gorzka czekolada z dobrym składem

Gorzka czekolada z dobrym składem – wszystko, co powinieneś o niej wiedzieć

Gorzka czekolada to nie tylko pyszna i kusząca przekąska, czy wspaniały pomysł na deser. Ma ona bowiem naprawdę wiele pozytywnych właściwości, w tym także tych prozdrowotnych. Oczywistym jest jednak, że czekolada czekoladzie nierówna. Najlepszymi walorami, tak smakowymi, jak i zdrowotnymi bowiem może pochwalić się tylko i wyłącznie gorzka czekolada z dobrym składem.

Czym powinna charakteryzować się gorzka czekolada z dobrym składem?

Przede wszystkim – o wysokiej jakości czekolady gorzkiej świadczy odpowiednia zawartość kakao. Powinna ona zawierać przynajmniej 75% prawdziwego kakao (absolutnie nie ma tu mowy o jakichkolwiek zamiennikach) – choć oczywiście, im jest go więcej, tym lepiej. Gorzka czekolada z dobrym składem charakteryzuje się także odpowiednią, twardą konsystencją. Przy łamaniu powinna zaś wydawać z siebie charakterystyczne “trzaśnięcie”. Miejsce przełamania powinno zaś pozostać gładkie, niezależnie od tego, ile kawałków czekolady odłamaliśmy od tabliczki.  

W gorzkiej czekoladzie najwyższej jakości praktycznie nie powinny znajdować się tłuszcze inne, niż kakaowy – dopuszcza się jednak stosowanie maksymalnie do 5% tłuszczów roślinnych, takich jak masło shea. Oczywiście, dobra gorzka czekolada zawiera niewielką ilość cukru. Chcąc wybrać produkt najwyższej jakości, powinniśmy unikać czekolad zawierających emulgator e476, czyli polirycynooleinian poliglicerolu. Choć jest on wykorzystywany przede wszystkim do produkcji czekolad mlecznych, jako tańszy zamiennik niektórych składników – część producentów wykorzystuje go także do wyrobu czekolad gorzkich.

Ile kalorii zawiera gorzka czekolada?

Tak naprawdę trudno jest konkretnie odpowiedzieć na to pytanie – kaloryczność czekolady zależy bowiem przede wszystkim od ilości zawartego w niej kakao. Oznacza to, że czekolady zawierające większe jego ilości będą siłą rzeczy także bardziej kaloryczne. 100 gramowa tabliczka wysokiej jakości czekolady gorzkiej o zawartości 90% kakao może zawierać bowiem aż 580 kcal. Jest to zatem dość sporo, pamiętajmy jednak, że czekolady o obniżonej zawartości kakao z reguły zawierają o wiele więcej cukrów. Jeśli więc interesuje nas gorzka czekolada z dobrym składem – musimy siłą rzeczy zaakceptować, że wiąże się z nim także zwiększona kaloryczność.

Czy gorzka czekolada jest zdrowa?

Tak, ale oczywiście najwięcej właściwości prozdrowotnych wykazuje gorzka czekolada z dobrym składem. Kluczowa jest zawartość kakao – im więcej jest go w czekoladzie, tym jest ona bardziej wartościowa. 

Gorzka czekolada to prawdziwe bogactwo witamin – i nie tylko. Zawiera wysokie ilości witamin z grupy B, a także kofeinę i teobrominę. Sprawia to, że pobudza ona do działania nasz układ nerwowy, a także dodaje energii. Dzięki temu kilka kostek gorzkiej czekolady może być doskonałą przekąską choćby podczas treningu. W tabliczce takiej czekolady znajdziemy również mnóstwo innych witamin – w szczególności witaminy A, C oraz E – a także szereg składników mineralnych (wapnia, potasu, żelaza oraz magnezu). Cechują ją również silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki zawartym w jej składzie związkom polifenolowym. 

Warto także wspomnieć, że prawdziwie dobrej jakości gorzka czekolada charakteryzuje się bardzo niskim indeksem glikemicznym. Oznacza to, że nie wywołuje ona gwałtownych skoków glukozy we krwi. W porównaniu do tradycyjnej czekolady mlecznej, jej indeks glikemiczny jest bowiem prawie dwukrotnie mniejszy. 

Komu szczególnie polecić możemy gorzką czekoladę? Jest to przekąska wręcz stworzona dla sportowców, a także osób pragnących utrzymać niską wagę swojego ciała. Polecić można ją także uczniom oraz studentom. Zawarte w takiej czekoladzie składniki przyczyniają się bowiem również między innymi do poprawienia koncentracji, pomagając zachować uwagę na zajęciach.

Czekolada gorzka pozytywnie oddziałuje także na ludzki układ krwionośny. Obniża ona bowiem stężenie złego cholesterolu we krwi, zapobiega powstawaniu poważnych dolegliwości związanych z pracą serca. Pozytywnie przyczynia się również do wzmocnienia ścianek krwionośnych. 

Dobrej jakości czekolada gorzka jest produktem zdrowym, ale w jej spożywaniu – podobnie jak w spożywaniu wszystkich innych produktów – należy mieć umiar, choćby ze względu na jej wysoką kaloryczność. 

Kto powinien ograniczyć spożywanie gorzkiej czekolady? 

Jak widać, gorzka czekolada ma wiele zdrowotnych właściwości. Warto jednak zaznaczyć, że nawet pomimo tego nie będzie to produkt odpowiedni dla każdego. Czekolady gorzkiej powinny bowiem w pierwszej kolejności unikać osoby, które chorują na dolegliwości ze strony układu pokarmowego – refluks żołądkowo-przełykowy, czy też nadwrażliwość pokarmowa. Jej stosowanie odradza się także osobom stale przyjmującym leki przeciwdepresyjne, a także otyłym.

Oczywiście, nawet czeda gorzka z dobrym składem może okazać się śmiertelnie niebezpieczna dla niektórych zwierząt domowych – przede wszystkim psów. Pupilowi absolutnie nie wolno podawać choćby kostki czekolady, ponieważ może to skutkować poważnym rozstrojem jego zdrowia. 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *