ciemna czekolada

Czarna czekolada i jej korzyści zdrowotne

Czekolada jest uprawiana w wielu kulturach od około 3000 lat. Najwcześniejsze wzmianki o wykorzystaniu ziaren kakaowych sięgają około 1100 roku p.n.e. Cywilizacja Majów spożywała kakao na terenie dzisiejszego Meksyku i Ameryki Środkowej. Używali ziaren kakaowych jako waluty, a także używali ich do robienia gorzkiego, pieniącego się napoju zwanego xocolatl. Łacińska nazwa „Theobroma cacao” dosłownie oznacza „pokarm bogów”. 

Dopiero w 1828 roku, kiedy holenderski chemik Coenraad Johannes van Houten odkrył, jak wydobyć tłuszcz z likieru kakaowego — który wytwarza masło kakaowe — czekolada stała się popularna na całym świecie. Czekolada czarna jest naładowana składnikami odżywczymi, które mogą pozytywnie wpłynąć na zdrowie i w tym artykule poruszmy właśnie ta kwestie. 

Jak powstaje czarna czekolada?

Czekolada jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych na świecie i nie bez powodu. Niewiele jest rzeczy smaczniejszych niż tabliczka gorzkiej czekolady. Jednak pomimo jej popularności, wiele osób ma jedynie mgliste pojęcie o tym, jak powstaje ten zachwycający cukierek. Jeśli szukasz słodkiego przysmaku, który ma również właściwości zdrowotne, ciemna czekolada może być świetną opcją. Wytwarzana z nasion drzewa kakaowego jest jednym z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy na świecie. Aby zrobić ciemną czekoladę, ziarna kakaowe są zbierane i fermentowane przez około tydzień. Ziarna są następnie suszone, czyszczone i prażone. 

Po prażeniu ziarna kakaowe są dzielone na mniejsze kawałki a następnie mielone, aby stworzyć płyn zwany likierem czekoladowym. Likier łączy się z innymi składnikami, takimi jak cukier, mleko, masło kakaowe, aromatami i emulgatorami, takimi jak lecytyna sojowa, aby całość była gładka i kremowa. Wszystko dodawane jest w zależności od rodzaju przygotowywanej czekolady. Ciemna czekolada zawiera co najmniej 70% masy kakaowej. Czarna czekolada jest naładowana korzystnymi związkami, które mogą pozytywnie wpłynąć na Twoje zdrowie. Obejmują one: przeciwutleniacze: Kakao zawiera flawonoidy, rodzaj przeciwutleniacza występującego w roślinach, który pomaga chronić przed uszkodzeniem komórek i zapewnia inne korzyści narządom organizmu. 

Jak wybrać dobrą ciemną czekoladę?

Najlepsza ciemna czekolada zawiera co najmniej 70% kakao, ale najwyższa zawartość kakao nie oznacza automatycznie, że jest najlepsza. Dobra ciemna czekolada powinna zawierać w swoim składzie tylko kilka składników: masę kakaową, tłuszcz kakaowy i cukier. Im więcej dodatków zawartych w czekoladzie, tym gorsza jest jej jakość. Wyjątkiem są dodatkowe przyprawy takie jak wanilia, cynamon czy chili, które poprawiają smak czekolady i nie szkodzą zdrowiu. Masło kakaowe jest lepsze niż olej palmowy. Oprócz tradycyjnej czekolady mlecznej, w ostatnich latach na rynku pojawia się coraz więcej odmian o smaku owocowym, z niezwykle wysoką zawartością kakao. Jednak takie produkty często zawierają olej palmowy zamiast masła kakaowego, co czyni je tańszymi w produkcji i znacząco wpływa na ich smak. Ponadto olej palmowy nie jest dobry dla zdrowia i zwiększa ryzyko chorób układu krążenia. Dlatego czytaj etykiety podczas zakupów, aby upewnić się, że otrzymujesz najzdrowszą możliwą wersję.

Korzyści zdrowotne ze spożywania ciemnej czekolady

Naukowcy odkryli, że ciemna czekolada ma wiele korzyści zdrowotnych, z których wiele wynika z wysokiego poziomu flawonoidów (rodzaj przeciwutleniacza). Korzyści ze spożywania ciemnej czekolady: 

  • Ciemne czekolady są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek. Pomagają również w zmniejszeniu efektów starzenia się organizmu i sprawiają, że skóra wygląda zdrowo i promiennie.
  • Gorzkie czekoladki zapobiegają chorobom serca. Zawierają przeciwutleniacze, które pomagają w zapobieganiu zatykaniu tętnic i utrzymaniu dobrego przepływu krwi w całym ciele. Pomagają również w obniżeniu poziomu złego cholesterolu w organizmie.
  • Są również bardzo korzystne dla zdrowia Twojego mózgu. Pomagają w poprawie funkcji poznawczych, pamięci, a nawet nastroju, utrzymując mózg aktywny przez cały dzień.
  • Codzienne spożywanie gorzkiej czekolady pomaga w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia zębów poprzez zapobieganie próchnicy zębów i dziąseł.
  • Bioaktywne związki zawarte w kakao mogą poprawić przepływ krwi do mózgu, chronić komórki nerwowe i poprawiać funkcje poznawcze. Może to pomóc w zapobieganiu związanemu z wiekiem spadkowi funkcji poznawczych i zmniejszyć ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona i Alzheimera
  • Wykazano, że ciemna czekolada obniża poziom hormonów stresu u osób bardzo zestresowanych, co może obniżyć ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych
  • Ciemna czekolada zawiera błonnik prebiotyczny, który jest pożywieniem dla pożytecznych bakterii jelitowych. Badania sugerują, że dieta bogata w wysokiej jakości ciemną czekoladę może promować zdrową równowagę bakterii jelitowych
  • Ciemna czekolada może pomóc zmniejszyć apetyt na cukier. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, spróbuj zamiast tego kostkę lub dwie gorzkiej czekolady! 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *