Słodycze

Imponująca historia słodyczy

Słodycze istnieją od wieków i z czasem ewoluowały. Są nie tylko pysznym poczęstunkiem, ale także źródłem inspiracji dla artystów, poetów, pisarzy i naukowców.

W starożytności słodycze były używane jako lekarstwo, a w średniowieczu były postrzegane jako symbol miłości. Historia słodyczy sięga tysięcy lat temu. W starożytnym Egipcie słodycze postrzegano jako symbol miłości i stosowano jako lekarstwo na śmierć. W starożytnym Rzymie uważano również, że słodycze mogą dawać radość i szczęście.

W dzisiejszych czasach słodycze są spożywane przez prawie wszystkich na całym świecie i można je znaleźć we wszystkich kształtach, rozmiarach i smakach.

Rodzaje cukierków według smaku

Smak cukierka można podzielić na cztery rodzaje: kwaśny, słodki, słony i gorzki.

Kwaśne cukierki powstają z owoców i cukru z dodatkiem kwasu cytrynowego lub innych kwasów. Są często używane do czyszczenia podniebienia między różnymi smakami cukierków. Kwaśne cukierki mają również bardzo mocny smak, co czyni je doskonałym wyborem dla dzieci, które nie lubią słodyczy.

Słodkie cukierki powstają z cukru i syropu kukurydzianego lub miodu, dlatego często nazywane są „powlekanymi cukrem”. Ten rodzaj cukierka zapewnia satysfakcjonujący smak bez kwaskowatości. Do najpopularniejszych słodkich cukierków na świecie należą batoniki czekoladowe, żelki i lizaki.

Słone cukierki mają pikantny smak, który pochodzi z kryształków soli dodanych do słodyczy.

Ukryte moce cukierków – cukier i Twój mózg

Cukier jest substancją bardzo uzależniającą mózg. Uwalnia dopaminę, która jest neuroprzekaźnikiem, który pomaga nam odczuwać przyjemność i szczęście. To ten sam neuroprzekaźnik, który jest uwalniany, gdy bierzemy narkotyki. Cukier nie powoduje uczucia sytości w ciele. Tworzy uczucie pustki i pragnienie, by więcej cukru wypełniło tę pustkę. Mózg jest zaprogramowany na poszukiwanie przyjemności we wszystkich formach, które są wysokokaloryczne i smaczne; na przykład ciasto czekoladowe, tłuste potrawy, oraz słodycze takie jak lody.

W eksperymencie naukowcy podali zdrowym osobom albo napój słodzony cukrem, albo napój słodzony kaloriami o podobnym smaku i wyglądzie. Uczestnicy, którzy pili napój słodzony cukrem, mieli średnio o 40% więcej dopaminy w mózgu niż ci, którzy pili napój słodzony innymi kaloriami.

Wnioski i wskazówki dotyczące jedzenia cukierków bez poczucia winy!

Ten artykuł dotyczy tego, jak jeść słodycze bez poczucia winy! Aby słodycze były zdrowsze, musimy poznać ich składniki. Istnieje wiele sposobów, aby Twoje ulubione smakołyki były zdrowsze i smaczniejsze.

– Powinniśmy zacząć od cukru. Cukry są wszędzie w naszej diecie, ale nie wszystkie są sobie równe. Miód, syrop klonowy i syrop z brązowego ryżu są zdrowszą alternatywą dla białego cukru, ponieważ mają niższy indeks glikemiczny i zawierają minerały, takie jak żelazo, cynk, potas i wapń.

– Powinniśmy też przyjrzeć się zawartości tłuszczu w naszych słodyczach. Masło jest lepszą opcją niż margaryna czy olej roślinny, ponieważ zawiera zdrowe tłuszcze, które mogą pomóc nam czuć się sytym przez dłuższy czas.

Przestrzeganie tych dwóch powyższych zasad, pozwoli nam na spożywanie zdrowszych słodyczy. Dzięki temu, będziemy mogli spożywać słodkości bez narażania zdrowia na szwank.

Podsumowanie

Przemysł cukierniczy to przemysł warty 100 miliardów dolarów. Nie chodzi tylko o cukierki, które jemy, ale o cukier, kolor i smak, które widzimy. Słodycze to dla nas sposób na ucieczkę od rzeczywistości i chwilę wytchnienia od codziennych trudów.

Słodycze to przyjemność, z której mogą korzystać ludzie w każdym wieku. Nieważne, czy masz pięć czy pięćdziesiąt pięć lat. Cukierki to coś więcej niż przyjemna uczta, to także symbol świętowania i radosnych chwil w życiu.

Słodycze to jedna z tych rzeczy, które łączą nas jako ludzi.

Nie znaleziono produktów, których szukasz.