jak zrobić żelki domowe

Jak zrobić żelki domowe?

Wszyscy je znają i kochają. Większość z nas żeli poznaje we wczesnym dzieciństwie, zakochuje się w nich, a słabość do tych uroczych słodyczy pozostaje na całe życie. Zrobienie żelek w domu jest całkiem proste, a domowe słodycze są dużo zdrowsze niż te kupione w sklepie. 

Sklepowe żelki to prawdziwa tablica Mendelejewa. Piękne kolory niestety nie pochodzą z naturalnych składników. Sztuczne barwniki i dodatki to nie wszystko, gdyż galaretki ze sklepu zawierają przeważnie żelatynę zwierzęcą, która powstaje z odpadów zwierzęcych w tym chrząstek, kości i fragmentów skóry. Dietetycy od lat uczulają na zakupione w sklepie żelki, podkreślając, że zawierają one dużo cukru i nie mają wartości odżywczych. 100 g żelek to 12 łyżeczek cukru, czyli ok. 300 kcal. Tyle samo energii dostarcza porcja frytek, 3 kromki pszennego chleba lub kawałek ciasta.

Zdrowe domowe żelki

Domowe żelki są o wiele zdrowsze. Wystarczy znaleźć zdrową alternatywę dla żelatyny i zastąpić sztuczne barwniki prawdziwym sokiem. Zamiast cukru użyj syropu lub jednego z mniej kalorycznych zamienników cukru. W domowych żelkach zamiast żelatyny dodaj agar-agar, zdrową żelującą substancję pozyskiwaną z alg. Sztuczne barwniki można zastąpić owocami lub naturalnym sokiem z owców, dzięki czemu nasze żelki będą pełne witamin i minerałów. Naturalny cukier z owoców daje galaretce wystarczająco dużo słodyczy, więc nie musisz ich też słodzić.

Co przygotować aby zrobić żelki domowe?

Wykonanie żelek w domu nie jest wcale trudne. Musisz się tylko odpowiednio do tego zabrać. Zanim zaczniesz produkcję domowych słodkości przygotuj:

  • formę, najlepiej silikonową taką jak do kostek lodu 
  • Duży rondel
  •  Łyżka drewniana lub plastikowa
  •  Pędzel cukierniczy
  •  Termometr do gotowania cukierków
  •  Duża miska i 3 średnie miski
  •  Duży słoik lub szklana szklanka
  •  Pergamin

Jakie składniki są potrzebne do zrobienia domowych żelek? 

Do przygotowania wnętrza żelek będziemy potrzebować:

  • 3/4 szklanki (180 ml) wody
  •  1-1/4 szklanki (310 ml) cukru trzcinowego alternatywnie do cukru białego 
  •  7 g niesmakowanej substancji  żelującej z alg alternatywnie do żelatyny bezsmakowej 
  •  1/2 szklanki (125 ml) soku bez miąższu
  •  1/4 łyżeczki (1,25 ml) soli
  •  2 łyżki (30 ml) skrobi kukurydzianej

Do przygotowania chrupiącej posypki potrzebujemy:

  • 2 łyżki (30 ml) syropu kukurydzianego
  •  sok o intensywnym kolorze 
  •  Aromat płynny (opcjonalnie)
  •  3/4 szklanki (180 ml) drobnego cukru
  •  2 łyżki (30 ml) masła kokosowego lub kakaowego, startego

Jak zrobić żelki domowe?

Aby wykonać pyszne i zdrowe żelki należy postępować według poniższego schematu. 

  • Połącz wodę, cukier i żelatynę. W dużym rondlu rozmieszaj do połączenia wodę, cukier lub słodzik i substancję żelującą. 
  •  Zagotuj mieszaninę. Umieść rondel na kuchence na średnim ogniu i zagotuj. Regularnie mieszaj miksturę drewnianą lub plastikową łyżką, w czasie podgrzewania. W przeciwnym razie granulki żelatyny mogą się zbierać i tworzyć grudki
  • Gotuj do osiągnięcia 110 stopni Celsjusza. Włóż termometr do gotowania cukierków do mikstury, gdy tylko się zagotuje. Kontynuuj gotowanie syropu, aż osiągnie temperaturę 110 stopni Celsjusza. Przy średnim ogniu proces ten powinien zająć od 20 do 25 minut.  Nie pozwól, aby syrop osiągnął wyższą temperaturę. Jeśli tak się stanie, powstałe żelki staną się twarde, a nie ciągnące.
  • Umieść rondel w lodowatej wodzie. Napełnij dużą miskę zimną wodą i dodaj kostki lodu. Umieść dno rondla w misce i trzymaj przez 5 minut. Jeśli nie masz wystarczająco dużej miski, zamiast tego możesz napełnić zlew lodowatą wodą.
  • Dodaj sok i sól. Wlej sok do syropu i posyp go solą. Dobrze wymieszaj, aby połączyć. Do tego przepisu możesz użyć dowolnego soku smakowego. Jeśli zdecydujesz się na łagodny smak, rozważ dodanie kilku kropel soku z cytryny, aby go wzmocnić. Alternatywnie możesz użyć płynnego aromatu lub ekstraktu zamiast soku. Ponieważ te opcje są bardziej skoncentrowane, wystarczy dodać kilka kropli zamiast pełnej 1/2 szklanki (125 ml). Możesz także wzmocnić kolor żelek, dodając do syropu kilka kropli barwnika spożywczego, ale nie jest to konieczne.
  • Wlej syrop do foremek. Użyj łyżki, aby ostrożnie wypełnić każde wgłębienie, najlepiej silnikowej foremki. Staraj się całkowicie wypełnić każdą form, gdyż to ułatwi ich wyjęcie. 
  • Poczekaj, aż mieszanina stwardnieje. Pozostaw syrop w temperaturze pokojowej na cztery do sześciu godzin lub do momentu, gdy żelatyna stwardnieje. Jeśli chcesz przyspieszyć proces, możesz umieścić formy w lodówce na dwie do trzech godzin. 
  • Usuń fasolę z foremek. Odwróć formę i dociśnij każde wcięcie od spodu. Powinno to spowodować wyskoczenie żelek, które powinny zachowywać kształt i być sprężyste. 

Chrupiąca skorupka do żelek? – czemu nie! 

To nie wszystko. Miękkie żelki możemy wzbogacić o pudrowe, chrupiące skorupki, które podkreślą przyjemność jedzenia domowych słodyczy. W tym celu stężałe galaretki obtocz w mące kukurydzianej, a następnie odstaw na przynajmniej 4 godziny. Skrobia kukurydziana powinna wchłonąć część pozostałej wilgoci. Następnie wlej syrop owocowy w intensywnym kolorze do małej miski,  wrzuć do niego żelki i wymieszaj. W kolejnym kroku obtocz żelki w drobnym lub pudrowym cukrze. żelki można przechowywać zamknięte w słoiku z niewielką ilością masła kakaowego lub kokosowego. Smacznego. 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *