Jak słodycze to trufle – słodka historia czekoladek z klasą
Wszyscy kochamy czekoladowe trufle i kojarzymy je ze specjalnymi okazjami ale także ze zwykłą przyjemnością i dobrą czekoladą. Kto wpadł na pomysł takiej słodkości i dlaczego nazwano je nazwą cennego grzyba?
- Na początek nieco historii
- Nieprzebrana gama smaków
- Nie każda czekoladka to trufla
- Wariacje na temat słodyczy z trufli
- Najbardziej czekoladowe ciasto świata
- Najsłodszy prezent
Trufle to pyszna, czekoladowa przekąska, która która charakteryzuje się kremowym ganache z czekoladową lub kakaową otoczką. Trufle mogą być dodatkowo pokryte siekanymi orzechami lub grubym cukrem.
Na początek nieco historii
Niestety nie ma jednoznacznej odpowiedzi, kto i dokładnie kiedy wynalazł słodkie trufle. Powszechnie datuje się, że trufle powstały między 1890 a 1920 rokiem. Według legendy, podobnie jak wiele ważnych rzeczy, trufle powstały przypadkiem. Wieść niesie, że legendarny francuski szef kuchni Auguste Escoffier, pracował nad kremem do ciasta, kiedy nieostrożnie wlał zawartość gorącej śmietany do miski z kawałkami czekolady zamiast do miski z jajkami. Po chwili zauważył, że był w stanie z łatwością formować kulki z powstałej masy czekoladowej. Nazwa „trufla” wzięła się zaś od wyraźnego, fizycznego podobieństwa czekoladowych kulek obtoczonych w kakao, do cennego, rzadkiego grzyba o tej samej nazwie.
Nieprzebrana gama smaków
Czekoladowe słodycze i trufle to nie tylko pyszne nadzienie i czekolada, ale także nieograniczony świat aromatów. Wiele popularnych trufli zawiera niewielką ilość alkoholu, np. brandy czy whisky. Trufle o smaku szampana Pink Marc de Champagne Trufle są jednymi z najpopularniejszych i najbardziej elitarnych słodkości w tej rodzinie. Zaraz za tym, ekskluzywnym smakiem plasuje się karmel z mlecznej i ciemnej, solonej czekolady.
Nie każda czekoladka to trufla
Jest kilka różnych sposobów na wykonanie trufli, ale należy pamiętać, że nie każda czekolada z nadzieniem jest truflą. Czekoladki, które mają owocowe lub śmietankowe nadzienie, nie są truflami, pomimo kształtu trufli. Aktualnie rynek oferuje wiele odmian trufli w zależności od charakterystycznego dla kraju ich pochodzenia wyglądu trufli czekoladowych. Nazwa „trufla francuska” odnosi się do trufli zrobionych z syropu i bazy z proszku kakaowego i mleka w proszku, „trufla belgijska”, znana również jako pralina, jest wypełniona kremem maślanym, ganache lub orzechem. Mniej popularne trufli to trufla amerykańska i trufla szwajcarska.
Główne rodzaje trufli czekoladowych to:
- Trufla szwajcarska, powstała z połączenia roztopionej czekolady we wrzącą mieszanką śmietanki mlecznej i masła, którą wlewa się do foremek i studzi przed posypaniem kakao w proszku. Podobnie jak trufle francuskie, mają one bardzo krótki termin przydatności do spożycia i muszą zostać skonsumowane w ciągu kilku dni od przygotowania.
- Trufla francuska, przygotowywana ze świeżej śmietany i czekolady i otaczana w puder kakaowy lub orzechowy.
- Hiszpańska trufla przygotowana z gorzkiej czekolady, skondensowanego mleka, rumu lub dowolnego likieru i posypki czekoladowej.
- Typowa europejska trufla, zrobiona jest z syropu i bazy z proszku kakaowego, mleka w proszku i tłuszczu cukierniczego.
- Amerykańska trufla, o owalnym kształcie jest pokryta czekoladą lub mieszanką ciemnych lub mlecznych czekolad. Powstanie tej trufli przypisuje się cukiernikowi z San Francisco, założycielowi Joseph Schmidt Confections,który w latach 80-tych XX w. opracował recepturę na te unikalne słodycze.
Wariacje na temat słodyczy z trufli
Oprócz tradycyjnych, wspomnianych wyżej, klasycznych słodyczy spotykamy na rynku wiele wariacji an temat tej wdzięcznej przekąski. Fantazja cukierników jest nieograniczona. Wśród ciekawostek truflowych możemy wymienić:
- Belgijską truflę, zwana także pralinką, która wykonana jest z gorzkiej lub mlecznej czekolady z nadzieniem ganache, kremem maślanym lub pastami i kremami orzechowymi.
- Trufla kalifornijska, to większa, bardziej grudkowata wersja trufli francuskiej. Recepturę opracowała Alice Medrich, która w 1973 roku skosztowała trufli we Francji. Wyprodukowane przez siebie słodycze sprzedała grzecznościowo w mięsnym sklepie w Berkley. W 1977 roku, cukierniczce udało się otworzyć swój własny sklep ze słodyczami. Mały salonik Cocolat wkrótce rozwinął się w sieć rozpoczynając amerykańskie, truflowe szaleństwo.
- W krajach, w których zalegalizowane są konopie indyjskie, hitem są trufle z nadzieniem z domieszką marihuany.
Przeczytaj artykuł, gdzie opisujemy inne tradycyjne francuskie słodycze.
Najbardziej czekoladowe ciasto świata
Gotowe trufle to doskonały dodatek do jednego z najsmaczniejszych ciast czekoladowych. Istnieje wiele wersji tego ciasta. Niektórzy cukiernicy lubią dekorować ciasto truflowe, kładąc na wierzchu małe truflowe kuleczki. Niektórzy smarują ciasto cudownym ganache, którego używamy też jako nadzienia. Klasyczne ciasto truflowe składa się czekoladowego biszkoptu, nadzienia truflowego posypki z kakao w proszku. Dzięki kulinarnym eksperymentom i nieograniczonym pomysłom piekarze i cukiernie przenieśli ciasto truflowe na zupełnie nowy poziom. Niektóre z wypieków truflowych pokryte są płatkami czekolad lub posypką czekoladową.
Najsłodszy prezent
Czekoladowe trufle to synonim klasy i elegancji. Nic wiec dziwnego, że ta doskonała słodkość doczekała się zaszczytnego miana ekskluzywnego prezentu. Pięknie zapakowane w ozdobne pudełko trufle mogą stanowić samodzielny, niezwykle miły upominek.
Ciekawa historia. 🙂 Pudełeczko trufli to dla mnie zawsze miły, elegancki prezent.