czekolada z erytrytolem

Dlaczego warto jeść czekoladę z erytrytolem?

Zarówno czekolada jak i erytrytol mają swoje korzystne dla zdrowia właściwości. Sama czekolada ma w swoim składzie prawie sześćset takich substancji, zaś erytrytol jako zdrowszy zamiennik białego cukru nie dość, że jest mniej kaloryczny, to w dodatku jego spożycie nie przyczynia się do wzrostu glukozy we krwi.

Korzyści płynące z samej czekolady

Czekolada, zwłaszcza ta zawierająca w swoim składzie dużą ilość kakaa zawiera wiele cennych właściwości. Wśród nich możemy znaleźć takie substancje jak:

  • magnez, który poprawia nastrój, a także koncentrację, pracę mózgu oraz pracę układu krwionośnego
  • białko, które zapewnia szybką sytość i jednocześnie tworzy włókna mięśniowe
  • żelazo, wspomagające układ odpornościowy
  • potas działający antyoksydacyjne
  • miedź, która wspomaga pamięć, koncentracje oraz pomaga w utrzymaniu pozytywnego nastroju i dobrego stanu skóry
  • cynk odpowiedzialny za prawidłowy wzrost i regeneracje tkanek
  • kwasy omega niezbędne do prawidłowej pracy mózgu
  • błonnik wspomagający prawidłowe trawienie
  • antyoksydanty, które zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych oraz cukrzycy i schorzeń układu krwionośnego
  • i oczywiście węglowodany, będące ”paliwem” dla całego organizmu

Właściwości erytrytolu

Dla osób chcących stracić nadmierną tkankę tłuszczową lub po prostu dla tych, co chcą wyeliminować białych cukier ze swojej diety ze względów zdrowotnych erytrytol jest jednym z najlepszych możliwych rozwiązań. W przeciwieństwie do innych zamienników zwykłego cukru erytrytol ma zerowy indeks glikemiczny, co oznacza, że w ogóle nie podnosi on poziomu glukozy we krwi. Jest więc kompletnie bezpieczny dla osób chorujących na cukrzyce czy też zmagających się z insulinoopornością. Erytrytol jest substancją naturalną i całkowicie bezpieczną dla zdrowia, występującą również w niektórych owocach, algach czy pyłkach kwiatów.

W przeciwieństwie do innych zdrowych zamienników tradycyjnego cukru erytrytol ma zerową wartość energetyczną, co oznacza, że nawet spożyty w dużych ilościach nie przyczyni się do wzrostu niechcianych dodatkowych kilogramów. W porównaniu do sacharozy erytrytol jest też nieznacznie mniej słodki, więc czekolada słodzona tym słodzikiem może nie być na tyle intensywnie słodka, niż mogłoby się wydawać. Różnica ta jednak nie jest szczególnie duża, więc niektórzy konsumenci z pewnością nawet owej różnicy nie zauważą. Dla miłośników słodkości, którzy jednak będą preferować słodsze przysmaki, a wciąż jednak będą woleć, decydować się na czekoladę słodzoną erytrytolem poleca się wybór tabliczek, które mają w swoim składzie wyższą zawartość tego słodzika.

Witaminy zawarte w czekoladzie

Czekolada oprócz wymienionych wyżej substancji odżywczych cechuje się również witaminami. Witamina A pozytywnie wpływa na wzrok, odnowę naskórka i zdolność regeneracji komórek, stymulacje wytwarzania kolagenu i elastyny w skórze (działanie przeciwzmarszczkowe).  Za właściwości tej witaminy uznaje się również działanie antynowotworowe i wspomaganie prawidłowego procesu wzrostowego. Oprócz witaminy A w czekoladzie znajdziemy także witamin z grupy B, odpowiedzialnych za wewnętrzny spokój, które wpływają korzystnie na nastrój, a także odpowiedzialne są za sprawność intelektualną i wiele procesów metabolicznych w organizmie.

Trzecią witaminą zawarta w tabliczce czekolady jest witamina E, której przypisuje się działanie przeciwkrzepliwe, a co za tym idzie, wpływa ona na prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego. Należy ona do silnych przeciwutleniaczy, dlatego zyskała miano witaminy młodości. Ma również zdolność do niszczenia i zwalczania działania wolnych rodników, które niszczą komórki w organizmie; jej suplementacja jest też niezbędna w przypadku kobiet w ciąży.

Idealne rozwiązanie dla każdego

Czekolada z erytrytolem wydaje się być niemalże idealnym rozwiązaniem dla każdego. Ponieważ erytrytol nie ma żadnych kalorii, doskonale sprawdzi się dla osób na diecie lub redukcji, które pragną zrzucić dodatkowe kilogramy. Przeczytaj jakie słodycze na redukcji warto spożywać. Jej dodatkową zaletą jest również fakt, że erytrytol jest produktem, który posiada zerowy indeks glikemiczny, dzięki czemu może być bezpieczną alternatywą dla cukrzyków i osób cierpiących na insulinooporność, gdyż jego spożycie nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Wykazuje także działanie antyoksydacyjne oraz co ciekawe pomaga w utrzymaniu pięknego, białego i co najważniejsze zdrowego uśmiechu.

Erytrytol bowiem nie tylko nie przyczynia się do próchnicy, ale jest zdolny również jej zapobiegać, gdyż zatrzymuje on proces fermentacji niektórych cukrów przez bakterie, przyczyniające się do psucia zębów. 

Choć czekolada z dodatkiem erytrytolu jest droższa, w porównaniu z czekoladą słodzoną białym cukrem z pewnością będzie o wiele zdrowszą alternatywą dla osób, chcących zadbać o swoje zdrowie. Czekolada sama w sobie posiada oczywiście wiele pozytywnie wpływających składników, jednak tabliczka słodzona erytrytolem posiada ich w swoim składzie znaczniej więcej. Dla osób stosujących aktualnie dietę z przeróżnych powodów, cukrzyków czy osób z insulinopornością, którzy mają ochotę na słodką przekąskę, czekolada jest doskonałym rozwiązaniem. Śmiało można jej też używać w domowych wypiekach i ciastach.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *