słodycze irlandzkie

Jakie są najpopularniejsze słodycze irlandzkie?

Słodycze irlandzkie to przede wszystkim ciekawe i pyszne desery wywodzące się z tradycyjnej kuchni wyspiarskiej. Można je znaleźć w każdej kafejce oraz restauracji. Dużą popularnością cieszą się crumbles o smaku rabarbarowym, jabłkowym lub truskawkowym. W dalszej części dowiesz się, cóż to takiego.

Irlandzkie słodycze

Zielona wyspa kryje w sobie wiele smakowitości, po które skusi się niejeden łasuch. Wybór jest spory i opiera się głównie na przepisach kultywowanych przez wiele lat. Przepisy są przekazywane w rodzinie na kolejne pokolenia. Tak, aby nowe generacje, miały również szansę zakosztować odrobinę kulinarnej przyjemności. Słodycze odgrywają w kuchni irlandzkiej równie ważną rolę, jak danie główne. Regionalne wypieki okraszane są duża ilością kremu lub masła, przez co ich kaloryczność jest spora. Dzięki temu, irlandzkie słodycze, mogą być posiłkiem samym w sobie.

Słodkości zniewalające podniebienie

Zasada kuchni irlandzkiej jest prosta. Ma być obficie i smacznie. Tyczy się to również słodkości. Najpopularniejsze i najprostsze słodycze irlandzkie to crumbles. Jednym słowy są to owoce zapieczone pod kruszonką zrobioną z masła, mąki i cukru. Najczęściej podawane na ciepło z lodami lub ze specjalnym sosem zwanym custard. Występują o smaku rabarbarowym – rhubarb crumble, jabłkowym – apple crumble oraz truskawkowym – strawberry crumble. Deser Pavlova znany jest na całym świecie a jednocześnie bardzo lubiany. Zrobiony jest z bezy z dodatkiem owoców oraz bardzo często bitej śmietany.

Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej baletnicy, czyli Anny Pavlovej. Deser jest bardzo elegancki i słodki. Wystarczy jeden kawałek, aby zaspokoić swoje pragnienie na słodkości. Drugim najbardziej znanym deserem irlandzkim jest brownie. Mocno czekoladowy z dodatkiem orzechów smakuje nieziemsko. Po przekrojeniu wypływa z niego czekolada. Irlandczycy słyną również z serników i tart. Najpopularniejszy jest Baileys cheescake, czyli taki z kawowym likierem. Tarty pieczone są z orzechami pekan, gruszkowo-migdałowe a także czekoladowe.

Jakie słodycze irlandzkie możesz zrobić w domu?

Ciasto z jabłkami to również zdrowa propozycja deseru do popołudniowej kawy. Poprzez zachowanie odpowiedniej gęstości ciasta, jabłka nie opadają na dno. Dosłownie znajdują się w każdym kęsie. Ciasto Guinnessa jest bardzo popularne w Irlandii. To ciasto z nadzieniem owocowym. W przepisie znajduje się również ciemne piwo. Sądzę, że babeczki z rodzynkami lubi każdy. Mają słodki posmak i podawane są do herbaty. Propozycji na wykonanie irlandzkiego deseru jest wiele. Może nie będzie on smakował tak samo jak w oryginale za granicą, jednak z pewnością będzie równie pyszne. Poniżej podaję wam jeden przepis pochodzący prosto z Irlandii na wykonanie przepysznego ciasta.

Irlandzkie ciasto z jabłkami

Ciasto robi się bardzo szybko. Do jego wykonania potrzebujesz: 3 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczeni, 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej oraz tyle samo mielonych goździków, 170 g masła miękkiego dobrej jakości, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mleka, 4 duże twarde jabłka, 2 duże jajka. Do posypania ciasta możesz użyć cukru lub cukru pudru.

Wykonanie ciasta

Potrzebujesz dużą miskę, w której połączysz wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i cukier. Następnie dodaj masło i rozgnieć składniki widelcem tworząc kruszonkę. W osobnym naczyniu rozbełtaj jajka i dodaj do nich mleko. Wymieszaj. W następnej kolejności wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj dokładnie łyżką. Teraz czas na jabłka. Pokrój je w grubszą kostkę i dodaj do ciasta. Przełóż masę do formy o średnicy 22 cm. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut – do suchego patyczka. Ciasto jest dość sztywne i długo zachowuje świeżość, jednak najlepiej smakuje tego samego dnia po upieczeniu.

Jakie są najciekawsze desery pochodzą z Irlandii?

Najprostsze i najmniej wyszukane w irlandzkiej kuchni jest ciasto marchewkowe. Proste do upieczenia i bardzo lubiane przez dzieci i dorosłych. Czasem pieczone z dodatkiem orzechów i obowiązkowo polane wysokiej jakości lukrem. Słodkości z dodatkiem warzyw są bardzo sycące. Irlandzka kawa z dodatkiem przypraw dyniowych jest niezastąpiona o poranku. Pobudza do działania a korzenny zapach jest nieziemski.

Kuchnia irlandzka desery

Chleb z bakaliami o nazwie Barmbrack pieczony jest z okazji święta Halloween. Najlepiej smakuje po dwóch dniach i serwowany jest do herbaty lub kawy. Szarlotka z jabłek Granny Smith o cierpkim smaku jest faworytem wśród deserów. Krucha konsystencja połączona z cierpkim smakiem owoców i słodką kruszonką tworzy idealne zestawienie. Do bardziej wyszukanych propozycji można zaliczyć Shamrock. Jest to koktajl z dodatkiem karmelu, czekolady i mięty. To ulubiona tradycyjny deser szykowany na Dzień Świętego Patryka. Różnego rodzaju likiery również można zaliczyć do słodkości. Oczywiście przykładów słodyczy irlandzkich można podawać o wiele więcej. Z pewnością każdy dopasuje kilka do swojego indywidualnego gustu. 

Jako miłośnika słodyczy z zielonej wyspy, mogą zainteresować Cię również tradycyjne słodycze irlandzkie.

Podsumowanie

Tajemnice narodowej kuchni irlandzkiej są przekazywane z pokolenia na pokolenie. W tworzeniu irlandzkich deserów liczy się każdy szczegół, aby powstał zachwycający i niepowtarzalny smak. Myślą przewodnią są owoce i warzywa z naturalnych upraw. Irlandia jest krajem czerpiącym produkty ze swoich zasobów. Delektowanie się tradycyjnym smakołykiem daje wiele przyjemności kupkom smakowym. Będąc w Irlandii warto odwiedzić kafejki i spróbować wyspiarskich słodkości. Z pewnością zachwyci cię niejedna propozycja słodyczy irlandzkich oraz sposób ich podania. Bogactwo smaków jest nieograniczone.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *