Żelki bezcukrowe- co trzeba o nich wiedzieć i jak je przygotować?
Żelki bezcukrowe są świetnym pomysłem na podaniu dziecku zdrowych, ale i smacznych słodyczy. Można je zakupić w sklepie, jak i przygotować samodzielnie w domu. Zwykłe żelki zawierają cukier i sztuczne barwniki, przez co okazują się szkodliwe dla zdrowia. Wersja bez cukru jest doskonałą alternatywą. Przepis na te łakocie jest wyjątkowo prosty, a żelki bezcukrowe zasmakują nie tylko tym najmłodszym, ale również dorosłym miłośnikom kolorowych słodkości.
- Żelki bezcukrowe- co trzeba o nich wiedzieć?
- Dlaczego żelki bezcukrowe są lepszym rozwiązaniem od tych z cukrem?
- Żelki bezcukrowe- prosty przepis
- Jak zrobić żelki bezcukrowe?
Żelki bezcukrowe- co trzeba o nich wiedzieć?
Żelki bezcukrowe są coraz chętniej wybieranymi słodyczami przez dzieci, jak i dorosłych, którzy chcą ograniczyć w swojej diecie cukier. To idealna propozycja dla diabetyków, sportowców czy osób na diecie odchudzającej. Czym różnią się od tych klasycznych łakocie? Najważniejsze jest to, że w ich składzie nie znajdziemy w ogóle cukru. Jak wiadomo, jest on szkodliwy dla zdrowia, a zwłaszcza spożywany w większej ilości. Zwiększa ryzyko rozwoju próchnicy, jak i cukrzycy typu 2. Pomimo braku zawartości cukru, słodycze te są wyjątkowo pyszne. Smakują porównywalnie do tych zwykłych, dostępnych na sklepowych półkach. Są słodkie w smaku, gdyż w takich produktach stosuje się zdrowe zamienniki cukru. W takich produktach znajdziemy stewię, ksylitol, erytrytol czy maltitol. Słodziki te są uznawane za zdrowe, gdyż nie zwiększają ryzyka nadwagi czy rozwoju próchnicy.
Dlaczego żelki bezcukrowe są lepszym rozwiązaniem od tych z cukrem?
Najważniejszą zaletą takich przysmaków jest to, że nie zawierają cukru. Nie mają więc tak negatywnego wpływu na zdrowie człowieka. Są dobrą propozycją także dla tych najmłodszych. Nie mają tak dużej kaloryczności, a więc ich spożywanie nie prowadzi do otyłości czy nadwagi. W naszym kraju wiele dzieci zmaga się z nadwagą, a nawet otyłości. Ponadto, wiele młodych ludzi należy do grupy ryzyka. Rodzice powinni więc kontrolować to, co spożywa ich dziecko i to w jakiej ilości. Co ważne nie trzeba wcale eliminować słodyczy z diety maluchów. Warto jednak sięgać po zdrowsze zamienniki, takie jak żelki bezcukrowe. Takie łakocie zapewniają dziecku możliwość cieszenia się ze słodkiego smaku, bez ryzyka szkodliwego wpływu na ich zdrowie. Żelki są ulubionymi przez najmłodszych słodyczami, aby wprowadzić w domu kulturę zdrowego odżywiania, dobrze jest zacząć właśnie od nich.
Żelki bezcukrowe- prosty przepis
Przepis na żelki bez cukru jest niebywale prosty, a więc każdy powinien sobie z nim poradzić. Do przygotowania tych łakoci potrzebnych jest tylko kilka składników. Najważniejsze z nich to sok owocowy i żelatyna. Jeśli chodzi o rodzaj soku, panuje tutaj dowolność. Nie polecany jest jednak sok żurawinowy, który jest zbyt słodki. Może być to sok pomarańczowy, malonowy, truskawkowy czy wiśniowy. Jeśli chodzi o sok z kiwi i ananasowy, nie są one najlepszym wyborem z uwagi na spore stężenie enzymów trawiących białka, które nie pozwalają na stężenie żelatyny. Co ważne, żelatyna jest ważnym elementem diety, gdyż zapewnia dużą ilość kolagenu. Soki owocowe dostarczają natomiast cennej witaminy C. Kolagen dzięki witaminie C lepiej się wchłania, a więc działa skutecznie. Kolagen to niezbędny składnik w diecie człowieka, który jest istotny dla prawidłowego działania stawów i chrząstek oraz jelit. Kolagen działa też zbawiennie na stan skóry, włosów i paznokci.
Jak zrobić żelki bezcukrowe?
W sprzedaży dostępnych jest wiele produktów bez cukru, w tym żelki bezcukrowe. Nie ma w nich substancji chemicznych i szkodliwych dodatków, jednak można spróbować przygotować te łakocie samodzielnie. Cukier w tym wypadku najlepiej zastąpić stewią czy miodem, natomiast żelatynę- pektyną czy agarem. Domowe żelki bez cukru są świetną propozycją dla dzieci i alergików. Do ich przygotowania można użyć specjalnej formy do żelek.
Składniki na domowe żelki bezcukrowe
- sok owocowy- 250 ml
- żelatyna albo agar agar- 10 łyżeczek
- miód, stewia lub ksylitol czy inny zamiennik cukru
Sposób przygotowania:
1. Sok podgrzewamy, po czym rozpuszczamy w nim żelatynę albo agar-agar. Dodajemy po łyżeczce wybranej substancji, aby nie utworzyły się grudki.
2. Dodajemy teraz wybraną przez nas substancje słodzącą. Jeżeli ma być to miód, wówczas czekamy, aż sok trochę ostygnie, aby nie stracić jego walorów odżywczych.
3. Przygotowaną mieszankę przelewamy do przygotowanych foremek i dajemy do lodówki.
4. Po przygotowaniu żelek bez cukru możemy je posypać kwaskiem cytrynowym, aby się ze sobą nie zlepiały.
Żelki cieszą się nieustanną popularnością nie tylko wśród dzieci, ale i osób dorosłych. Pojawiają się w wielu smakach, kształtach i kolorach. Kuszą swoim słodkim owocowym smakiem. Doskonałą wiadomością jest to, że można je dostać w wersji bezcukrowej i wegańskiej. Dostaniemy je w każdym sklepie, ale doskonale smakują też te przygotowane samodzielnie w domu. Żelki bez cukru z sokiem owocowym przygotowuje się szybko i prosto. Można mieć też pewność, że stworzone samodzielnie słodycze będą faktycznie zdrowsze od tych klasycznych, sklepowych. Nimi zajadać się mogą także najmniejsze dzieci, bez uszczerbku na ich zdrowiu.