pyszne słodkości dla diabetyków

Ciekawe propozycje na domowe słodkości dla diabetyków

Domowe słodkości dla diabetyków to świetna alternatywa do kupnych słodyczy oraz ciast z dużą zawartością cukru. Możemy zrobić nie tylko smaczne, domowe ciasta bez cukru tj. ciasto marchewkowe, ale i pyszne lody domowej roboty, a nawet pralinki dla diabetyków. Słodycze dla cukrzyków to temat tabu. Jeśli jednak tradycyjny cukier zastąpimy zdrowymi zamiennikami cukru, nic nie stoi na przeszkodzie, aby również diabetycy mogli sięgnąć po przepyszne słodkości bez cukru.

Najpopularniejsze zamienniki cukru, czyli jak zrobić zdrowe słodkości dla diabetyków

Domowe słodkości dla diabetyków może zrobić każdy z nas. Nie potrzebujemy do tego żadnych specjalnych umiejętności, wyszukanego sprzętu kuchennego czy też produktów spożywczych, które trudno zdobyć. Dziś nie tylko osoby chore na cukrzycę rezygnują z niezdrowego cukru.

Coraz częściej po zamienniki cukru sięgają także mamy wychowujące swoje dzieci. Aby dziecko dobrze się rozwijało, musi odżywiać się prawidłowo. Dlatego przestaliśmy faszerować dzieci cukrem. Należy jednak pamiętać, że cukier dodaje nam energii. Ponadto słodkie łakocie tak przyjemnie rozpływają się w ustach…

Nie potrafią z nich zrezygnować nie tylko dzieci, ale również osoby dorosłe. Osoby odżywiające się zdrowo decydują się na domowe ciasta bez cukru lub inne łakocie. O ile dla ludzi zdrowych jest to kwestia świadomości oraz troski o zdrowie, o tyle w przypadku diabetyków spożycie słodyczy może mieć poważne konsekwencje zdrowotne.

Jakie zatem zamienniki cukru możemy użyć, aby przyrządzić domowe ciasta, lizaki, praliny, lody oraz inne słodkości bez cukru? Najpopularniejsze zamienniki cukru, które sprawią, że każdy diabetyk może sięgnąć coś słodkiego to:

  • stewia;
  • erytrytol;
  • ksylitol;
  • fruktoza.

Gdzie możemy kupić zdrowe zamienniki cukru, aby móc zrobić samodzielnie słodycze dla diabetyków? Dostaniemy je w sklepie ze zdrową żywnością, ale nie tylko. Ich popularność sprawiła, że są one dostępne w wielu sklepach internetowych, a także w sklepach stacjonarnych – najczęściej na półkach ze zdrową żywnością.

Jakie słodkości dla diabetyków oprócz domowych ciast

Domowe wypieki oraz ciastka bez cukru to świetna słodka przekąska dla diabetyka, którą potrafi wykonać każdy z nas. Aby domowe ciasto lub ciasteczka były odpowiednie dla diabetyków praktycznie wystarczy zamienić niezdrowy cukier na zdrowy zamiennik tj. stewia. Ciasta wykonane z zamiennikami mogą być mniej słodkie, niż tradycyjne wypieki. Z pewnością zaspokoją jednak apetyt u diabetyka na słodkie.

Warto do domowych wypieków wykorzystać owoce tj. jeżyny, wiśnie czy cytrusy, a nawet warzywa tj. marchew czy rabarbar, które mają niski indeks glikemiczny. Jednocześnie zawierają one błonnik, mnóstwo witamin oraz minerałów. Domowe ciastka bez zawartości cukru to nie jedyne łakocie dla diabetyków.

