najdroższe słodycze na świecie

Najdroższe słodycze na świecie

Czasem chodząc po dziale ze słodyczami, przyglądamy się opakowaniom bombonierek czy też wykwintnych czekoladek, których ceny przyprawiają nas o ból głowy. Warto jednak wiedzieć, że wartość tych nawet najdroższych łakoci, które występują w polskich sklepach, jest promilem tego co można zapłacić za niektóre smakołyki za granicami naszego kraju. O jakich zawrotnych kwotach rozmawiamy? Kilkadziesiąt tysięcy złotych za deser lub nawet ponad milion dolarów za opakowanie czekoladek! Tak, najdroższe słodycze są zarezerwowane dla szalenie bogatych person, tylko ciekawe czy smakują jak przysłowiowe „milion baksów”?

1,5 miliona DOLARÓW za bombonierkę

To nie żart. Istnieje taki smakołyk, za który trzeba zapłacić horrendalne pieniądze. Przy obecnym kursie złotówki, pudełko czekoladek Le Chocolat Box jest warte jakieś 7 000 000 złotych. Skąd taka cena? Diabeł jak zawsze tkwi w szczegółach, oprócz wyjątkowo smacznej słodkiej zawartości przygotowanej przez Lake Forest Confections, w pudełku z bombonierką znajdziemy również ekskluzywną biżuterię, która pochodzi z kolekcji Simon Jewelers. Oczywiście to ta druga część zawartości pudełka wpływa w kluczowy sposób na cenę produktu.

To tak jakby, ktoś nam kupił ładną zapalniczkę i podarował ją w pudełku, którym byłby najnowszy Aston Martin. Bombonierka Le Chocolat Box to faktycznie najdroższe słodycze świata, chociaż niebagatelną rolę odgrywa w tym wypadku nie tyle słodka zawartość, a ta bardziej błyszcząca, wyprodukowana z drogich kamieni szlachetnych biżuteria.

Błyszczące kryształami i złotem czekoladki

Pudełko z czekoladkami wartymi tyle, co wielka willa w centrum dużego miasta w Polsce to nie koniec ciekawych, w sensie cenowym, smakołyków. W Nowym Jorku można się wybrać na słodką przekąskę do restauracji Serendipity 3 i za niebagatelną sumę 25 000 $ kupić deser składający się z 28 rodzajów ziaren kakao, nasycony 5 gramami, 23 – karatowego złota w wersji jadalnej. U spodu kielicha znajdziemy bransoletkę z 18-karatowego złota, a łyżka, którą spożyjemy deser jest ozdobiona diamentami. Łakocie jak widać lubią świecidełka, a dowodem na to są również warte blisko 50 000 zł czekoladki libańskiego producenta czekolady Patchiego oprawione w niezwykły sposób kryształami Swarovskiego, zawinięte w indyjski jedwab i sprzedawane w luksusowym, skórzanym pudełku.

Kilka lat temu belgijski cukiernik Michael Lewis Anderson z „Wittamer”, przygotował na Wielkanoc jajo z czekolady przyozdobione 23 – karatowym jadalnym złotem i zrobione z czterech rodzajów czekolady: mlecznej, różowej, czarnej i białej, a warte bagatela 5 000 euro. Ten 75 kg artystyczny kolos, ma również swoje mniejsze wersje, które można było nabyć za znacznie mniejsze pieniądze  w granicach 100 euro.

Najdroższe czekolady

Niewątpliwie najdroższe słodycze na świecie to specjalne przygotowywane przez cukierników i jubilerów bombonierki czy desery. Każdy z Nas jednak uwielbia jeść czekoladę, która może być przygotowywana na tysiące różnych sposobów i czarować Nas rozmaitością swoich smaków. W Danii producent Fritz Knipschildt przygotował dla swoich klientów wyjątkową czekoladę Chocopologie Chocolate Truffle, której tabliczka warta jest około 2600 $. Co ciekawe produkowana jest ona na zamówienie, a według zaleceń wytwórcy powinna być spożywana do 7 dni od momentu powstania, co nie daje nam zbyt długiego czasu na delektowanie się tymi łakociami.

W początkach XIX wieku, w Wielkiej Brytanii powstała firma zajmująca się sprzedażą kawy, herbaty oraz słodyczy, a jej szefem był John Cadbury. Obecnie marka nosząca jego nazwisko, jest rozpoznawana na całym świecie, jako producent wyjątkowej jakości smakołyków. To właśnie Cadbury produkuje także znaną na całym świecie czekoladę Wispa Gold. Ten ekskluzywny produkt jest owinięty złotym jadalnym liściem, a jego rynkowa cena to około 1600 $. Tymczasem w Paryżu istnieje firma produkująca czekoladę od początku XIX wieku, która zaopatrywała w smakołyki samego Napoleona oraz królów Francji.

Debauve & Gallais, bo taką nazwę nosi przedsiębiorstwo, które produkuje jedne z najbardziej ekskluzywnych słodyczy na świecie, ma swojej ofercie czekoladę Le Grand Louis XVI, która charakteryzuje się 99% zawartością kakaa. Koszt tego typu przyjemności to „zaledwie” 900$.

Podsumowanie

Najdroższe słodycze na świecie zachwycają zarówno swoim smakiem, jak i formą w jakiej są podawane. Design opakowań czy też naczyń, w których są serwowane zachwycić może nawet najbardziej ekskluzywnych klientów. Warto zwrócić uwagę, że w wielu przypadkach cena produktu jest generowana przez zawartość biżuterii, złota oraz nawet diamentów, dzięki czemu te najdroższe opakowania smakołyków mogą być warte tyle co dom lub dobrej klasy samochód.

Niemniej jednak, nawet w przypadku artykułów, które nie są ubogacone wyrafinowanymi świecidełkami, ale pochodzą z firm produkujących słodycze o uznanej marce, cena pojedynczej tabliczki czekolady czy też bombonierki może oscylować w granicach od kilkuset do nawet kilku tysięcy dolarów, co powoduje że nie jest ona raczej w zasięgu przeciętnego łasucha.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *