przepis na kolorowe żelki

Kolorowe żelki – fascynująca historia i przepisy krok po kroku!

Kolorowe, wypełnione po brzegi pysznym, orzeźwiającym sokiem owocowym. Miękkie, rozpływające się w ustach wnętrze, kontrastujące z gumową formą otoczki. Zielone, czerwone, pomarańczowe, żółte, białe, a nawet niebieskie. Występują w różnorodnych formach – słodkie, słodko – kwaśne, obsypane cukrem lub kwaskiem cytrynowym. Wzrok cieszą zabawne kształty – misie, owoce, robaczki czy postaci z ulubionych bajek. Podbijają serca zarówno dzieci, jak i dorosłych. Mowa tutaj oczywiście o takich słodkościach, jakimi są kolorowe żelki. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się im nieco bliżej.

Kolorowe żelki – czy wiesz o nich wszystko?

Kolorowe żelki możemy spotkać na każdym rogu, a sklepowe półki wręcz uginają się od tego rodzaju słodkości. Wiele osób jednak nie zna ich historii, a jest ona bardzo ciekawa i zaskakująca. 

Wszystko zaczęło się w średniowiecznej Turcji, chociaż niektórzy twierdzą, że ta galaretka z Bliskiego Wschodu istnieje już od czasów starożytnych. Dawniej jednak, żelki w zupełności nie przypominamy tych, które znajdziemy w dzisiejszych paczkach. Cukierek pokryty był cukrem pudrem lub skrobią kukurydzianą. Podczas gdy gumowa konsystencja wręcz idealnie nadająca się do żucia była inspiracją dla nadzienia żelków, pomysł na ich zewnętrzną otoczkę narodził się we Francji w roku 1600.

Z czasem jednak tradycyjne żelki, jakie znamy dziś stały się o wiele bardziej popularne niż ich poprzednicy. Stało się to dopiero w 1861 roku, kiedy bostoński cukiernik William Schrafft wezwał ludzi do wysyłania żelków żołnierzom armii Unii podczas wojny secesyjnej. W 1905 roku żelki były reklamowane w Chicago Daily News za symboliczną kwotę, co znacznie zwiększyło ich popularność.

Jako ciekawostkę można dodać, że w latach trzydziestych ubiegłego wieku te gumowe słodkości były kojarzone jedynie ze Świętami Wielkanocy. Ich popularyzacja nastąpiła w drugiej połowie dziewiętnastego wieku, kiedy to producenci zaczęli oferować żelki w rozmaitych kształtach, smakach czy kolorach.

Przepisy z żelkami, które podbiją serce Twoje i Twoich gości!

Czy wiesz, że sięganie do paczki, nie jest jedynym sposobem, który pozwoli Ci na cieszenie się pysznie słodkim i soczystymi smakiem tych kultowych słodkości? W ostatnich latach coraz popularniejsze staje się wykorzystywanie drobnych słodyczy, takich jak na przykład niewielkie cukierki, dropsy, drażetki czy właśnie omawiane żelki w domowych ciastach, deserach lub innych wypiekach. Oto przepis na pyszne ciasto:

  1. Przesiej mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól do miski i mieszaj, aż się połączą.
  2. W innej misce połącz maślankę, olej, jajka i wanilię.
  3. Przy niskiej prędkości obrotów miksera powoli dodawaj składniki, mieszając je jednocześnie z kakao. 
  4. Dodaj swoje ulubione żelki. 
  5. Wlej ciasto do dwóch niewielkich okrągłych form i piecz przez 30 – 40 minut w temperaturze 130 stopni. 
  6. Kiedy ciasto ostygnie, przystąp do jego dekorowania. Możesz użyć do tego owoców (malin, jagód, kawałków jabłek lub truskawek), a nawet kostek czekolady czy płynnego karmelu. Na samą górę połóż jeszcze kilka żelków.

Przyrządź smaczne i zdrowe kolorowe żelki we własnym domowym zaciszu

Kolorowe żelki to również doskonała opcja, aby sprawdzić własne umiejętności kulinarne. Domowe żelki są znacznie zdrowsze. Wszystko, co musisz zrobić, to znaleźć zdrową alternatywę dla żelatyny i zastąpić sztuczne barwniki naturalnym sokiem owocowym. Jako zamiennika cukru użyj syropu lub jednego z jego mniej kalorycznych substytutów (na przykład stewii czy ksylitolu). Warto również podkreślić, iż niekiedy naturalny cukier z owoców daje galaretce wystarczającą ilość słodyczy, więc nie musisz ich dodatkowo słodzić. Zastąpienie sztucznych barwników owocami, sprawia natomiast, że żelki to nie tylko pyszny, ale również zdrowy przysmak. Zawierają wtedy bowiem o wiele więcej ważnych witamin i minerałów, takich jak na przykład wspomagająca prawidłową pracę układu odpornościowego witamina C.

Oto przepis krok po kroku:

  1. Połącz wodę, cukier i żelatynę. Umieść wodę, cukier granulowany i żelatynę w dużym rondlu. Wymieszaj, aby połączyć.
  2. Zagotuj mieszaninę. Umieść rondel na kuchence na średnim ogniu. Pozwól mieszaninie żelatyny osiągnąć wrzenie, często mieszając. Gotuj do osiągnięcia przez mieszaninę temperatury 110 stopni Celsjusza.
  3. Ustaw rondel w lodowatej wodzie. Napełnij dużą miskę zimną wodą i dodaj tacę kostek lodu. Umieść dno rondla w tej misce i trzymaj go tam przez 5 minut.
  4. Dodaj sok owocowy i sól. Wlej sok do syropu i posyp go solą. Dobrze wymieszaj, aby połączyć. Połącz syrop kukurydziany i naturalny barwnik owocowy.
  5. Dodaj łyżkę syropu kukurydzianego do miski z galaretką.
  6. Wrzuć tak powstałe żelki do drobnego cukru.
  7. Pozostaw żelki do wyschnięcia i gotowe! 

Mamy nadzieję, że dzisiejszy artykuł nieco przybliżył Ci temat zarówno samych żelków, jak i ich historii. Poznałeś kilka ciekawych przepisów na wykorzystanie tych słodkości we własnej kuchni, a nawet recepturę na domowe żelki. Życzymy smacznego!

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.