Doskonałe słodycze dla cukrzyków, które możemy zrobić w domu samodzielnie to m.in.:

  • smaczne lizaki dla diabetyków – wykonane z soku z owoców o niskiej zawartości cukru;
  • żelki owocowe bez cukru – aby wykonać te zdrowe słodycze dla cukrzyków, wystarczy sok z wybranych owoców oraz odrobina żelatyny lub agar-agar (ewentualnie odrobina stewii lub erytrytolu);
  • domowe konfitury oraz dżemy bez cukru;
  • czekolada dla cukrzyków do smarowania – wykonana z trzech składników: banana, awokado oraz prawdziwego kakao;
  • masło orzechowe z dowolnych orzechów np. z orzechów włoskich, migdałów czy też z orzechów laskowych;
  • pralinki dla diabetyków wykonane samodzielnie np. z kaszy jaglanej, bakalii, orzechów oraz kakao, to doskonałe słodkości dla diabetyków;
  • ciastka owsiane bez cukru – z dodatkami tj. orzechy, żurawina, migdały, posiekana czekolada dla diabetyków;
  • panna cotta lub budyń dla cukrzyków z owocami lub sokiem owocowym;
  • lody owocowe lub owocowo-jogurtowe – zmiksowane owoce z zamiennikiem cukru tj. stewia (ewentualnie z jogurtem naturalnym) to świetna słodka przekąska dla diabetyka w upalne lato.

Jak widać możliwości jest sporo. Osoby chore na cukrzycę tak naprawdę nie muszą rezygnować ze słodkości. Nie tylko cukier zaspokoi nasze zapotrzebowanie na słodycze.

Jak szybko zrobić słodkości dla diabetyków

Oczywiście niektóre słodkości dla diabetyków robione samodzielnie wymagają sporego nakładu pracy oraz czasu. Czasochłonne są np. domowe ciasta bez cukru. Sam czas przeznaczony na pieczenie to około 45 minut. Są jednak ciasta bardzo proste w wykonaniu. Jeśli odpowiednio zaplanujemy pieczenie ciasta, podczas gdy smakołyk dla diabetyka będzie się piekł, my możemy poświęcić ten czas na inne obowiązki lub przyjemności tj. dobra lektura.

Konfitury oraz dżemy dla diabetyków również są stosunkowo czasochłonne. W sezonie letnim warto jednak poświęcić odrobinę czasu i przygotować przetwory na zimę – zwłaszcza jeśli dysponujemy owocami oraz warzywami z własnego ogródka. Dżem truskawkowo-rabarbarowy na ciemnym pieczywie to świetny zdrowy, słodki rarytas dla osoby chorej na cukrzycę. Zimą wystarczy wyciągnąć słoiczek, by móc cieszyć się smaczną, zdrową, a przede wszystkim słodką przekąską. 

Czekolada z awokado, banana oraz kakao to najszybsza słodka przekąska dla diabetyka, którą możemy zrobić o każdej porze roku w zaledwie kilka minut. Wystarczy rozgnieść w miseczce widelcem dojrzałego banana i awokado oraz wymieszać z kakao, by powstała czekolada bez cukru – idealna do smarowania pieczywa na śniadanie. Nie tylko nie ma ona cukru. Czekolada z awokado oraz banana zawiera mnóstwo witamin, minerałów oraz zdrowe tłuszcze nienasycone.

Słodycze dla diabetyków możemy zrobić znacznie szybciej, jeśli posiadamy różnego rodzaju urządzenia kuchenne, które ułatwiają przygotowanie ciast, deserów oraz lodów. Szybkowar, parowar, multicooker, wielofunkcyjny robot kuchenny czy maszynka do robienia lodów. Gdy braknie nam czasu i chęci, możemy sięgnąć po gotowe słodycze dla diabetyków tj. batony, czekolady, lizaki czy żelki.

Domowe słodkości dla diabetyków to świetne rozwiązanie, jeśli musimy zrezygnować z cukru. To że chorujemy na cukrzycę, nie oznacza, że musimy rezygnować ze słodkich przekąsek. Niektóre z nich możemy wykonać w kilka minut. Na inne potrzeba znacznie więcej czasu. Jednak robiąc samodzielnie słodycze bez cukru mamy całkowitą kontrolę nad ich składem. Możemy mieć pewność, że nie tylko nam nie zaszkodzą, ale dostarczą nam wiele cennych dla naszego organizmu składników odżywczych. Zamienniki cukru sprawiły, że nie zawsze to co jest słodkie, musi być niezdrowe.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *