Ile kalorii ma biała czekolada?
- Całkowita liczba kalorii, kcal: 541;
- Białka: 4.2 g;
- Tłuszcze: 30.4 g;
- Węglowodany: 62.2g,
Ile kalorii ma biała czekolada? Wartość kaloryczna białej czekolady wynosi 541 kcal na 100 gramów produktu. Kupując białą czekoladę, należy zwracać uwagę na listę składników na opakowaniu oraz cenę produktu. Dobre masło kakaowe i prawdziwy cukier nie mogą być zbyt tanie.
- Kto wymyślił białą czekoladę?
- Jak często możesz jeść czekoladę?
- Przydatne właściwości białej czekolady
- Czy jedzenie białej czekolady jest szkodliwe?
- Zastosowanie kulinarne białej czekolady
Kto wymyślił białą czekoladę?
Charakterystyczny biały kolor sprawia, że wielu twierdzi, iż biała czekolada nie jest prawdziwa, ponieważ nie ma w niej kakao. W rzeczywistości ziarna kakaowe są rozdzielane podczas przetwarzania na miazgę kakaową, masło kakaowe i proszek kakaowy. Masło ma biało-żółtą barwę i to właśnie olej, z którego produkuje się białą czekoladę, nadaje jej ten wyjątkowy kolor.
Szwajcarska firma Nestlé po raz pierwszy wprowadziła białą czekoladę w 1930 roku. Rok później firma M&M’s wyprodukowała w USA własną białą czekoladę. Po II wojnie światowej największe firmy cukiernicze włączyły białą czekoladę do swojego asortymentu.
Skład białej czekolady
Biała czekolada nie zawiera miazgi kakaowej ani proszku kakaowego. „Czekoladowy” smak powstaje dzięki zastosowaniu masła kakaowego. Masło jest zwykle dezodoryzowane w celu wyeliminowania niepożądanych smaków ubocznych.
Cukier jest często zastępowany tanimi słodzikami lub cukrem rafinowanym. Mleko do białej czekolady stosuje się wyłącznie w postaci suchej. Bardzo często do produkcji tanich odmian białej czekolady stosuje się uwodornione tłuszcze roślinne. Czasami tłuszcze te zastępują masło kakaowe, a smak i aromat kakaowy uzyskuje się poprzez zastosowanie aromatów i sztucznych dodatków smakowych.
Biała czekolada jest wytwarzana z masła kakaowego, cukru, mleka w proszku i waniliny bez dodatku kakao w proszku, dzięki czemu ma kremowy kolor (biały) i nie zawiera teobrominy. Biała czekolada uzyskuje swój charakterystyczny smak dzięki specjalnemu mlecznemu proszkowi, który ma karmelowy posmak.
Zgodnie z międzynarodowymi przepisami biała czekolada musi mieć następujące proporcje:
- Co najmniej 20% masła kakaowego;
- 14% mleka w proszku;
- 3,5% tłuszczu mlecznego;
- Maksymalnie 55% cukru lub substancji słodzących.
Jak często możesz jeść czekoladę?
Jeśli jesteś ogólnie zdrowy, codzienne jedzenie czekolady nie zaszkodzi. Wszystko polega na odpowiednim dozowaniu słodyczy. Aby zrozumieć, w jaki sposób czekolada wpływa na organizm, należy poznać jej skład. Ziarna kakaowca są bogate w błonnik pokarmowy i magnez, a te pierwiastki chemiczne przyczyniają się do uwalniania endorfin – hormonu szczęścia – oraz serotoniny, która jest niezbędna w walce ze stresem.
Dlatego nawet mały kawałek czekolady pomaga się uspokoić i poczuć lepiej. Kakao zawiera również naturalne przeciwutleniacze, które pomagają w zapobieganiu udarom mózgu, zawałom serca i miażdżycy. Udowodniono, że codzienne spożywanie odrobiny gorzkiej czekolady znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.
Osoby z nadciśnieniem powinny unikać jedzenia czekolady na pusty żołądek, natomiast osoby bez skłonności do nadciśnienia nie będą źle znosić czekolady. Czy mogę jeść gorzką czekoladę na dobranoc? Odpowiedź brzmi: tak, jeśli nie ma przeciwwskazań. Przeciwwskazaniem jest również cukrzyca.
Przydatne właściwości białej czekolady
Biała czekolada może być przydatna dla osób, które lubią czekoladę, ale nie mogą spożywać czekolady mlecznej lub gorzkiej ze względu na teobrominę zawartą w kakao, która ma właściwości pobudzające i tonizujące.
Jak wspomniano powyżej, biała czekolada zawiera zmniejszone ilości przeciwutleniaczy, zwłaszcza teobrominy i kofeiny. Dlatego biała czekolada może być dopuszczona do stosowania u osób np. z nadpobudliwością ośrodkowego układu nerwowego. Produkt zawiera również znaczne ilości witaminy K, która pomaga organizmowi przyswajać wapń i selen.
Podobnie jak wszystkie wyroby czekoladowe, biała czekolada ma pozytywny wpływ na nasz nastrój, zwiększając produkcję serotoniny i pomagając w ten sposób zwalczać skutki stresu, nerwicy czy depresji. Serotonina zmniejsza również niektóre bolesne odczucia.
Składniki zawarte w białej czekoladzie biorą również czynny udział w produkcji insuliny, pomagają wzmocnić układ nerwowy i poprawić pamięć oraz kontrolują pracę wątroby.
Witamina E zawarta w czekoladzie jest uważana za „witaminę piękna i młodości” i bierze udział w normalizowaniu pracy tarczycy. Oczywiście wszystkie te korzystne właściwości są charakterystyczne dla prawdziwego produktu, a nie dla podróbek produktów wytwarzanych z tłuszczów roślinnych.
Czy jedzenie białej czekolady jest szkodliwe?
Nawet najzdrowsza żywność na świecie może zaszkodzić organizmowi, jeśli nie jest spożywana z umiarem. Wszystkie czekolady zawierają tłuszcze i cukry w różnych ilościach. Duże dawki cukru przyjmowane codziennie również przyczyniają się do zwiększenia ryzyka zachorowania na cukrzycę.
Dlatego, aby uzyskać same korzyści, należy wybierać tylko sprawdzone produkty spożywcze wysokiej jakości i przestrzegać norm ich spożywania. Te proste zasady mogą pomóc Ci cieszyć się ulubionymi smakołykami bez szkody dla zdrowia.
Zastosowanie kulinarne białej czekolady
Biała czekolada jest bardzo wygodna w użyciu do dekorowania ciast i bułeczek, co jest często wykorzystywane przez cukierników. Ostatnio biała czekolada jest nawet używana jako zamiennik lukru w wielkanocnych wypiekach.