czekolada z popcornem

Czy czekolada z popcornem jest zdrowa?

Odpowiedź brzmi „Tak, czekolada z popcornem może być zdrowa ale z umiarem”. Popcorn wytwarzany jest z kukurydzy, która jest pełnym ziarnem. Jest zdrowszy niż biały ryż lub chleb, ale brązowy ryż i pełnoziarnisty chleb są jeszcze lepsze. Ponadto popcorn zawiera więcej błonnika niż wiele innych przekąsek. 

Czekolada ma wysoką zawartość tłuszczu i cukru, co oznacza, że może bardzo szybko dostarczyć Ci kalorii. To samo w sobie sprawia, że zaczyna się źle, jeśli chodzi o przekąski. Nie oznacza to jednak, że czekolada jest niezdrowa. Zawiera przeciwutleniacze zwane flawonoidami, które są powiązane ze zdrowiem serca i obniżonym ciśnieniem krwi. Badanie z 2001 roku opublikowane w „Journal of the American Medical Association” wykazało, że jedzenie czekolady pomogło obniżyć ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem. 

Jak ulepszyć tą przekąskę, aby była zdrowsza? 

Zrób ją w domu! Czekolada z popcornem może być dla Ciebie zdrowa, ale rodzaj wybranej czekolady decyduje o tym, jak zdrowa jest. Jak wybrać odpowiednią czekoladę ? 

  • Mleczną czekoladę możesz zastąpić gorzką. Ciemna czekolada ma więcej korzyści zdrowotnych niż mleczna, ze względu na obecność flawonoidów i mniejszą zawartość cukru.
  • Powinieneś spróbować znaleźć ekologiczną czekoladę wyprodukowaną przez firmę, która nie używa pestycydów ani innych chemikaliów w swoich ziarnach kakaowych. Możesz również dodać orzechy, suszone owoce i inne składniki do popcornu, aby był zdrowszy. Przekąska  jest banalnie prosta do zrobienia. Korzyści wynikające z czekolady z popcornem są oczywiste: dobrze smakuje, jest łatwa do zrobienia i jest zdrową przekąską dla dzieci, które nie lubią owoców ani warzyw. 
  • Jeśli chcesz posłodzić popcorn bez dodawania dodatkowych kalorii, zamiast cukru możesz użyć miodu.
  • Wybierz ekologiczne nasiona kukurydzy ze sprawdzonych lub kup je od rolnika.

Czy czekolada z popcornem może dobrze smakować? 

Niewiele rzeczy jest lepszych niż duża miska popcornu i film. To klasyczne combo. Ale czy kiedykolwiek myślałeś o dodaniu czekolady do mieszanki? Chociaż może się to wydawać dziwną kombinacją, czekolada i popcorn to w rzeczywistości połączenie stworzone w niebie. Obie same w sobie są pysznymi przekąskami, ale kiedy je połączysz, tworzą nieodpartą ucztę, która z pewnością zrobi wrażenie podczas następnego wieczoru filmowego lub imprezy! To połączenie słodkiego i słonego to klasyka. W sposobie połączenia tych dwóch produktów jest coś, co umieszcza je w zupełnie innej lidze: gorzko-słodka roztopiona czekolada łagodzi chrupkość popcornu, a sól wzmacnia wszystkie te smaki.

Czekolada z popcornem to połączenie stworzone w niebie. Zyskuje coraz więcej zwolenników o czym świadczy fakt, że jedna z najpopularniejszych restauracji na świecie wprowadziła do swojego menu przekąskę o nazwie popcorn brownie. Popcorn czekoladowy jest zaskakująco łatwy do zrobienia. Wystarczy trochę roztopionej czekolady i ulubiony przepis na popcorn. Po prostu wylej rozpuszczoną czekoladę na gorący popcorn po tym, jak zostanie popcorn, a następnie ostudź przed podaniem! Kluczem jest ustalenie, jaki rodzaj czekolady najlepiej pasuje do tego przepisu — ciemna jest zwykle zbyt gorzka, a biała jest zbyt słodka, więc spróbuj odmiany półsłodkiej, aby uzyskać równomierną równowagę między smakami. Możesz także wykazać się kreatywnością z dodatkami, takimi jak orzechy, suszone owoce lub posypki, jeśli chcesz uzyskać wyjątkowy akcent!

Jak powstał pomysł na połączenie czekolady z popcornem? 

Obsesja narodu na punkcie popcornu dla smakoszy wzrosła w ostatnich latach, a ponad 50% Amerykanów spożywa ten smakołyk przynajmniej raz w miesiącu. Ale dopiero niedawno dostrzegliśmy możliwość połączenia tych dwóch ulubionych przekąsek i stworzenia idealnych par, które zaspokoją zachcianki konsumentów na słodko i słono. „Pomysł pojawił się po tym, jak usłyszeliśmy od wielu naszych klientów, którzy uwielbiają cieszyć się obydwoma tymi smakołykami, ale często przy podejmowaniu decyzji, którą przekąskę kupić, musieli wybierać jeden z nich. Miłośnicy czekolady i popcornu szukają nowych sposobów na cieszenie się ulubionymi przekąskami” – powiedział Craig Schultz, dyrektor generalny Garrett Popcorn Shops. „Naszym celem jest ułatwienie im tego, łącząc je w jeden pyszny produkt”.

Wpadł na ten pomysł, gdy zaczynał i zastanawiał się nad różnymi sposobami na uatrakcyjnienie karmelowej kukurydzy. Myślał o smakach, które wydobywałyby słodycz kukurydzianego karmelu, a jednocześnie byłyby bogate, wtedy czekolada od razu przyszła mu do głowy. Postanowił spróbować i stało się to hitem. Czekoladowy popcorn przygotowują, polewając go roztopioną ciemną czekoladą, a następnie posypując solą morską. Połączenie słodkiej, gęstej ciemnej czekolady i chrupiącego świeżego popcornu nie ma sobie równych na świecie! Czekolada i popcorn to dwa produkty, które często są uważane za śmieciowe jedzenie. Oba są wysokokaloryczne i ogólnie uważa się, że nie są dla ciebie dobre. Jednak odpowiednio dobrane mogą być korzystne.  Popcorn to produkty pełnoziarniste, co oznacza, że są bogate w błonnik i stanowią zdrowy dodatek do Twojej diety. Spożywane z umiarem zarówno czekolada, jak i popcorn mogą stanowić doskonałe uzupełnienie dobrze zbilansowanej diety. 

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.