słodycze irlandzkie

Jakie są najpopularniejsze słodycze irlandzkie?

Słodycze irlandzkie to przede wszystkim ciekawe i pyszne desery wywodzące się z tradycyjnej kuchni wyspiarskiej. Można je znaleźć w każdej kafejce oraz restauracji. Dużą popularnością cieszą się crumbles o smaku rabarbarowym, jabłkowym lub truskawkowym. W dalszej części dowiesz się, cóż to takiego.

Słodkości zniewalające podniebienie

Zasada kuchni irlandzkiej jest prosta. Ma być obficie i smacznie. Tyczy się to również słodkości. Najpopularniejsze i najprostsze słodycze irlandzkie to crumbles. Jednym słowy są to owoce zapieczone pod kruszonką zrobioną z masła, mąki i cukru. Najczęściej podawane na ciepło z lodami lub ze specjalnym sosem zwanym custard. Występują o smaku rabarbarowym – rhubarb crumble, jabłkowym – apple crumble oraz truskawkowym – strawberry crumble. Deser Pavlova znany jest na całym świecie a jednocześnie bardzo lubiany. Zrobiony jest z bezy z dodatkiem owoców oraz bardzo często bitej śmietany.

Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej baletnicy, czyli Anny Pavlovej. Deser jest bardzo elegancki i słodki. Wystarczy jeden kawałek, aby zaspokoić swoje pragnienie na słodkości. Drugim najbardziej znanym deserem irlandzkim jest brownie. Mocno czekoladowy z dodatkiem orzechów smakuje nieziemsko. Po przekrojeniu wypływa z niego czekolada. Irlandczycy słyną również z serników i tart. Najpopularniejszy jest Baileys cheescake, czyli taki z kawowym likierem. Tarty pieczone są z orzechami pekan, gruszkowo-migdałowe a także czekoladowe.

Jakie słodycze irlandzkie możesz zrobić w domu?

Ciasto z jabłkami to również zdrowa propozycja deseru do popołudniowej kawy. Poprzez zachowanie odpowiedniej gęstości ciasta, jabłka nie opadają na dno. Dosłownie znajdują się w każdym kęsie. Ciasto Guinnessa jest bardzo popularne w Irlandii. To ciasto z nadzieniem owocowym. W przepisie znajduje się również ciemne piwo. Sądzę, że babeczki z rodzynkami lubi każdy. Mają słodki posmak i podawane są do herbaty. Propozycji na wykonanie irlandzkiego deseru jest wiele. Może nie będzie on smakował tak samo jak w oryginale za granicą, jednak z pewnością będzie równie pyszne. Poniżej podaję wam jeden przepis pochodzący prosto z Irlandii na wykonanie przepysznego ciasta.

Irlandzkie ciasto z jabłkami

Ciasto robi się bardzo szybko. Do jego wykonania potrzebujesz: 3 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczeni, 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej oraz tyle samo mielonych goździków, 170 g masła miękkiego dobrej jakości, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mleka, 4 duże twarde jabłka, 2 duże jajka. Do posypania ciasta możesz użyć cukru lub cukru pudru.

Wykonanie ciasta

Potrzebujesz dużą miskę, w której połączysz wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i cukier. Następnie dodaj masło i rozgnieć składniki widelcem tworząc kruszonkę. W osobnym naczyniu rozbełtaj jajka i dodaj do nich mleko. Wymieszaj. W następnej kolejności wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj dokładnie łyżką. Teraz czas na jabłka. Pokrój je w grubszą kostkę i dodaj do ciasta. Przełóż masę do formy o średnicy 22 cm. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut – do suchego patyczka. Ciasto jest dość sztywne i długo zachowuje świeżość, jednak najlepiej smakuje tego samego dnia po upieczeniu.

Jakie są najciekawsze desery pochodzą z Irlandii?

Najprostsze i najmniej wyszukane w irlandzkiej kuchni jest ciasto marchewkowe. Proste do upieczenia i bardzo lubiane przez dzieci i dorosłych. Czasem pieczone z dodatkiem orzechów i obowiązkowo polane wysokiej jakości lukrem. Słodkości z dodatkiem warzyw są bardzo sycące. Irlandzka kawa z dodatkiem przypraw dyniowych jest niezastąpiona o poranku. Pobudza do działania a korzenny zapach jest nieziemski. Chleb z bakaliami o nazwie Barmbrack pieczony jest z okazji święta Halloween.

Najlepiej smakuje po dwóch dniach i serwowany jest do herbaty lub kawy. Szarlotka z jabłek Granny Smith o cierpkim smaku jest faworytem wśród deserów. Krucha konsystencja połączona z cierpkim smakiem owoców i słodką kruszonką tworzy idealne zestawienie. Do bardziej wyszukanych propozycji można zaliczyć Shamrock. Jest to koktajl z dodatkiem karmelu, czekolady i mięty. To ulubiona tradycyjny deser szykowany na Dzień Świętego Patryka. Różnego rodzaju likiery również można zaliczyć do słodkości. Oczywiście przykładów słodyczy irlandzkich można podawać o wiele więcej. Z pewnością każdy dopasuje kilka do swojego indywidualnego gustu. 

Jako miłośnika słodyczy z zielonej wyspy, mogą zainteresować Cię również tradycyjne słodycze irlandzkie.

Podsumowanie

Tajemnice narodowej kuchni irlandzkiej są przekazywane z pokolenia na pokolenie. W tworzeniu deserów liczy się każdy szczegół, aby powstał zachwycający i niepowtarzalny smak. Myślą przewodnią są owoce i warzywa z naturalnych upraw. Irlandia jest krajem czerpiącym produkty ze swoich zasobów. Delektowanie się tradycyjnym smakołykiem daje wiele przyjemności kupkom smakowym. Będąc w Irlandii warto odwiedzić kafejki i spróbować wyspiarskich słodkości. Z pewnością zachwyci cię niejedna propozycja słodyczy irlandzkich oraz sposób ich podania. Bogactwo smaków jest nieograniczone.

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.