gorzka czekolada

Jaka powinna być dobra gorzka czekolada?

Słodycze kocha każdy z nas. Do jednych z najpopularniejszych produktów z tej kategorii należy czekolada. Kilka kostek zjada się na pocieszenie, uczczenie sukcesów czy osłodę długiego dnia. Jednak najtańsze czekolady, które można znaleźć w sklepach, to najczęściej w rzeczywistości wyroby czekoladopodobne słabej jakości. Najkorzystniejszym rozwiązaniem jest natomiast wprowadzenie do diety zdrowej, gorzkiej czekolady. Co warto wiedzieć o jej właściwościach?

Dlaczego czekolada gorzka jest najzdrowsza?

Choć najbardziej lubiane są najsłodsze czekolady, czyli mleczne, białe, z dodatkami i nadzieniami, to właśnie gorzka jest najzdrowsza. Dobra gorzka czekolada ma bardzo wysoką zawartość kakao, dzięki czemu charakteryzuje ją nie tylko cierpki posmak, ale także duża ilość witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W zależności od gatunku, w takiej czekoladzie znaleźć można od 60% do 99% ziaren kakaowca.

Mimo jej prozdrowotnych walorów, trudno skłonić dzieci, żeby zajadały się gorzką czekoladą. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jakie słodycze lubią dzieci, przeczytaj ten artykuł.

Jakie składniki odżywcze zawiera dobra gorzka czekolada?

Do witamin i minerałów kryjących się w tabliczce gorzkiej czekolady można zaliczyć:

  • witaminę A – ma ona korzystny wpływ na wzrok, odporność i tworzenie się szkliwa,
  • witaminę K1 – zapobiega krwotokom,
  • witaminę E – jest ona silnym przeciwutleniaczem,
  • witaminy z grupy B – są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • fosfor – ma korzystne działanie na prawidłowy wzrost kośćca,
  • potas – niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania nerek,
  • magnez – wywiera korzystny wpływ na układ nerwowy,
  • żelazo – dzięki niemu możliwa jest produkcja czerwonych krwinek,
  • wapń – dba o utrzymanie właściwej twardości zębów i kości.

Ponadto dobra gorzka czekolada dostarcza organizmowi flawonoidów, które działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo, a także zwiększają przepływ krwi w mózgu. Dodatkowo obniżają poziom cholesterolu i dbają o ochronę skóry przed negatywnym działaniem promieniowania UV. Gorzka czekolada zawiera też teobrominę działającą oczyszczająco (ma również właściwości łagodzące kaszel) oraz pobudzającą w stanach zmęczenia kofeinę. Sięgnięcie po kostkę z takiej tabliczki może stanowić alternatywę dla kolejnej filiżanki kawy.

Nie wolno zapominać, że produkt ten odznacza się dużą wartością energetyczną, dlatego mimo wszystko należy spożywać go z umiarem. Zalecana porcja to 1-2 kostki gorzkiej czekolady dziennie. Taka ilość jedzona regularnie wywiera korzystny wpływ na organizm i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Jak wybrać najlepszą gorzką czekoladę?

Nie każda gorzka czekolada jest taka sama – niektóre produkty mają gorsze składy, które w mniejszym stopniu wpływają korzystnie na zdrowie. Wybierając produkt dobrej jakości nie wolno oszczędzać. Niska cena często idzie w parze z niską jakością. Dobra gorzka czekolada to taka, która ma co najmniej 70% kakao w składzie. Te o mniejszej zawartości tego produktu mają też na ogół wiele dodatków i emulgatorów, które są w rzeczywistości zbędne. Należy zwrócić na kolejność występowania składników na opakowaniu. Powinna ona być następująca: miazga kakaowa, tłuszcze kakaowe oraz cukier. Składnik, który znajduje się na pierwszym miejscu listy to ten, który występuje w czekoladzie w największej ilości. Lepiej odrzucić produkty, które zawierają niezdrowy syrop glukozowo-fruktozowy.

Dobra gorzka czekolada pozbawiona jest też mleka. Do produkcji nie potrzeba tak naprawdę nic poza ziarnem kakaowca, masłem kakaowym i cukrem. Dopuszczalne są jedynie naturalne dodatki smakowe. Warto zwrócić uwagę na wygląd tabliczki. Jeśli jest ona dobrej jakości, będzie miała twardą, błyszczącą powierzchnię, która się nie wygina. Podczas łamania powinniśmy usłyszeć charakterystyczny trzask, a podczas gryzienia – chrupanie. Miejsce przełamania jest gładkie, błyszczące.

Co nie powinno się znaleźć w składzie dobrej gorzkiej czekolady?

Niektóre gorzkie czekolady zawierają polirycynooleinian poliglicerolu, czyli E476. Emulgator ten jest często wykorzystywany przy produkcji wyrobów cukierniczych. Niestety, takie produkty nie są najwyższej jakości. Emulgator E476 występuje w czekoladach o dość niskiej zawartości kakao, gdy producenci chcą oszczędzić na tym składniku. Dopuszczalna dawka E476 to 7,5g na kilogram masy ciała dziennie. Niektórzy stosują w swoich wyrobach także tańszy zamiennik dla masła kakaowego, czyli lecytynę sojową. Nie każda gorzka czekolada jest więc taka sama, a do obowiązków konsumenta należy uważne czytanie składów w celu uniknięcia zakupu produktu słabej jakości.

Podsumowanie

Dobra gorzka czekolada jest produktem, który warto włączyć do swojej diety. Spożywana regularnie w umiarkowanych ilościach może mieć świetny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Zawiera więcej pożytecznych składników odżywczych niż inne typy czekolad. Nie wszyscy producenci oferują jednak wyroby wysokiej jakości. Przed zakupem należy więc dokładnie przeczytać skład czekolady i zwrócić uwagę na zawartość kakao, a także ewentualne występowanie sztucznych dodatków i emulgatorów.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *