Pomysły na zdrowe, niskokaloryczne słodycze – te domowe i te ze sklepowej półki
Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z istoty zdrowego odżywiania. W tym celu poszukują one zdrowych zamienników popularnych słodyczy i niskokalorycznych przekąsek. Nie trzeba jednak demonizować od razu tradycyjnych słodyczy, bo jak wiadomo, to umiar jest najważniejszy i zjedzenie słodkiego batonika czy mlecznej czekolady z nadzieniem raz na jakiś czas nie sprawi, że świat się zawali. Warto jednak poszukiwać alternatyw o mniejszej zawartości cukru i kalorii. W takim razie, jakie słodycze wybrać? Podsuwamy parę inspiracji.
Niskokaloryczne słodycze, które zrobisz w domu
Zanim wybierzemy się do sklepu na poszukiwania zdrowych przekąsek, warto najpierw spojrzeć na zawartość kuchennych szafek. Może się okazać, że znajdują się w nich produkty, z których z powodzeniem wykonamy takie słodycze. Jak wykonać samodzielnie zdrowe niskokaloryczne słodycze? Na co zwrócić uwagę i jakie to mogą być produkty?
Przede wszystkim będzie to galaretka oraz kisiel. Galaretka zawiera około 50 kcal / 100 g, natomiast kisiel 65 kcal / 100 g. Niewiele, prawda? Będą to więc fantastyczne przekąski na podwieczorek czy jako mała odskocznia w trakcie nauki. Ich zaletą jest to, że produkty te dostępne są w wielu różnych smakach, najczęściej owocowych i nie są drogie. Taka słodka przekąska jest w sam raz dla osób, które znajdują się na diecie.
Wykonać można także sałatkę owocową. Będzie to deser, którego słodycz wynika z naturalnie występującego w dojrzałych owocach cukru. Jakie owoce wybierać? Te, o najniższej liczbie kalorii to:
- truskawki 29 kcal / 100 g
- maliny 29 kcal / 100 g
- porzeczki 31 – 33 kcal / 100 g
- poziomki 31 – 33 kcal / 100 g
- arbuz 36 kcal / 100 g
- grejpfrut 36 kcal / 100 g
- melon 36 kcal / 100 g
Kolejnym posiłkiem, który można zaliczyć do niskokalorycznych słodyczy, jest budyń czekoladowy. To tylko 95 kcal / 100 g produktu. Możemy udekorować budyń owocami – truskawkami, malinami. Są to owoce, które genialnie komponują się ze smakiem czekolady. Podbiją nieco kaloryczność, ale wciąż będzie to niewielka ilość kalorii. Do dekoracji budyniu można wykorzystać także sosy bezcukrowe i niskotłuszczowe, na przykład o smaku karmelu. Można je również dodać do sałatki owocowej.
Zaletą niskokalorycznych produktów, które prawie każdy ma w swoim domu jest to, że można je dowolnie łączyć. Jeżeli połączymy galaretkę z owocami i sosem bez cukru, to otrzymamy naprawdę dobry deser, na miarę restauracji czy kawiarni. Wymyślanie takich słodyczy wpływa na naszą kreatywność i wyobraźnię. Zaspokojenie swojej ochoty na słodkie „normalnymi” produktami spożywczymi jest możliwe! Dla osób, którym bardzo zależy na zdrowym odżywianiu, ale które jednocześnie lubią zjeść coś słodkiego często, to rozwiązanie to strzał w dziesiątkę. Zdrowe niskokaloryczne słodycze są na wyciągnięcie ręki.
Mając więcej czasu można przygotować także własnej roboty, niskokaloryczne ciasta i ciasteczka. Podstawą będzie zredukowanie ilości cukru dodanego, a także mniejsza ilość tłuszczy. To może być na przykład chlebek bananowy, ciastka owsiane czy ciasto marchewkowe, a także biszkopt. Do ich dekoracji wykorzystać można owoce lub zjeść je jeszcze ciepłe z niewielką porcją lodów.
Sklepowe słodycze o niskiej zawartości kalorii
Jeżeli już jednak stwierdzimy, że w domu nie mamy żadnego produktu który by nas interesował, a ochota na zdrowe niskokaloryczne słodycze nas nie opuszcza, musimy wybrać się do sklepu. Czego będziemy tam szukać? Przede wszystkim takich przekąsek, które mają niską zawartość cukru lub niską liczbę kcal na 100 gramów. Zdrowe słodycze sklepowe to nie mit, choć nie są proste do kupienia.
Przede wszystkim będzie to gorzka czekolada o bardzo wysokiej zawartości procentowej kakao. Nie jest to przekąska wyjątkowo słodka – ale za to fantastycznie wpływa na działanie mózgu i jest często polecana na przegryzkę podczas nauki. Wybrać się można po biszkopty z galaretką, pod warunkiem, że nie zje się od razu całej paczki.
Dobrym wyborem będą żelki. Obecnie na rynku dostępne są bezcukrowe żelki o różnych smakach, np. Sugar Free Jelly czy Be Raw. Średnio żelki mają około 30 kcal / 100 g.
Jeszcze mniej kcal niż żelki mają lody, na przykład lody waniliowe. Ich wartość to około 207,5 kcal / 100 g. Można więc spróbować połączyć je w domu z pieczonymi na ciepło jabłkami z cynamonem. Będzie to zdrowy deser, który jest połączeniem domowych rozwiązań z tymi sklepowymi. Smak takiej przekąski zachwyci nie tylko osoby, które są na diecie czy interesują się zdrowym odżywianiem. Najmniej kalorii wśród sklepowych lodów ma jednak lód Kaktus – jest to lód na patyku.
Co z batonami? W sklepach znajdą się takie, których wartość nie przekroczy 150 kcal. Będą to między innymi:
- Knoppers
- Kinder mleczna kanapka
- Petitki Lubisie
- Chrupiący Orzech – Dobra Kaloria
- Milky Way
- Kinder Country
- Kinder Maxi
- Nesquik
Wybierając takie produkty i kierując się wolą zdrowego, niskokalorycznego odżywiania warto pamiętać o tym, aby zjeść tylko jeden batonik, a nie kilka na raz.
Zdrowa, zbilansowana dieta opiera się na różnorodności produktów i wyborze żywności nieprzetworzonej. Warto sięgać po zdrowe niskokaloryczne słodycze, równocześnie pamiętając, że to umiar jest najważniejszy.