najpopularniejsze słodycze w Polsce

Najpopularniejsze słodycze w Polsce – po jakie słodkości najczęściej sięgają Polacy?

Polacy z roku na rok kupują coraz więcej produktów obfitujących w cukier. Jednymi z najpopularniejszych słodyczy w Polsce od lat pozostają m.in.: ptasie mleczko, mleczna czekolada oraz jej przeróżne wariacje (dodatki orzechów, rodzynek, pokruszonych ciasteczek), sernik, szarlotka, a w przypadku najmłodszych smakoszy – Kinder Niespodzianka!

Cukier – słodka śmierć?

Przyznajmy to szczerze. Wszyscy uwielbiamy słodki smak! Możemy co prawda różnić się osobistymi preferencjami odnośnie wyboru konkretnych smakołyków, ale statystyki nie kłamią, smaczne niestety nie równa się zdrowe. Nasze zachcianki odbijają się nie tylko na wadze i pięknie cery, ale przede wszystkim na ogólnym stanie organizmu. Udowodniono, że wysokie spożycie cukru zwiększa ryzyko zapadnięcia na takie choroby jak np.: różne typy nowotworów, próchnica zębów, czy cukrzyca. Osoby, których dieta obfituje w węglowodany proste częściej skarżą się też na chroniczne zmęczenie, zmienne nastroje i rozdrażnienie

Zdrowsze zamienniki cukru – nie tylko dla cukrzyków

Chcąc ograniczyć niezdrowy rafinowany cukier możemy zdecydować się na wprowadzenie do jadłospisu kilku drobnych zmian, które w szybkim tempie poprawią nasz wygląd i samopoczucie. Jakie alternatywy istnieją dla klasycznego białego cukru?

  • stewia
  • syrop z agawy
  • melasa (np. z karobu)
  • syrop klonowy
  • miód (wielokwiatowy, gryczany, akacjowy itd.)
  • ksylitol (cukier brzozowy)
  • erytrytol
  • syrop daktylowy
  • tagatoza (cukier pozyskiwany z laktozy)

Czy istnieją zdrowe słodycze?

Oczywiście! Najzdrowszą opcją z pewnością będą owoce, także te suszone, takie jak: morele, rodzynki, śliwki, figi, daktyle, żurawina. Jeśli lubicie chipsy możecie kupić ich owocowe wersje wyprodukowane z jabłek lub bananów. Nie zapominajmy też o chałwie. Chałwa zawiera sporo cukru, ale ziarna sezamu, które wykorzystuje się do jej wykonania są prawdziwą bombą witamin i mikroelementów! Obfitują w zdrowe tłuszcze, cynk, magnez, selen, komplet witamin z grupy B, witaminę A, witaminę E, wapń, żelazo, fosfor… Nie sposób zliczyć wszystkich zalet tych maleńkich ziarenek! Dzięki błonnikowi sezam dba o zdrowie jelit i regularność wypróżnień, za pomocą sezaminy i sezamoliny chroni wątrobę oraz obniża zły cholesterol, który zagraża zdrowiu naszych tętnic. Dodatkowo jest bogatym źródłem tryptofanu! To aminokwas egzogenny (nasz organizm nie potrafi sam go wytworzyć, musi być, więc dostarczany wraz z posiłkiem), który znakomicie wspiera walkę z uczuciem niepokoju. Docenią go zwłaszcza osoby cierpiące na depresję i częste zmiany nastroju.

Słodycze na śniadanie – czy to zawsze zły pomysł?

Otóż nie. Kochaną przez dzieci Nutellę, można zastąpić np. niskosłodzonymi dżemami lub domowymi konfiturami. Osobom spragnionym orzechów z pewnością przypadnie do gustu uwielbiane na Zachodzie masło orzechowe. Zawsze sprawdzajmy skład! Im więcej procentowo orzechów arachidowych znajdzie się w słoiku, tym lepiej! Słodkie musli warto wzbogadzić o naturalne produkty z grupy superfoods: np. znane na całym świecie jagody goji i mango. Ciekawym dodatkiem do jogurtu naturalnego mogą być liofilizowane truskawki lub maliny. Wybór jest naprawdę ogromny!

Śliwki w czekoladzie jednymi z ulubionych słodyczy w Polsce

Połączenie suszonych śliwek i czekolady kochamy od lat, jest ponadczasowe. Czy można się temu dziwić? Ten wyjątkowy smak zazwyczaj rezerwujemy sobie na specjalne okazje: urodziny, jubileusze lub spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Śliwki w czekoladzie należą do dosyć kalorycznych produktów spożywczych, ale są tak sycące (duża ilość błonnika pokarmowego), że trudno będzie nam zjeść całe opakowanie w pojedynkę. Estetyczne opakowania sprawiają, że są dobrym rozwiązaniem na prezent. Ucieszą każdego.

Polacy uwielbiają lody w tych smakach

Najpopularniejszymi słodyczami na patyku wciąż pozostają lody czekoladowe, truskawkowe i śmietankowe. Wzrost zainteresowania zdrowiem i zwykła ludzka ciekawość sprawiają, że coraz częściej pozwalamy sobie na eksperymenty. Chętnie próbujemy lodów podawanych w innej formie niż np. tradycyjne kulki w wafelkach lub pucharku. Coraz popularniejsze w Polsce stają się lody tajskie. Te finezyjne rulony są przepyszne i cieszą oko! Śmielej próbujemy także lodów o nieco bardziej egzotycznych smakach. W lodziarniach i sklepach spożywczych można spotkać lody pistacjowe, o smaku słonego karmelu, mięty z czekoladą, a nawet o smaku zielonej herbaty! Wychodźmy poza schemat.

Najpopularniejsze wegańskie słodycze w Polsce

Dominują cytrynowe wafle familijne (Jutrzenka), guma Mamba i żelki, które naprawdę da się zrobić bez dodatku żelatyny (np. kwaśne języczki z Haribo)! Większość wegan decyduje się na zwykłe owoce (słusznie!) lub słodycze sporządzane według domowych receptur by mieć absolutną pewność, że w składzie ich smakołyków nie znajdzie się nawet odrobina produktów odzwierzęcych. 

Słodycze kochają wszyscy. Dorośli wcale nie ustępują pod tym względem dzieciom. Cieszy fakt, że coraz częściej udaje nam się dostrzegać alternatywy i wybierać zdrowsze łakocie, które dostarczają nam nie tylko radości, ale i witamin. Oby ten trend stale się rozwijał!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *