zdrowe domowe słodycze

Zdrowe, domowe słodycze- w jaki sposób można je przygotować?

Mało kto z nas może sobie odmówić drobnych słodkości. Szczególnie kiedy w domu są małe dzieci, słodkości stają się prawdziwie niezbędnym dodatkiem. Jednocześnie doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że słodycze w nadmiarze mają niezwykle niekorzystny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Warto więc zamienić tradycyjne, sklepowe wyroby na zdrowe, domowe słodycze, które przygotować można własnoręcznie. Jednak jak to zrobić i dlaczego warto?

Dlaczego warto przygotować zdrowe, domowe słodycze?

Słodkości są naturalną przyjemnością dla każdego z nas. Zwykle staramy się je mimo wszystko mocno ograniczyć. Dobrze znane jest stwierdzenie, że słodycze w nadmiarze przyczyniają się do rozwoju wielu chorób. Potęgują one ryzyko rozwoju cukrzycy, próchnicy, a także prowadzą one do otyłości. Czy więc w praktyce oznacza to, że powinniśmy całkowicie wykluczyć słodycze z naszego jadłospisu?

Oczywiście, że nie! Wystarczy zastąpić je zdrowymi, domowymi słodyczami. W ten sposób, będzie możne jeść je bez obaw o to, że doprowadzą one do pogorszenia się naszego samopoczucia i negatywnie wpłyną na naszą sylwetkę. Zdrowe, domowe słodycze mają bowiem wiele zalet. Do największych z nich można zaliczyć:

  • skomponowane są one ze składników naturalnych- zdrowe, domowe słodycze są wykonywane własnoręcznie, a co za tym idzie, mamy pełną kontrole nad ich składem. Możemy więc wykorzystać w nich zdrowe zamienniki cukru, a także naturalne półprodukty;
  • niską kaloryczność- brak dodatkowych ulepszaczy smaku, oraz nadmiaru tłuszczu i cukrów sprawiają, że zdrowe, domowe słodycze cechują się możliwie najniższą kalorycznością;
  • samodzielne przygotowanie daje dużo satysfakcji- przygotowywanie samodzielne słodyczy, wraz z dziećmi czy bliskimi potrafi być świetna i satysfakcjonującą rozrywką. Z pewnością, takie słodycze będą również o wiele lepiej smakowały.

Zdrowe, domowe słodycze mogą więc zaspokoić nasz apetyt na łakocie, a jednocześnie nie będą one chroniły nas przed rozwojem chorób. Są więc one świetną alternatywą dla wszystkich osób, które dbają o swoją linię, a nie chcą całkowicie wykluczać ze swojego jadłospisu łakoci. Domowe słodycze są również świetnym rozwiązaniem dla najmłodszych. Nie będą bowiem zwiększać ryzyka rozwoju próchnicy czy doprowadzać do nadwagi. Jak więc widać, zalet takich słodyczy jest nieskończenie wiele.

Jak przygotować zdrowe, domowe słodycze?

Zdrowe, domowe słodycze tak naprawdę nie przysporzą wielu problemów jeśli chodzi o ich przygotowanie. Jednocześnie trzeba wiedzieć, że największym wyzwaniem może być skompletowanie niezbędnych produktów. W wielu marketach bowiem bardzo ciężko jest odnaleźć zamienniki cukru. To właśnie od nich powinniśmy zacząć. Do przygotowania zdrowych, domowych słodyczy powinniśmy wykorzystać:

  • erytrol;
  • stewię;
  • pastę daktylową- jest to naturalny i zdrowy zamiennik cukru, jednak ma on dość dużo kalorii, więc warto stosować pastę daktylową z umiarem;
  • miód pszczeli.

Co więcej, jeśli nie uda się nam znaleźć żadnego z wyżej wymienionych produktów, możemy wykorzystać dojrzałe, rozgniecione na papkę banany. Świetnie sprawdzą się one do przygotowania różnego rodzaju batoników i deserów. Zdrowe, domowe słodycze w dużej mierze mogą bazować na tradycyjnym przepisie na słodkości. Jednocześnie niektóre ze składników będziemy po prostu zastępować ich o wiele zdrowszymi odpowiednikami.

Świetnie sprawdzają się orzechy włoskie, orzechy nerkowca, migdały, orzeszki pini i inne zamienniki. Można wykorzystać również płatki owsiane lub otręby pszenne. Łącząc je przy pomocy miodu lub pasty daktylowej uda się nam zrobić świetne pralinki, które dodatkowo można obtoczyć w dietetycznej, rozpuszczonej czekoladzie. Sposobów na przygotowanie zdrowych, domowych słodyczy jest niezwykle wiele. Jedynym ograniczeniem tak naprawdę będzie tylko i wyłącznie nasza kreatywność. 

Zdrowe, domowe słodycze rozwiązaniem dla diabetyków

Zdrowe, domowe słodycze mogą być świetnym rozwiązaniem dla osób borykających się z cukrzycą. Wykorzystanie zamienników cukru, które odznaczają się zerowym indeksem glikemicznym sprawia, że diabetycy również z takich słodkości mogą korzystać. Nie podniosą one stężenia poziomu cukru we krwi, a z pewnością zaspokoją apetyt na łakocie. Warto zauważyć, że domowe słodycze w dalszym ciągu powinny być spożywane z umiarem.

Zachowanie zdrowego rozsądku w odniesieniu do słodkości jest bowiem kwestią absolutnie nadrzędną. Zdrowe, domowe słodycze powinny być jedynie uzupełnieniem diety diabetyka i nie tylko, a nie zastąpieniem pełnowartościowego posiłku. Jest to bowiem klucz do utrzymania zbilansowanej diety i dobrego samopoczucia.

Domowe słodycze są świetną alternatywą dla kalorycznych i nafaszerowanych białym cukrem wyrobów sklepowych. Dzięki nim nawet diabetycy nie muszą wykluczać łakoci ze swojej diety. Zdrowe słodycze są produktami niskokalorycznymi, a co więcej, mamy pełną kontrolę nad ich składem. Dzięki temu zadbamy o własną linię, a jednocześnie poskromimy niepohamowany apetyt na słodkości.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *