jak przygotować żelki w domu

Dlaczego warto samodzielnie przygotować żelki w domu?

Te małe, galaretkowe, soczyste słodycze o często owocowych smakach mają wielu swoich miłośników. Stanowią idealną przekąskę w podróży, do filmu, czy jako dodatek do deseru. Nie zawsze jednak trzeba je wyłącznie kupować w sklepie. Żelki z łatwością można przygotować w domu i cieszyć się ich wyrazistym smakiem. 

Dlaczego warto samemu zrobić żelki w domu?

Samodzielne przygotowanie żelków to świetna przygoda i pomysł na ciekawe spędzenie popołudnia. Szczególnie, jeżeli chce się przy okazji zapewnić rozrywkę dzieciom, lub spędzić inaczej niż zwykle czas ze znajomymi. Wspólne gotowanie zacieśnia relacje i jest okazją do wielu zabawnych sytuacji. To również doskonały sposób na nudę i poszerzanie swoich pasji – być może domowa produkcja żelków wywoła u kogoś większe zainteresowanie kuchnią i gotowaniem?

Największą zaletą przygotowywania własnych żelków jest to, że doskonale znamy ich skład i sposób produkcji. Sami wybieramy do ich tworzenia poszczególne produkty i mamy wpływ na ich pochodzenie. Można więc założyć, że domowe żelki będą zdrowsze. Przy okazji mogą nam również bardziej smakować, ponieważ do ich przygotowania wybieramy swoje ulubione smaki. Poznaj więcej informacji o żelkach i cukierkach.

Dodatkową korzyścią z robienia żelków w domu może być fakt, że zaoszczędzimy pieniądze. To oczywiście względna zaleta, ponieważ ceny żelków w sklepach są różne, a my możemy do ich stworzenia wykorzystać drogie składniki. Może być jednak tak, że przygotowując żelki w domu i kupując niezbędne do tego produkty, mogą one wystarczyć na więcej niż jeden raz, lub pozwolić na zrobienie dużej ilości żelków – wtedy sytuacja jest naprawdę całkiem opłacalna.

Jak samodzielnie zrobić żelki w domu?

Aby zrobić żelki w domu, potrzebujemy tylko kilku składników. Przeważnie jest to:

  • żelatyna
  • cukier
  • cytryna
  • syrop lub sok owocowy

Proces przygotowania żelków nie jest skomplikowany. Polega na rozmieszaniu około 10 – 12 łyżek żelatyny w szklance soku owocowego, dodaniu soku z cytryny, oraz preferowanej ilości cukru. Wszystko zależy od tego, czy chcemy uzyskać bardzo słodkie żelki, czy tylko odrobinę. Ważne, aby nie doprowadzić do wrzenia żelatyny. 

Niezbędna okaże się foremka – może to być dedykowana foremka do żelków lub jakakolwiek inna, która umożliwi rozlanie na niej masy. Po umieszczeniu rozpuszczonej żelatyny z pozostałymi składnikami w foremce, należy włożyć ją do lodówki na kilka godzin, aż do ścięcia się masy. Należy pamiętać, by nie wkładać gorącej foremki do lodówki – czekamy, aż wystygnie.

Oczywiście istnieje wiele sposobów, aby zrobić smaczne żelki w domu, można również po swojemu eksperymentować z dodatkami – na przykład dodać herbaty. Schemat przygotowywania jednak zawsze będzie podobny do wyżej wspomnianego i będzie opierał się na podobnych składnikach. To jednak do nas należy wybór gdzie zaopatrujemy się w poszczególne produkty i jakiej jakości składniki wybieramy do stworzenia domowych żelków.

Jak można wykorzystać przygotowane żelki w domu?

Najwięksi fani żelków powiedzą: zjeść prosto z foremki. To oczywiście jeden ze sposobów, który można wykorzystać na przykład podczas oglądania filmu, spotkania z przyjaciółmi, czy jako słodka przekąska do kawy. Istnieje jednak kilka deserów, do których żelki zrobione w domu nadadzą się idealnie.

Dla zabieganych: żelki oblane czekoladą. Będą pełniły funkcję popularnych deserowych galaretek. Do oblania żelków można wykorzystać ulubioną czekoladę, rozpuszczoną pod wpływem ciepła w kąpieli wodnej. To prosty sposób na słodką przekąskę na deser dla gości. Kiedy ma się więcej czasu, na jeszcze niezastygniętą czekoladę można wysypać odrobinę wiórek kokosowych, posypkę musującą, ozdobne serduszka z cukru lub jadalne płatki kwiatów. I szybki deser gotowy!

Kiedy mamy dużo czasu na przygotowanie słodkiego podwieczorku, żelki można pociąć w drobną kostkę i dodać je do pucharka z lodami i bitą śmietaną, wykorzystać je jako posypka na gofry, albo dekoracja mrożonego jogurtu. Można pokusić się również o zrobienie orzeźwiającej bubble tea – mrożonej herbaty z żelkami. 

Aby przygotować bubble tea, warto zaparzyć herbatę metodą cold brew, czyli na zimno. Warto wybierać dobrej jakości, liściastą herbatę. Smak takiego napoju będzie delikatniejszy, niż parzonego naparu. Do tak przygotowanej herbaty dodajemy kostki lodu, żelki oraz wedle upodobań – owocowy syrop, mrożone owoce, listki mięty, plastry cytryny lub inne dodatki. To idealny napój na gorące dni i letnie wieczory, który na pewno zrobi wrażenie na znajomych. 

Aby przygotować smaczne żelki w domu, nie potrzeba wielu skomplikowanych składników. Przepis na żelki jest prosty, a samodzielne przygotowanie tych słodyczy w domu to świetny pomysł na spędzenie wolnego wieczoru z dziećmi lub popołudnia ze znajomymi. Domowe żelki można wykorzystać nie tylko jako gotową przekąskę, ale również składnik wielu deserów lub napojów. Ich samodzielne przygotowanie ma wiele zalet, między innymi dokładna znajomość składu i realny wpływ na wykorzystane produkty. Dodatkowo, przygotowane żelki w domu mogą okazać się zdrowsze i tańsze od swoich sklepowych odpowiedników.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *