czekolada do roztopienia

Jaka czekolada do roztopienia jest najlepsza?

Być może podczas tworzenia wypieków ciast i robieniu deserów, do przygotowania których wymagana jest rozpuszczona czekolada, nie zastanawiamy się, jakiej użyć i jaka będzie najlepsza. To błąd!

Jaką czekoladę do roztopienia wybrać?

Otóż warto wiedzieć, że rodzaj czekolady do roztopienia ma znaczenie. Owszem, można próbować roztapiać czekoladę mleczną, w której zawartość masy kakaowej jest niższa niż 60%, a jak sama nazwa wskazuje, duży procent stanowi mleko, lub nawet białą. Trzeba jednak mieć świadomość, że taka czekolada jest znacznie trudniejsza do rozpuszczenia na gładką, kremową masę. Okazuje się, że to właśnie czekolada gorzka jest najłatwiejsza i najmniej problematyczna do roztopienia w domowych warunkach.

Dlaczego czekolada się przypala?

Cóż, warto zadbać o to, by czekolada do roztopienia była naprawdę dobrej jakości. Pamiętać należy także o tym, że każdy rodzaj czekolady wykazuje się inną temperaturą topnienia i trzeba mieć to na uwadze. Przykładowo, najłatwiej przypalić jest czekoladę białą, która składa się w zasadzie z samego mleka w proszku, cukru i tłuszczu kakaowego. Odrobinę trudniej, niemniej jednak podobnie łatwo jest przedobrzyć z podgrzewaniem czekolady mlecznej, która również ma stosunkowo niską temperaturę topnienia. Wszystko wskazuje na to, że najłatwiejsza i najprzyjemniejsza w obsłudze jest deserowa lub mocno gorzka czekolada o zawartości kakao przewyższającej 60%. Zdecydowanie trudniej ją przypalić, ponieważ bez problemu znosi podgrzewanie do wysokiej temperatury i zamienia się w płynną, kremową, aromatyczną masę. 

Tak samo jak rodzaj czekolady do roztopienia ważna jest metoda jej rozpuszczania. Z pewnością wiele osób stwierdzi, że to nic trudnego, i po prostu wrzuci kostki tabliczki czekolady do garnuszka, który następnie postawi na kuchence. Istnieje szansa, że uda się to zrobić i uzyskać wymarzony efekt, jednak równie łatwo coś może pójść inaczej, niż by można się było tego spodziewać. W przypadku zdecydowania się na rozpuszczanie czekolady bezpośrednio w garnku postawionym na kuchence, bardzo ważne jest to, aby wcześniej połamać ją na jak najmniejsze kawałki, a następnie podgrzewać stopniowo na naprawdę małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy chcemy być pewni, że nic na pewno się nie przypali, możemy dodać odrobinę mleka czy masła. Metodę rozpuszczania czekolady w garnku najlepiej jednak stosować w przypadku czekolady gorzkiej.

Najpewniejszym sposobem jest jednak kąpiel wodna. Co to takiego? Nic strasznego, nie potrzebujemy do tego żadnych specjalistycznych urządzeń ani akcesoriów. Wystarczy zwykły garnek i szklana lub metalowa miseczka, do której wkładamy czekoladę do roztopienia w kawałkach. Na dno garnka nalewamy trochę wody i podgrzewamy ją na kuchence do wrzenia. Wcześniej należy sprawdzić, czy miska oprze się na krawędzi garnka i nie wpadnie do środka, ponieważ gdy woda zacznie się gotować, trzeba umieścić miseczkę z czekoladą na garnku tak, by para wodna podgrzewała ją od spodu. Uwaga, woda nie powinna dotykać dna miseczki. Jeśli tak jest, należy odlać część lub znaleźć inne naczynie. Czekolada powinna rozpuścić się w ciągu kilku minut, musi też być stale mieszana.

Bardzo popularnym, a zarazem niezwykle szybkim i wygodnym sposobem jest też umieszczanie czekolady do roztopienia w kuchence mikrofalowej. W tym celu należy jak najmniejsze kawałki czekolady umieścić w szklanej misce i włożyć do mikrofali na maksymalne grzanie na czas kilku sekund. Po tym czasie należy przemieszać masę i ponownie umieścić ją w kuchence. Dwa razy powinny wystarczyć, jeśli jednak tak się nie stanie i czekolada nie będzie w pełni roztopiona, można powtórzyć czynność kolejny raz. Niestety, w kuchence mikrofalowej nie uda się rozpuścić białej czekolady, jedynie mleczną i gorzką.

Jaka czekolada do roztopienia będzie najlepsza do dekoracji?

Do dekoracji ciast, tortów, deserów czy wszelkiego rodzaju ciasteczek często wybieramy właśnie czekoladę ze względu na jej smak i klasyczny wygląd. Jest bardzo wdzięcznym do dekoracji materiałem, który oferuje nieskończoną ilość możliwości wykorzystania. Najbardziej klasycznym, lecz wciąż popularnym wyborem jest dekoracja za pomocą polewy. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się czekolada gorzka z uwagi na swój piękny, głęboki kolor i łatwość w rozpuszczeniu. Nie zapominajmy, że równie popularne są figurki czekoladowe, które można wykonać własnoręcznie. Wystarczy czekoladę do roztopienia rozpuścić dowolną metodą, a następnie przelać ją do foremek i po czasie wyciągnąć gotowe figurki. Nic prostszego, prawda?

Wszystko jednak wskazuje na to, że najprostsza w obsłudze czekolada do roztopienia to gorzka i deserowa. Nie najgorzej może się pracować z czekoladą mleczną, lecz istnieje ryzyko łatwego przypalenia, a tym samym niepowodzenia. Podobnie sprawa wygląda z czekoladą białą, lecz dla śmiałków nie powinno to stanowić problemu. Wystarczy spróbować kilka razy, a metodą prób i błędów można dojść do wprawy. Niemniej jednak, czekolada gorzka zdecydowanie polecana jest wszystkim amatorom cukiernictwa i miłośnikom słodkich deserów. 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *