Żelki z soku owocowego – doskonała przekąska dla dużych i małych
Domowe żelki z soku owocowego to wspaniały pomysł na zdrowe słodycze bez zbędnych ulepszaczy i dodatków podkręcających smak. Możemy zrobić je sami i zachęcić do współpracy dzieci, które będą miały frajdę z gotowania i jeszcze chętniej zjedzą zrobione samodzielnie słodycze.
- Zdrowe słodycze dla dzieci
- Jak zrobić żelki w domu?
- Jak przechowywać i do czego wykorzystać żelki z soku owocowego?
Zdrowe słodycze dla dzieci
Robaczki, misie, minki, serduszka – w sklepach znajdziemy żelki w przeróżnych kształtach działających na wyobraźnię dzieci i dorosłych. Niestety w czasach, kiedy co raz bardziej powszechną chorobą jest otyłość, producenci żywności używają ogromnych ilości cukru i konserwantów, a tabele składów produktów zajmują większą część opakowania, bardzo trudno jest kupić słodycze, które będą zdrowe dla dzieci i będą im smakowały. Szukamy zdrowszych odpowiedników naszych ulubionych przekąsek, żeby zadbać o dietę i zdrowe odżywianie. Na szczęście bardzo dużo słodyczy możemy zrobić w domu, dzięki czemu sami będziemy mieli wpływ na to co do nich dodamy.
Najczęściej używaną substancją żelującą w klasycznych żelkach jest zwykła żelatyna wieprzowa. Na jej bazie możemy też zrobić żelki w domu. Jeśli jednak nie chcemy wykorzystywać żelatyny, dobrym jej zamiennikiem będzie agar. Agar jest substancją żelującą pochodzenia roślinnego. Pozyskiwany głównie z glonów i alg nie wyróżnia się smakiem, a właściwościami niewiele różni się od żelatyny. Domowe żelki będą jeszcze zdrowsze, jeśli dodamy do nich soku owocowego lub owocowo-warzywnego wykonanego własnoręcznie. W zależności od tego jakich owoców użyjemy nasze żelki będą nie tylko smaczne, ale też będą zawierały mnóstwo witamin i składników odżywczych bez dodatku cukru, syropu glukozowego, barwników i konserwantów.
Jak zrobić żelki w domu?
Domowej roboty żelki to jedne z najprostszych w wykonaniu słodyczy. Dzięki temu, że przygotowanie ich zajmuje mało czasu, nie jest pracochłonne i nie wymaga od nas wyjątkowych umiejętności, są doskonałym rozwiązaniem dla małych wielbicieli słodyczy. Wszystkie potrzebne do ich wykonania produkty bez problemu znajdziemy w każdym sklepie i supermarkecie. Do ich przygotowania będą potrzebne: żelatyna lub agar, sok z naszych ulubionych owoców i opcjonalnie jakiś słodzik, np. cukier lub w zdrowszej wersji miód albo ksylitol. Aby nasze żelki miały ciekawe kształty pobudzające wyobraźnię małych brzdąców potrzebne nam będą silikonowe foremki. Możemy wykorzystać do tego foremki na pralinki. Z łatwością znajdziemy je w sklepach internetowych lub w większych marketach. W ostateczności masę żelkową można też schłodzić w dużej formie a póżniej pokroić ją na mniejsze kawałki.
Sposób przygotowania żelków:
- Do rondelka lub garnka wsyp 10 łyżek żelatyny i zalej ją szklanką ulubionego soku owocowego. Wymieszaj i pozostaw na kilka minut żeby żelatyna zaczęła pęcznieć.
- Kiedy zauważysz, że żelatyna pęcznieje zacznij ją podgrzewać. Należy cały mieszać sok z żelatyną, aż do całkowitego jej rozpuszczenia, nie doprowadzając jej do wrzenia. Żelatyna nie może się zagotować.
- Jeśli zależy nam na bardziej wyrazistym smaku, to dobry moment żeby dodać cukier, miód lub inną substancję słodzącą. Jeśli natomiast chcemy zrobić kwaśne żelki – dodajmy soku z cytryny.
- Kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą, otrzymany płyn przelewamy do naszych silikonowych foremek i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- Gdy płyn osiągnie temperaturę pokojową, wstawiamy foremki do lodówki, aby żelki dobrze stężały.
Jeżeli zamiast soku owocowego chcemy wykorzystać bardziej skoncentrowany syrop owocowy, wtedy nie dodajemy już żadnych słodzików, a żelatynę najpierw rozpuszczamy w wodzie. Możemy też dodać kilka kropelek soku z cytryny, aby wyrównać i podkreślić smak. Żelki na bazie syropu owocowego będą miały bardziej intensywny odcień, a wykorzystując różne smaki syropów (np. kiwi, wiśnia, pomarańcza) osiągniemy jeszcze bardziej kolorowe słodkości.
Jak przechowywać i do czego wykorzystać żelki z soku owocowego?
Żelki z soku owocowego najlepiej przechowywać w lodówce. W ten sposób zachowają świeżość nawet przez tydzień. Można też spróbować włożyć je do zamrażarki – otrzymamy wtedy mini-lody idealne na upalne dni. Takie domowe żelki same w sobie będą świetną przekąską, gdy nas albo nasze pociechy najdzie ochota na coś słodkiego. Świetnie się sprawdzą też jako dodatek do kremowych deserów – urozmaicą ich konsystencję i przełamią smak. Pięknie będą wyglądały jako kolorowa dekoracja na torcie – każdy mały solenizant na pewno to doceni. Można też wymieszać je z kremem i przełożyć nim tort lub inne ciasto, dzięki temu po przekrojeniu każdy kawałek będzie wyglądał ciekawie z niespodzianką w postaci żelków. W wersji dla dorosłych podczas przygotowywania można do nich dodać ulubionego alkoholu, lub gotowe żelki zalać wódką. W ten sposób otrzymamy malutkie drinki w formie żelków owocowych, które na nie jednej imprezie zrobią wrażenie na gościach.
Żelki z soku owocowego mogą mieć wiele zastosowań – ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Będą doskonałym zamiennikiem żelków kupowanych w sklepie i wypełnionych nie zawsze zdrowymi dodatkami. Robiąc je samodzielnie w domu i włączając do pomocy dzieci, będziemy mieli pewność, że nie znajdują się w nich żadne szkodliwe substancje, a dzieciom zapewnimy dobrą zabawę i pyszną zdrową przekąskę. Naprawdę warto spróbować przygotować je samodzielnie.