy radość.

Nie bez znaczenia jest również wpływ czekolady na nasze zdrowie: naturalna czekolada poprawia pamięć (dzięki zawartości magnezu), wzmacnia układ odpornościowy, nerwowy oraz uodparnia na stres.

Co więcej, 40 g naturalnej ciemnej czekolady dziennie pomaga unormować ciśnienie krwi i wzmocnić naczynia krwionośne serca. Ale to nie wszystko: dzięki zawartym w ziarnach kakaowca flawonoidom obniżającym poziom cholesterolu, czekolada jest również doskonałym środkiem zapobiegającym miażdżycy. Naturalna czekolada zawiera również pierwiastki śladowe, takie jak żelazo, sód, wapń i potas, a także witaminy PP, B2 i B1. Niedawno naukowcy odkryli, że czekolada pomaga również w leczeniu kaszlu.

Dlatego całkowite wyeliminowanie czekolady z diety nie jest dobrym pomysłem. Kilka kawałków naturalnej gorzkiej czekolady dziennie będzie nie tylko korzystne dla Twojego organizmu, ale także dla Ciebie.

Korzyści płynące z orzechów

Orzechy są bardzo zdrowym i pożywnym pokarmem. Zawierają one ogromną liczbę składników odżywczych i pierwiastków, które pozwalają zwalczać wiele chorób i dolegliwości. Ponadto są produktem chudym, co sprawia, że są niezastąpione dla osób preferujących mięso oraz dla ich przeciwników. Nie należy jednak zapominać, że orzechy są dość ciężkim pokarmem dla żołądka.

Istnieje wiele rodzajów orzechów, więc różne części świata mają swoje ulubione. W Ameryce są to orzeszki ziemne, w Europie niekwestionowanymi liderami są orzechy włoskie i pistacje, na Wschodzie orzechy laskowe i migdały, a wśród Słowian bardziej powszechne są orzechy włoskie, laskowe i włoskie.

Oprócz tego, że orzechy włoskie są bardzo pożyteczne, należy zauważyć, że przez długi czas zachowują wszystkie swoje dobroczynne właściwości. Dzięki temu orzechy włoskie są niezastąpionym pomocnikiem i źródłem witamin w okresie zimowym i wczesnowiosennym. Warto więc zastanowić się 10 razy, co zjeść w takim sezonie, pozbawione życia i pełne pestycydów jabłko, pomarańczę czy garść orzechów.

Orzeszki ziemne w czekoladzie

Orzeszki ziemne w czekoladach są uważane za najpopularniejsze orzechy ze względu na ich niską zawartość kalorii. Właściwie nie jest to nawet orzech, lecz produkt z rodziny roślin strączkowych. Nazywa się go również orzechem ziemnym. Należy jednak bardzo uważać na orzeszki ziemne, ponieważ są one alergenem dla części osób, więc nie należy się zbytnio angażować w jedzenie tego typu produktów, jeśli nie wiadomo, czy ma się skłonności do alergii. Spożywanie 25 orzeszków ziemnych dziennie pomoże organizmowi w normalizacji funkcji krwiotwórczych. Orzeszki ziemne mogą również pomóc w pozbyciu się zmarszczek. Pomoże Ci pozbyć się bezsenności i nada połysk Twoim włosom.

Orzeszki piniowe w czekoladzie

Orzeszki piniowe w czekoladzie są odpowiednie dla absolutnie wszystkich. Nie są alergenami, nie mają błonnika, co sprawia, że nie sprawiają absolutnie żadnych problemów w trawieniu, za co są uwielbiane przez nasz żołądek. Białko zawarte w tych orzechach jest bardzo lekkie i szybko się trawi. Orzech ten ma niesamowity aromat. Pożyteczne właściwości orzeszków piniowych pomagają usunąć toksyny z organizmu, zwiększają siłę męskości, pomagają zachować młodość, podnoszą odporność, pomagają pozbyć się chorób krwi, pęcherza moczowego i nerek, a także obniżyć poziom cholesterolu we krwi (aby to osiągnąć, należy pić nie mniej niż łyżkę oleju z tych orzechów dziennie przez miesiąc).

Orzech laskowy w czekoladzie

Orzechy laskowe w czekoladzie są bardzo cenione przez osoby wykonujące wzmożoną pracę fizyczną. Jest on szczególnie bogaty w białko, witaminę E, sód, wapń i potas, które są dobrodziejstwem dla tkanki mięśniowej. Duża czekolada z orzechami laskowymi pomaga w walce z anemią i wyczerpaniem organizmu oraz kamicą moczową. Bardzo przydatny dla matek karmiących, ponieważ zwiększa laktację. Orzechy laskowe są zalecane w chorobach żył (zapalenie żył, żylaki, owrzodzenia troficzne podudzi). Wzmacnia kości i normalizuje pracę układu rozrodczego.

Pistacje w czekoladzie, dobroczynne właściwości

Pistacje nadają się na uroczystości w połączeniu z szampanem. Mają właściwości tonizujące, pomagają zwalczać prątki gruźlicy, łagodzą zmęczenie i pomagają pokonać uzależnienie od alkoholu. Spożywanie ich zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i choroby serca. Są one również bardzo bogate w olejki eteryczne, co sprawia, że ich zbieranie jest niebezpieczne. Dzieje się tak tylko w nocy, ponieważ promienie słoneczne wpływają na obfite uwalnianie się olejków eterycznych z liści, co może przyprawić nawet najzdrowszą osobę o zawroty głowy.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *