Rurki słodycze – co trzeba o nich wiedzieć?
Rurki słodycze to jedne z najchętniej spożywanych ciastek na całym świecie. Pochodzą one z Grecji, jednak te pyszne łakocie robią również prawdziwą furorę w naszym kraju. Stanowią one połączenie kruchego wafelka z rozpływającym się w ustach nadzieniem. Często spotykane są między innymi chrupiące rurki z nadzieniem z kakao z dodatkiem orzechów laskowych. Rurki można zakupić w sklepach ze słodkościami, ale da się je również przygotować w domu.
- Rurki z nadzieniem, czyli popularne łakocie
- Przysmaki w formie rurek- dostępne warianty smakowe
- Słodycze w kształcie rurki- prosty przepis na ich wykonanie w domu
- Rurki słodycze – na jaką okazję będą odpowiednie?
Rurki z nadzieniem, czyli popularne łakocie
Rurki z wszelakiej maści nadzieniem to wyjątkowy deser, za którym przepadają zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Łakocie te wytwarzane są często przez firmy korzystające z oryginalnych, starych receptur. W ich produkcji używa się też nowoczesnych technologii i wysokiej jakości składników, którym zawdzięczają swój wyborny smak. Ciasta rurki to przysmaki tak popularne, jak wafelki, herbatniki, roladki, ciasteczka kruche i ciastka francuskie.
Pojawiają się na naszych stołach już od bardzo dawca. Nic więc dziwnego, że produkt ten jest dostępny w wielu wariantach smakowych. Rurki z aromatycznym kremem przypominają smaki dzieciństwa, być może dlatego zdobył serca miłośników łakoci. Słodkości w formie rurek można zakupić w sklepach spożywczych, ale także cukierniach. Co ważne, ich wyjątkowy smak da się też odtworzyć w domu. Przepisów na słodycze w formie rurki jest wiele, ale warto postawić na ten klasyczny i prosty.
Przysmaki w formie rurek- dostępne warianty smakowe
Producenci tych przysmaków oferują je w wielu różnych wydaniach. Spotkać można się z rurkami o nadzieniu:
- kakaowym,
- waniliowym,
- kokosowym
- truskawkowym,
- słonego karmelu,
- orzechowym,
- pistacjowym.
Wyraziste nadzienie ukryte jest w niezwykle kruchej i delikatnej waflowej rureczce. Tego typu delikates rozpływa się w ustach i jest idealnym deserem do kawy czy herbaty. Warto jedynie pamiętać, że ze względu na zawartość sycącego nadzienia, nie są to słodkości niskokaloryczne. Trzeba więc znać umiar w ich spożyciu.
Słodycze w kształcie rurki- prosty przepis na ich wykonanie w domu
Chcąc cieszyć się cudownym smakiem rurek z kremem, nie trzeba wcale kupować tych gotowych ze sklepu. Jest to oczywiście wygodniejsza opcja, aczkolwiek zrobienie rurek nie jest wcale tak trudne, jakby się mogło to zdawać. Warto też podkreślić, że do przygotowania słodyczy nie trzeba wcale posiadać specjalnych form czy innych narzędzi.
Potrzebne składniki na ciasto:
- 500 g mąki tortowej,
- 300 g zimnego masła,
- 300 g kwaśnej śmietany 18%,
- szczypta soli,
- 2 białka jaj,
- cukier kryształ.
Składniki potrzebne do zrobienia nadzienia:
- pół litra mleka,
- 100 g cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 300 ml śmietanki kremówki 30%,
- 4 żółtka jaj,
- 50 g mąki pszennej,
- 1/4 szklanki gorącej wody,
- 1 łyżka żelatyny,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
- Przesiewamy mąką, po czym łączymy ją z wcześniej pokrojonym i zimnym masłem.
- Dodajemy szczyptę soli, śmietanę, a następnie zagniatamy ciasto.
- Po wyrobieniu owijamy je folią aluminiową i dajemy do lodówki na ok. 2 godziny.
- Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość 1-2 mm. Wycinam z niego paski o szerokości 1 cm, po czym owijamy na foremki.
- W kolejnym kroku rurki smarujemy białek i posypujemy cukrem, a następnie ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy łakocie przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Co ważne, po wyciągnięciu rurek z piekarnika należy od razu wyciągnąć je z foremek i odłożyć aż do wystygnięcia.
- Teraz przygotowujemy nadzienie. Gotujemy mleko wraz z dodatkiem cukru waniliowego i 50 g cukru białego.
- Pozostałą część cukru miksujemy z żółtkami jaj, dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie wlewamy do tego mleko.
- Całość przelewamy do garnka i gotujemy, aż zawartość nie stanie się gęsta.
- Rozpuszczamy we wrzątku łyżkę żelatyny i dajemy na bok. W innym naczyniu ubijamy kremówkę, dopóki nie uzyskamy sztywnej piany. Na sam koniec dodajemy do niej żelatynę i wszystko ze sobą łączymy.
- Na koniec masę przekładamy do woreczka cukierniczego i nadziewamy przygotowane wcześniej rurki.
Rurki słodycze – na jaką okazję będą odpowiednie?
Ciastka rurki są chętnie serwowane zwłaszcza na przerwach na konferencjach czy też imprezach biznesowych. Sprawdzą się na wszelkiej maści ważnych eventach, ale również na innych imprezach w gronie rodziny czy przyjaciół. Są świetną przekąską na karnawał, Sylwestra, urodziny, imieniny, rocznice i wiele więcej. Stanowią one dobre urozmaicenie cateringu, który stawia na potrawy słone i wytrwale. Słodycze w postaci rurki mogą też pojawić się na komunii, chrzcinach, czy weselu. Nadziane ciasteczka pasują do popołudniowej kawy czy herbaty. Łakocie te mogą też znaleźć się w upominkowej paczce czy koszu prezentowym pod choinkę, czy na Mikołaja.
Łakocie te to uniwersalna propozycja, która posmakuje praktycznie każdemu. Wystarczy jedynie dobrać rodzaj nadzienia, jaki będzie nam pasować, aby cieszyć się z ich cudownego smaku. W sprzedaży dostępnych jest wiele wariantów smakowych rurek. Wybierać można wśród tych owocowych, czekoladowych, ale też delikatnie słonych (słony karmel).