żelki tureckie

Czym są żelki tureckie i dlaczego warto je poznać?

Pochodzące z Turcji żelki jedynie z nazwy przypominają produkty, które większość osób zna. W rzeczywistości ich skład znacząco się różni od zwykłych żelek. Wytwarzane ze skrobi pszennej przypominające konsystencją galaretkę żelki zwane rachatłukum obecnie dostępne są raczej w sprzedaży detalicznej. Jednak można je także zrobić samemu w domu. Ciekawy niezbyt słodki i lekki smak sprawia, że warto bliżej przyjrzeć się tym słodyczom. 

Czym są rachatłukum?

Żelki są uwielbiane przez dorosłych i dzieci. Ogromna dostępność tych produktów świadczy o ich popularności. Coraz częściej można się także spotkać z suplementami diety zarówno dla dzieci, jak i dorosłych w postaci kolorowych żelek. Jedna mało kto słyszał o żelkach z Turcji zwanych rachatłukum lub lokum. Te słodycze po raz pierwszy pojawiły się w krajach pod panowaniem tureckim, jednak dotarły także do Austrii, Portugalii i Polski. Obecnie te smakołyki można przyrządzić samemu w domu, nie należy jednak przesadzać z ilością, gdyż są wyjątkowo sycące i trudno zjeść ich więcej niż parę sztuk.

Żelki tureckie wytwarzane są ze skrobi pszennej lub skrobi ziemniaczanej. W celu uzyskania owocowego smaku dodaje się naturalny sok owocowy, słodyczy nadaje im miód lub cukier. Te słodkie żelkowe kostki posypuje się cukrem pudrem, a ich konsystencja jest zbliżona do galaretki. Często dodaje się do nich także różne aromaty np. waniliowy lub miętowy. Ponadto można do nich dodać również wiórki kokosowe lub orzechy. Niestety ich kaloryczność i bardzo słodki smak sprawia, że nie da się ich za dużo zjeść. Dobrze nadają się jako szybka słodka przekąska od czasu do czasu dla dzieci lub dorosłych. Proste wykonanie i mała ilość składników potrzebnych do ich wyrobu zachęca do zrobienia ich w domu i przekonania się o ich wyjątkowym smaku. Z tego powodu warto wiedzieć, czym są rachatłukum  i jak można je przygotować samemu w domu.

Jak zrobić żelki tureckie?

Te owocowe galaretki są niezwykle proste w wykonaniu, dlatego warto wiedzieć, jak je przyrządzić w domu. Rachatłukum składają się ze skrobi ziemniaczanej lub pszennej, wody, cukru lub miodu, soku owocowego i ewentualnie aromatów. Można do nich również dodać suszone owoce, orzechy lub wiórki kokosowe. Charakterystyczną cechą tych słodyczy jest obtaczanie ich w cukrze pudrze. Ten niezwykle słodki przysmak może się spodobać każdemu miłośnikowi słodkości. Dobrze sprawdzi się także jako słodki poczęstunek dla gości. Jak przygotować w domu te słodkie kostki?

  1. Wsypać do garnka 400 g cukru i zalać wodą. Do gotującej się wody wsypać 100 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. Intensywnie mieszając gotować przez 5 minut. Po tym czasie dodać z 50 ml soku owocowego i dowolny aromat i gotować jeszcze przez 5 minut.
  2. Gdy lokum będzie miało kleistą konsystencję, należy je przełożyć do wcześniej przygotowanej blaszki wysmarowanej masłem. Do jeszcze ciepłej galaretki można dodać pokrojone suszone owoce lub orzechy.
  3. Następnie galaretkę odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia. Gdy już ostygnie, konieczne jest włożenie jej do lodówki — najlepiej na całą noc.
  4. Stężałą galaretkę należy pokroić w kostkę i obtoczyć w cukrze pudrze. Tak przygotowane żelki tureckie są gotowe do jedzenia. 

Jak widać, przygotowanie tych słodkich smakołyków nie jest czymś trudnym. Ponadto żelki mogą leżeć przez 6 miesięcy. Dlatego przydają się podczas niezapowiedzianej wizyty.

Żelki tureckie — do czego można wykorzystać?

Te słodkie galaretki są wyjątkowo ciekawym produktem mogącym się sprawdzić w różnych sytuacjach. Bardzo słodki smak szybko zaspokaja ochotę na coś słodkiego. Dzięki temu nie zjada się ogromnej ilości słodyczy — wystarczą tylko dwa lub trzy żelki. W ten sposób ich wysoka kaloryczność nie odbija się tak bardzo na zdrowiu. Ponadto można je wytwarzać z różnymi dodatkami i w różnych smakach, które przypadną do gustu każdemu. Dobrze sprawdzą się na dziecięcych przyjęciach jako słodki poczęstunek. Jednak dorośli również mogą czerpać przyjemność z ich smaku. Można zaserwować je gościom po obiedzie lub do kawy.

Żelki tureckie mogą pełnić funkcję szybkiej słodkiej przekąski w celu zaspokojenia ochoty na słodycze. Długi okres przydatności, aż 6 miesięcy umożliwia zrobienie od razu większej ilości i sięganie po nie w razie potrzeby. Nie trzeba za każdym razem przygotowywać nowej porcji, co ucieszy szczególnie osoby cierpiące na brak czasu. Rachatłukum może być wykorzystywane jako przekąska na różne okazje zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Ponadto może być przechowywane w domu jako słodki poczęstunek dla gości. Nic dziwnego, że te galaretki zyskały taką popularność na całym świecie. W dodatku przed monotonią chroni duża różnorodność smaków. Niestety ze względu na swoją wysoką kaloryczność i dużą ilość cukru osoby na diecie powinny ograniczać spożywanie tego produktu.

Rachatłukum przekąska dla miłośników słodyczy

Żelki z Turcji nazywane także lokum są wyjątkowo słodkim deserem o konsystencji galaretki. Sposób ich przygotowania jest wyjątkowo prosty, dzięki czemu można jest zrobić także w domu. Ze względu na swoją wysoką kaloryczność nie powinno się ich jeść w dużej ilości. Możliwość przechowywania przez 6 miesięcy pozwala na cieszenie się ich smakiem przez długi czas. Dobrze sprawdzają się jako słodka przekąska na różne okazje. Jest to ciekawy deser, który warto poznać i choć raz spróbować. 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *