Pyszne żelki i cukierki wszystkich smaków
Jeśli przyjrzysz się dokładnie żelkom lub cukierkom, zauważysz, że nie są one dokładnie idealne. W rzeczywistości często są grudkowate, wyboiste i mają nieregularny kształt. Co więc jest przyczyną?
- Czym dokładnie są żelki?
- Produkcja cukierków – składniki
- Żelki i cukierki – jaką rolę pełni w ich produkcji cukier?
- Smaki i kolory żelków i cukierków
- Najpopularniejsze cukierki świata
Okazuje się, że sposób produkcji tych słodyczy odgrywa dużą rolę w ich ostatecznym kształcie i strukturze. Żelki i cukierki są zazwyczaj wykonywane przez wlewanie gorącego syropu cukrowego do form. Formy pomagają nadać im podstawowy kształt, ale gorący syrop może również powodować lekkie odkształcenia słodyczy w miarę ich stygnięcia i twardnienia.
Kiedy więc następnym razem zobaczysz zniekształcone żelki lub cukierki, nie osądzaj ich zbyt szybko. Może nie są one idealne, ale nadal są pyszne!
Czym dokładnie są żelki?
Żelki to małe gumowe cukierki, które występują w różnych kolorach i smakach. Najczęściej spotykane są smaki owocowe, takie jak wiśnia, winogrono, pomarańcza, cytryna i malina. Jednakże żelki występują również w wielu innych smakach, takich jak czekolada, kawa i wata cukrowa.
Żelki są wykonane z syropu cukrowego, który jest gotowany do wysokiej temperatury, a następnie schłodzony. Po ostudzeniu syropu dodaje się do niego aromaty i barwniki. Mieszanka jest następnie umieszczana w różnych formach i pozostawiana do stwardnienia.
Produkcja cukierków – składniki
Istnieje wiele składników używanych do produkcji różnych rodzajów cukierków. Jednak istnieją pewne szczególne składniki, które są uważane za niezbędne.
Cukier lub substancje słodzące są uważane za podstawowe składniki i czynnik decydujący o produkcji cukierków. Można użyć cukru granulowanego, cukru pudru, cukru brązowego itp. Inne substancje słodzące to miód, melasa, cukier klonowy, cukier kukurydziany i syrop kukurydziany. W ostatnich latach do produkcji niektórych cukierków stosuje się sztuczne, bezkaloryczne substancje słodzące, takie jak sacharyna czy aspartam.
Kruchość, smak i konsystencja – za te czynniki przy produkcji cukierków odpowiada masło. Zaleca się używanie niesolonego (lub solonego) masła w kostce zamiast margaryny, ponieważ zawiera ona dużo wody i różne ilości tłuszczu, które sprawią, że cukierki będą niespójne, natomiast masło daje najlepszy smak.
Żelki i cukierki – jaką rolę pełni w ich produkcji cukier?
Producenci cukierków używają różnych rodzajów cukru do produkcji rozmaitych rodzajów cukierków i żelków. Jego rodzaj wpływa na smak, teksturę i kolor cukierka.
Głównym składnikiem cukierków i żelków jest cukier, który pozyskuje się z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. Burak cukrowy to białe warzywo korzeniowe, które wygląda podobnie do rzepy. Roślina trzciny cukrowej jest tropikalną trawą, która wygląda jak bambus.
Cukier granulowany jest najczęstszym rodzajem cukru używanym do produkcji cukierków. Jest on również znany jako cukier stołowy lub cukier biały. Cukier granulowany jest produkowany z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. Ma on drobne ziarno i łatwo rozpuszcza się w wodzie.
Cukier super drobny, znany również jako cukier rycynowy lub cukier piekarski, ma bardzo drobne ziarno i szybko się rozpuszcza. Jest często używany do produkcji cukierków, które muszą być rozpuszczone w wodzie, takich jak twarde cukierki i gumowe dropsy. Cukier super drobny jest produkowany z cukru granulowanego, który został zmielony na drobny proszek.
Cukier puder ma jeszcze drobniejsze ziarno niż cukier drobnoziarnisty. Jest często używany do posypywania cukierków lub do robienia lukrów i nadzień do ciast i ciasteczek, ponieważ nie zbija się w grudki, kiedy miesza się z innymi składnikami. Cukier puder jest produkowany z cukru granulowanego, który został zmielony na bardzo drobny proszek.
Smaki i kolory żelków i cukierków
Żelki i inne cukierki występują w różnych kolorach i smakach. Zdecydowana większość żelków jest czerwona, a następnie czarna i zielona. Inne popularne kolory to fioletowy, pomarańczowy, żółty i brązowy. Rzadziej spotykane kolory to różowy, biały, niebieski i zielony.
- Czerwony – żelki / cukierki o smaku truskawkowym
- Czarny – żelki / cukierki o smaku lukrecji
- Zielony – żelki / cukierki o smaku jabłkowym
- Pomarańczowy – żelki / cukierki o smaku pomarańczy
- Fioletowy – żelki / cukierki o smaku jagód
- Żółty – żelki / cukierki o smaku cytrynowym
- Brązowy – żelki o smaku coca-coli
Istnieją dwa rodzaje aromatów używanych w żelkach: naturalne i sztuczne. Naturalne aromaty są wytwarzane z owoców, warzyw, przypraw lub innych materiałów pochodzenia roślinnego. Sztuczne aromaty są wytwarzane z substancji chemicznych, które imitują smak lub zapach naturalnych aromatów.
Większość żelków zawiera mieszankę zarówno naturalnych, jak i sztucznych aromatów. Jednak niektóre firmy produkują żelki z wyłącznie naturalnymi lub wyłącznie sztucznymi aromatami.
Najpopularniejsze cukierki świata
Zebraliśmy listę najpopularniejszych cukierków na świecie według krajów. Sprawdź niektóre z najpopularniejszych cukierków na świecie i zobacz, które z nich rozpoznasz!
Polska: Ptasie Mleczko
Mleczna pianka, oblana przepyszną polewą czekoladową – najprawdopodobniej większość Polaków po przeczytaniu tego zdania ma w swoich myślach właśnie ptasie mleczko. Jest to najbardziej popularna słodycz i gości w wielu polskich domach.
USA: M&Ms i Reese’s Peanut Butter Cups
Stany Zjednoczone nie mogą się zdecydować, jaki klasyczny amerykański czekoladowy smakołyk wolą – twarde, pokryte cukierkami kawałki, które można jeść garściami, czy pyszne, kremowe masło orzechowe wciśnięte między warstwy mlecznej czekolady. Reese’s i M&Ms toczą walkę o pierwsze miejsce w rocznej sprzedaży słodyczy.
Kanada: Kit Kats i Reese’s Peanut Butter Cups
Amerykanie nie są jedynymi niezdecydowanymi miłośnikami słodyczy. Podczas gdy Kit Kats często znajduje się na szczycie list najpopularniejszych słodyczy w Kanadzie, Reese’s Peanut Butter Cups wzrosły na szczyt w 2019 i 2021 roku, co świadczy o rosnącym międzynarodowym uznaniu skromnego amerykańskiego orzeszka ziemnego.
Niemcy: Czekolada Milka
Choć większość ludzi na świecie zna niemiecką czekoladę Ritter Sport, to Milka jest najpopularniejszym cukierkiem w tym kraju. Ten batonik z mlecznej czekolady i jego liczne odmiany znajdują się również na szczycie list rankingowych w co najmniej pięciu innych krajach Europy Zachodniej, Środkowej i Wschodniej.
Rosja: Alpen Gold
W Rosji najpopularniejszymi słodyczami są wyroby Alpen Gold. Jest to ogromnie popularny batonik czekoladowy, który znajduje się również na szczycie listy ulubionych słodyczy w Azerbejdżanie.
Wielka Brytania: Cadbury Dairy Milk
Ten prosty brytyjski batonik z mlecznej czekolady jest jednym z najpopularniejszych słodyczy na świecie, zajmując czołowe miejsca na listach ulubionych słodyczy w aż czterech krajach, w tym w kraju pochodzenia.