Jakie wyróżniamy tradycyjne koreańskie słodycze?
Tradycyjne koreańskie słodycze noszą nazwę „hangwa”. Nie da się ukryć, że różnią się one od znanych nam, europejskich przysmaków. Typowe składniki dla azjatyckich pyszności to mąka zbożowa, owoce, korzenie, miód, yeot oraz przyprawy. Zachęcamy do zapoznania się z naszym artykułem, aby dowiedzieć się więcej na temat tych słodkości.
- Jakie są rodzaje azjatyckich przysmaków?
- Tradycyjne koreańskie słodycze – jaka jest ich historia?
- Słodycze, które znajdziemy w sklepach koreańskich
Jakie są rodzaje azjatyckich przysmaków?
- Cukierki
W tym przypadku warto zapoznać się z dwoma terminami – Dang oraz Dangryu. Odnoszą się one do twardych oraz słodkich wyrobów. Najczęściej wykonuje się je z cukru bądź scukrzonej skrobi. Z kolei yeot jest tradycyjnym cukierkiem, który ma formę płynną. Wytwarza się go z ziaren ryżu, kukurydzy lub słodkich ziemniaków.
- Dasik
Koreańczycy uwielbiają spożywać dasik do herbaty. Są to niewielkie ciasteczka, do których wyboru wykorzystuje się mąkre ryżową, pyłek sosny, czarny sezam, soje oraz kasztana japońskiego. Oprócz tego do ich wykonania używa się sprasowanego proszku, dzięki któremu możemy nadać dasikowi dekoracyjny wygląd.
- Gwapyeon
Ten rodzaj słodkości przypomina galaretkę. Wytwarza się go gotując kwaśne owoce, skrobię oraz cukier. Gwapyeon został wynaleziony podczas panowania dynastii Joseon. W dzisiejszych czasach ten deser nadal uchodzi za luksusowy i podaje się go głównie na bankietach.
- Jeonggwa
Konsystencja tej słodkości przypomina marmoladę bądź dżem, niemniej jednak jeonggwa jest chrupiąca. Wytwarza się ją przez gotowanie owoców, korzeni roślin i nasion w miodzie, yeto albo wodzie z dodatkiem cukru. Następnie należy wysuszyć plastry i w zależności od upodobań uformować je w kwiaty lub inne kształty. Do wytworzenia jeonggwy najczęściej używa się pigwy, moreli, rzodkiewki koreańskiej, marchewki, żeń szenia, imbiru lub korzeniu łopianu.
- Suksilgwa
Czy wiesz, że „suksilgwa” to z angielskiego dosłownie „gotowane owoce”? Jak więc sama nazwa wskazuje ten przysmak składa się z gotowanych owoców, korzeni oraz nasion, które słodzone są miodem. Później cała mieszanka wlewana jest do specjalnych foremek, które z reguły mają kształt owoców lub kwiatów. Najczęściej używane składniki to kasztan, jujuba oraz imbir.
- Yeotgangjeong
Yeotgangjeong wyglądem przypomina batoniki musli, który składa się z nasion, orzechów oraz ziaren. Tak właśnie się je wyrabia – łącząc ze sobą powyższe składniki, ugotowania ich, a następnie pocięcia masy na konkretne kształty. Yeotgangjeong jest tak prosty w wykonaniu, że większość koreańskich gospodarstw domowych robi je na co dzień.
- Yugwa
Ten słodycz jest wyjątkowo kaloryczny! Robi się go z mąki ryżowej, a następnie smaży na głębokim tłuszczu. Ma wydrążone wnętrze, orzechy, nasiona oraz sproszkowane przyprawy. Wyróżniamy trzy rodzaje yugwy, w zależności od kształtu i rozmiaru są to sanja, hangwa oraz gangjeong.
- Yumilgwa
Jest to kolejna słodkość smażona na głębokim tłuszczu. Jednakże w przeciwieństwie do yugwy, yumilgwa wyrabia się z ciasta pszennego. Dzielimy je na pierożki, wstążki oraz kwiaty, w zależności o metody jaką je tworzymy. Pierwsze z nim przypominają faworki, ponieważ do ich wyrabiania używa się mąki pszennej, oleju roślinnego, cynamonu, orzechów piniowych, jecheong oraz soku imbirowego.
Tradycyjne koreańskie słodycze – jaka jest ich historia?
Już w 57 roku przed naszą erą rozpoczęła się historia hangwy. Na dworze królewskim już wtedy były spożywane słodkości. Natomiast przez okres dwój dynastii buddyjskich w latach 698-1392 uprawy roślin zaliczyły wzrost, w związku z czym konsumpcja słodyczy poszybowała w górę. Słodkości nie były już tylko podawane na dworze, ale były szeroko dostępne dla tak zwanych szarych ludzi. Stały się one nieodłącznym elementem narodowych świąt, ceremonii, a także różnych festiwali. Niemniej jednak władze widząc, że ludzie nadmiernie spożywają słodycze postanowili wprowadzić pewne regulacje. W 1179 roku zostały wydane dekrety ograniczające produkcje przysmaków, a w 1192 władze publicznie zachęcały lud do jedzenia większej ilości owoców. Natomiast w 1353 roku został wprowadzony zakaz wyrabiania słodyczy, które smażone są na głębokim tłuszczu.
Słodycze, które znajdziemy w sklepach koreańskich
Jakie słodycze możemy w dzisiejszych czasach znaleźć w zwykłym sklepie spożywczym w Korei Południowej? Z pewnością w każdym z nich znajdziesz bingsu, czyli tradycyjny deser w tej części Azji. Jest to lód wraz ze skondensowanym mlekiem z dodatkiem czerwonej fasoli. W sklepach nie brakuje także mini porcji przepysznej tarty czekoladowej w opakowaniu loda na patyku. Ponadto na koreańskich półkach aż roi się od słodyczy o smaku zielonej herbaty. Są to zarówno ciastka, jak i cukierki, czy nawet czipsy. No i oczywiście nie brakuje tam paluszków oblanych czekoladą, ale ten słodycz chyba każdy z nas zna, ponieważ pocky znajdziemy także w wielu polskich sklepach.
Reasumując smak tradycyjnych koreańskich słodyczy to zdecydowanie nowe doświadczenie dla kubków smakowych, którego nie doświadczymy, jedząc tradycyjne europejskie przysmaki. W sklepach koreańskich lub polskich, które sprowadzają produkty z Korei można znaleźć wiele takich rarytasów.