czekoladowa fontanna

Ile kilogramów czekolady potrzeba do fontanny?

To ile wykorzystamy czekolady do fontanny, zależy od tego jak dużo osób będziemy nią częstować. Zbyt mała ilość słodkości może spowodować, że część gości nie zdąży nawet spróbować naszej atrakcji. Za duża ilość czekolady, to z kolei ryzyko zmarnowanego produktu, oraz poniesionego zbędnego kosztu. Warto więc podliczyć ilu gości będziemy mieli, aby na tej podstawie dobrać odpowiednią ilość czekolady.

Przyjmując że na 1 osobę wystarczy pół tabliczki słodkości, możemy w bardzo łatwy sposób obliczyć, że dla 20 osób wykorzystamy 1kg, dla 50 osób – 2.5kg, a dla 100 osób -5kg. Czekoladę możemy spokojnie uzupełniać podczas pracy urządzenia, jednak wyliczone kilogramy powinny wystarczyć nawet do 6 godzin pracy urządzenia.

Czy wysokość i ilość pięter w fontannie ma znaczenie?

 Wybierając fontannę zwracajmy uwagę na wysokość urządzenia oraz pojemność.Do 2.5 kg słodkości którą wykorzystamy dla 50 gości, należy wybrać fontannę o wysokości 40 cm. Urządzenie o wysokości 80 cm będzie odpowiednia do 5 kg czekolady, a co za tym idzie dla 100 osób. Na małe, 2 osobowe spotkanie, możemy wybrać fontannę o pojemności od 400g do 800g, które przeznaczone jest zazwyczaj do krótkotrwałego użytkowania.

Do fontanny półprofesjonalnej wykorzystamy już maksymalnie 1200g czekolady. Czas pracy takiego urządzenia wynosi nie dłużej niż 2 godziny, dlatego nadaje się na małe, kameralne spotkania. Profesjonalne fontanny mogą mieć pojemność od 2.5 do nawet 30 kg. Są solidnie zrobione, i przeznaczone do długotrwałego czasu pracy. Niezależnie od wysokości na jaką się zdecydujemy, ilość pięter nie ma większego znaczenia, bowiem to jak dużo wykorzystamy czekolady liczy się na podstawie liczby osób, która będzie z korzystać z urządzenia.

Jaką czekoladę możemy wykorzystać do naszej fontanny?

 Aby nasza fontanna spełniła swoje zadanie, jednocześnie wywołując zachwyt u naszych gości, potrzebujemy dużą ilość czekolady wysoko płynnej. Jej smak znacząco różni się od tej tradycyjnej. Część modeli fontann zostało wyposażone w podgrzewacze, co znacząco ułatwia rozpuszczenie czekolady bezpośrednio w urządzeniu. Grzałka dodatkowo zapewnia odpowiednią temperaturę, dzięki czemu czekolada jest stale płynna. Jeśli fontanna nie posiada podgrzewacza, czekoladę należy roztopić np. w kąpieli wodnej.

Gęstość czekolady jest bardzo ważna, zbyt duża może zablokować urządzenie, i nie da płynnego efektu na jakim nam zależy. Nie stosujmy mleka oraz wody do rozcieńczania, utrudniają one upłynnianie masy. Zamiast tego wybierzmy olej słonecznikowy, w proporcji 5% na całość użytej czekolady. To czy zdecydujemy się na czekoladę deserową, czy mleczną, jest kwestią indywidualną i zależy wyłącznie od naszych preferencji smakowych. Najczęstszym wyborem jest jednak czekolada mleczna, która ma dobrze zbilansowaną słodycz.

Pamiętajmy żeby zachować umiar oraz równowagę pomiędzy dodatkami a główną bazą. Nie łączmy słodkiego smaku czekolady, z równie słodkim smakiem zatapianej w niej przekąski. Wybierajmy produkty wysokiej jakości, z dużą ilością zawartości kakao. Zawarte w czekoladzie masło kakaowe, zapewni odpowiednią konsystencję.

Co możemy połączyć z czekoladą?

Do degustacji czekolady z naszej fontanny możemy wykorzystać przekąski zarówno słodkie, jak i słone. Warto jednak przygotować takie porcje, aby były wygodne do zanurzenia w czekoladzie. Doskonale sprawdzą się owoce z małą ilością wody, do których czekolada będzie się lepiej przylepiać, takie jak banany, gruszki czy truskawki. Jeśli zależy nam jednak na podaniu arbuza albo melona, pamiętajmy aby je wcześniej porządnie osuszyć np ręcznikiem papierowym.

Wybierając miejmy na uwadze, że niektóre owoce takie jak banany, jabłka czy brzoskwinie, ciemnieją gdy leżą zbyt długo na wierzchu. Przebarwione nie wyglądają już tak apetycznie, dlatego warto przygotować je tuż przed podaniem. Smak gra tu główną, kluczową rolę, sięgajmy więc po owoce sezonowe które będą zdecydowanie słodsze i  smaczniejsze. Nie wybierajmy małych owoców, takich jak maliny czy jagody. Zrezygnujmy również z owoców mrożonych bądź z puszki, mogą wpaść do fontanny oraz zablokować mechanizm. Decydując się na suche przekąski, wybierajmy takie, które nie będą się kruszyć. Fragmenty oraz okruszki mogą zabrudzić naszą płynną czekoladę, a w najgorszym przypadku zniszczyć urządzenie. Dobrze sprawdzą się wafelki, pianki, biszkopty oraz rurki waflowe. 

Fontanna z czekoladą to idealna atrakcja, która wzbogaci każde towarzyskie spotkanie. Zachwyca zarówno walorem smakowym, jak i efektem wizualnym. Sprawdzi się nie tylko w przypadku kameralnego spotkania z rodziną, ale również na weselu, oraz bankietach. Płynna czekolada w której możemy zatopić różne przekąski to ciekawe kulinarne doświadczenie. Decydując się na fontannę z czekoladą, pamiętajmy o tym ,żeby zwrócić uwagę na wysokość urządzenia, pojemność, oraz czy posiada podgrzewacz, który zdecydowanie ułatwi nam użytkowanie. Płynna czekolada w połączeniu z owocami, wafelkami oraz piankami, to przyjemna odskocznia od klasycznej pizzy czy fast foodów. Pamiętajmy, fontannę oraz ilość wykorzystanej czekolady dobieramy do ilości osób które będą korzystać, tak aby nie wybrać za dużej, bądź za małej.

Jako uzupełnienie słodkich niespodzianek dla gości, może przygotować również cukierki dla dzieci na weselu. Masz wtedy gwarancję, że najmłodsi weselnicy, będą w 100% zadowoleni z Twojej imprezy.

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.