Słodycze bezcukrowe- dlaczego warto włączyć je do swojego jadłospisu?
Choć wiele mówić się o tym, że biały cukier spożywany w nadmiarze może doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, to jednak mało kto z nas może całkowicie z nich zrezygnować. Cukier popularnie nazywany jest białą śmiercią. Przyczynia się on nie tylko do znacznego zwiększenia ryzyka otyłości, cukrzycy czy nawet i próchnicy zębów. Całkowite wykluczenie słodkości z diety wydaje się wręcz niemożliwe. Z tego też powodu warto postawić na słodycze bezcukrowe, które nie zrujnują naszej diety, ani naszego stanu zdrowia.
- Co charakteryzuje słodycze bezcukrowe?
- Słodycze bezcukrowe na diecie redukcyjnej
- Słodycze bezcukrowe idealnym rozwiązaniem dla diabetyków
Co charakteryzuje słodycze bezcukrowe?
Słodycze bezcukrowe to jeden z tych produktów, który wzbudza coraz większe zainteresowanie. Nie da się ukryć, że takie słodycze można uznać za niezwykle zdrową alternatywę dla tradycyjnych słodkości, które zawierają w sobie niezliczone ilości cukru. Analogicznie poszukując odpowiedzi na pytanie, co dokładnie wyróżnia słodycze bezcukrowe można śmiało powiedzieć, że jest to po prostu brak cukru. Mowa tu nie tylko o cukrze białym- takie słodycze, bez jego dodatku można spokojnie znaleźć w każdym dobrze wyposażonym sklepie. Jednocześnie w przypadku słodyczy bez cukru z marketu, nie możemy wykluczyć tego, że w ich składzie znajdziemy np. fruktozę, czyli cukier pochodzący z owoców.
Słodycze bezcukrowe nie posiadają ani samego cukru, ani także jego dodatków. Wobec tego może pojawić się pytanie czy dalej można nazywać je słodyczami? Otóż jak najbardziej, gdyż dalej zachowują one swój słodki smak. Dzieję się tak dlatego, że dodaje się do nich zamienniki cukru jak np. ksylitol czy erytrol. Substytuty te nie posiadają kalorii, a także cechują się wyjątkowo niskim indeksem glikemicznym. Spożywanie słodyczy bezcukrowych nie doprowadza więc do niekontrolowanego wzrostu wagi, a także do zwiększenia ryzyka rozwoju cukrzycy. Są to zdrowe odpowiedniki tradycyjnych słodkości, które jednak nie są ani kaloryczne, ani nafaszerowane białym cukrem. Bez wątpienia więc jest to produkt, którym warto się zainteresować.
Słodycze bezcukrowe na diecie redukcyjnej
Wiele osób obecnie zwraca uwagę na swoją sylwetkę. Wobec tego, dla większości z nas niezwykle ważne stało się to w jaki sposób komponujemy swoje posiłki i jednocześnie jak skutecznie ograniczamy węglowodany. To one głównie są powodem niekontrolowanego wzrostu masy ciała. Jednocześnie każda dieta, nawet ta, która jest najmniej restrykcyjna zaleca całkowite wykluczenie cukru i jego pochodnych.
Często więc dzieje się tak, że nawet w obliczu naszej silnej woli sięgamy po batonika lub kawałek ciasta. Słodycze są nam bowiem poniekąd potrzebne do tego, by dostarczyć nam energii i zaspokoić sam apetyt na „coś” słodkiego. W tym momencie nasze dieta redukcyjna tak naprawdę zostanie zrujnowana, a my będziemy musieli dosłownie wszystko rozpocząć od nowa. W tym wypadku ratunkiem dla nas mogą się więc okazać słodycze bezcukrowe. Dlaczego?
Otóż z bardzo prostego powodu! Nie zawierają one cukru, kalorii, a jednocześnie zagwarantują nam słodki smak, którego tak bardzo pragniemy. Słodycze bezcukrowe– jak zostało to już wspomniane- bazują w głównej mierze na zamiennikach cukru, czyli produktach całkowicie bezpiecznych dla naszej diety i dla naszego zdrowia. W tym przypadku nie musimy się obawiać, że niepozorny batonik sprawi, że spożyjemy całkowity limit kalorii jaki zaplanowany był na dany dzień. Słodycze bezcukrowe można więc śmiało spożywać będą na diecie redukcyjnej, a także na każdej innej diecie odchudzającej.
Słodycze bezcukrowe idealnym rozwiązaniem dla diabetyków
Słodycze bezcukrowe będą również idealnym rozwiązaniem dla osób, które przebywają na diecie cukrzycowej. Jak wiadomo, osoby borykające się z tym poważnym schorzeniem muszą całkowicie wykluczyć cukier ze swojej diety. Nie zmienia to faktu, że dalej będą one miały apetyt na słodkie. Dieta cukrzycowa jest uważaną za jedną z tych diet, której przestrzeganie choć jest koniecznie, to jednak jest także wyjątkowo trudne. Słodycze od zawsze były jednym z elementów naszego jadłospisu i zrezygnowanie z nich z dnia na dzień wydaje się być absolutnie niemożliwe.
Wobec tego słodycze bezcukrowe stanowią wspaniałą alternatywę dla każdego diabetyka. Mają one niski lub całkowicie zerowy indeks glikemiczny, więc nie odprowadzą do skoków glukozy we krwi. Dodatkowo w dalszym ciągu zapewnią one wszelakie walory smakowe, charakterystyczne dla normalnych słodyczy z dodatkiem białego cukru. Słodycze bezcukrowe nie doprowadzą również do skoków wagi, które dla cukrzyków zwykle są jednym z największych problemów.
Słodycze bezcukrowe są produktem, którym interesuje się coraz więcej osób, pragnących rozpocząć przygodę ze zdrowym i zbilansowanym odżywianiem. Są one sposobem na to, by nie wykluczać ze swojego jadłospisu drobnych przyjemności. Słodycze bezcukrowe można wprowadzić do swojej diety bez względu na to, czy obecnie przebywamy na redukcji czy na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Nie zrujnują one naszej sylwetki, a także nie doprowadzą do pogorszenia samopoczucia- w przypadku osób ze zdiagnozowaną cukrzycą.