czekolada do dekoracji

Czekolada do dekoracji, czyli świetna ozdoba domowych wypieków

Czekolada do dekoracji doskonale balansuje smak całego dania i nadaje mu charakteru, ponadto jest znakomitą ozdobą deseru. Można z niej przygotować pyszną polewę, czy też stworzyć oryginalne ozdoby. Chcąc uzyskać pożądaną konsystencję czekolady, często niezbędne jest jej rozpuszczenie.

Jaka czekolada do dekoracji będzie najlepsza?

Czekolada, która ma poprawić wizualny efekt dania tudzież podkręcić jego smak, musi być produktem o wysokiej jakości. Najłatwiejsza w obróbce jest czekolada gorzka o sporej zawartości kakao (powyżej 60 procent). Ponadto, jest to czekolada dla nas najzdrowsza, gdyż zawiera niewielką ilość cukru i wiele cennych składników odżywczych. Do dekoracji możemy oczywiście wykorzystać także czekoladę mleczną czy białą. Należy jedynie pamiętać o tym, iż temperatura roztapiania mlecznej oraz białej czekolady musi być niższe, gdyż przypalają się one szybciej aniżeli produkt gorzki. Biała czekolada nie jest oczywiście najlepszym wyborem, gdyż w jej składzie znajduje się wiele cukru, niema za to miazgi kakaowej. Należy unikać zwłaszcza produktów ze sztucznymi aromatami i konserwantami.

Czekolada do dekoracji- jak ją rozpuścić?

Rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnejDo rozpuszczania czekolady w kąpieli wodnej przyda nam się szklana miska. Przed podgrzaniem wody musimy jeszcze sprawdzić to, czy oprze się ona o brzeg garnka. Jeżeli miska będzie miała mniejszy obwód, wtedy będziemy musieli ją trzymać przez szmatkę czy rękawice, co ochroni nas przed poparzeniem. Kiedy woda zacznie wrzeć w garnku, możemy delikatnie położyć na nim miskę. Pamiętajmy, że woda nie może dotykać dna miski! Chcąc uchronić się przed jej pęknięciem, powinna mieć temperaturę pokojową. Można ją na początku zagrzać razem z garnkiem.

Czekoladę gorzką i mleczną rozpuszczamy bez dodatków, natomiast w przypadku białej czekolady powinniśmy dodać trochę mleka. W ten sposób nie skarmelizuje się czy nie przypali w garnku. Rozpuszczanie czekolady w garnku. Innym sposobem na rozpuszczenie czekolady do dekoracji jest włożenie jej do garnka. Jest to sposób z pewnością bezpieczniejszy, gdyż na pewno się nie poparzymy. Czekoladę wkładamy do garnka i ogrzewamy na niewielkim ogniu. Musi być ona podzielona na mniejsze kawałki, podatki w trakcie rozpuszczania należy ją mieszać. Możemy dodać do niej mleko, olej kokosowy czy masło, dzięki czemu ochronimy masę przed przypaleniem.

Rozpuszczenie czekolady w mikrofalówce to z pewnością najszybsza i najprostsza metoda na rozpuszczenie czekolady. Warto jednak pamiętać, że jest ona polecana jedynie w przypadku czekolady gorzkiej i mlecznej. Najpierw czekoladę wkładamy do szklanej miski, po czym ustawiamy kuchenkę mikrofalową na co najwyżej 10 sekund. Po tym czasie wyciągamy masę i mieszamy ją, aby czekolada mogła równomiernie się roztopić, po czym znowu wkładamy ją do kuchenki na 10 minut. Po kolejnym wymieszaniu masa powinna być już całkowicie rozpuszczona i nadająca się do dekoracji. 

Czekolada plastyczna do dekoracji wypieków

Czekolada do dekoracji to także produkt nadający się do tworzenia oryginalnych ozdób, którymi można udekorować:

  • torty,
  • babeczki,
  • ciasta,
  • ciasteczka,
  • lody,
  • desery owocowe,
  • desery lodowe i wszystkie inne słodkości.

Z takiego produktu będziemy w stanie stworzyć przepiękne dekoracje cukiernicze, kwiaty, figurki i wiele więcej. Dekoracje z czekolady sprawdzą się idealnie do dekorowania tortów, także tych dla dzieci, czy też jako przyjemny dodatek do owocowych deserów. W trakcie wyrabiania taka czekolada staje się plastyczna i łatwo z niej przygotowywać różne kształty. Aby w razie potrzeby ją zmiękczyć, wystarczy włożyć ją na kilka sekund do mikrofalówki.

Czekolada do dekoracji- jak przygotować masę na ozdoby?

Czekolada do dekoracji przyda się zwłaszcza do ciast, tortów i innych wypieków. Co ważne, nie trzeba być doświadczonym cukierników, aby móc z nią pracować. Każdy może przygotować odpowiednią masę i stworzyć z niej niepowtarzalne ozdoby we własnej kuchni. Ozdoby z czekolady wykonuje się jedynie z prawdziwej, wysokogatunkowej czekolady. Oczywiście należy ją wcześniej rozpuścić w kąpieli wodnej. Do takich ozdób można wykorzystać czekoladę gorzką, mleczną czy białą. Wiele zależy od naszych indywidualnych preferencji. Jeśli jednak nie chcemy, aby deser był zbyt słodki, wówczas idealnie sprawdzi się tutaj czekolada gorzka o wysokiej zawartości kakao. Czekolada biała pięknie prezentuje się zwłaszcza na deserach, jednak jest najmniej zdrowa, gdyż zawiera najwięcej szkodliwego dla naszego zdrowia cukru.

Jak zrobić ozdoby z czekolady?

Wykonywanie ozdób z czekolady wymaga on nas przede wszystkim cierpliwości i wysokiej precyzji. Pamiętajmy o temperaturach pracy z czekoladą. Chcąc przygotować ozdoby, musimy wylać roztopioną czekoladę na folię, po czym dokładnie ją rozprowadzić i wyrównać. W następnej kolejności delikatnie kroimy czekoladę, aby nie naruszyć przy tym folii. Dzięki czemu możemy uzyskać dowolny pożądany przez nas wzór. Folię następnie nawijamy na wałek. Ozdoby muszą jeszcze trafić na ok. 15 minut do lodówki, aby czekolada zastygła.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *