najlepsza czekolada do rozpuszczenia

Jaka jest najlepsza czekolada do rozpuszczenia?

Zazwyczaj czekolada kojarzy nam się z niewielką, prostokątną tabliczką, która znajduje się w stałej formie, gotowej do spożycia. Wbrew pozorom na rynku istnieje obecnie wiele różnych rodzajów czekolady. Charakteryzują się specyficznym smakiem np. czekolada mleczna, czekolada cynamonowa i czekolada gorzka, ale niekiedy bywa tak, że takie produkty występują w różnej konsystencji.

Wobec tego możemy wybrać czekoladę pitną w płynnej już rozpuszczonej formie, ale także rozpuszczalną, przypominającą granulowaną kawę. Rzecz jasna smak naszej czekolady zależy także od sposobu przygotowania, o czym także opowiemy w niniejszym artykule. Zanim to jednak nastąpi, należałoby się zastanowić nad pochodzeniem czekolady i jej pierwotnym zastosowaniem. 

Skąd pochodzi czekolada i jakie miała zastosowanie?

Można się domyślić, że ten wspaniały produkt, który możemy znaleźć niemalże we wszystkich wyrobach cukierniczych, nie pochodzi z Europy, ale z Ameryki Południowej. To stamtąd w roku 1615 statki hiszpańskich kolonizatorów przywiozły je na dwór Anny Austriaczki, przyszłej żony króla Francji Ludwika XIII. Przyszła królowa skorzystała z próbek czekolady i po raz pierwszy pojawiła się ona na ich przyjęciu weselnym. Wówczas czekoladę traktowano jako substancję niejadalną, przeznaczoną jedynie do dekorowania przedmiotów i potraw. Niekiedy stosowano ją również leczniczo – znane są przypadki, w których przedstawiciele dworu zażywali kąpieli czekoladowych, mających – w ich mniemaniu – wartość odżywczą, pomagającą w utrzymaniu dobrego stanu skóry i całego ciała.

Dopiero wiele lat później w ramach dynamicznie rozwijającej się rewolucji przemysłowej w Wielkiej Brytanii zdecydowano się na maszynowe i zarazem masowe wytwarzanie czekolady. Od około 1828 roku – gdy powstała prasa czekoladowa – czekolada została produktem powszechnie kupowanym i jadanym w całym kraju, a później także na terenie Europy. 

Jak przygotować najlepszą czekoladę do rozpuszczenia?

Nie ulega wątpliwości, że obecne w dyskontach i w masowej sprzedaży produkty nie dorównują samodzielnie stworzonej czekoladzie pitnej. Najczęściej są to produkty wymagające od klienta zalania granulek wodą, a sam roztwór sprawia wrażenie mdłego, niepełnego i nieatrakcyjnego. Mimo to jest wiele sposobów na przyrządzenie dobrej czekolady do rozpuszczenia, która nie tylko przypadnie nam do gustu, ale również na dobre utrwali się w naszej pamięci.

Zatem jak przygotować najlepszą czekoladę do rozpuszczenia? Najistotniejsza będzie przede wszystkim podstawa, czyli dobra czekolada. Najczęściej stosuje się czekoladę gorzką klasyczną z minimum 64% zawartością kakao. Dodatkowo warto zadbać o wysokotłuszczową śmietankę (najlepiej kremówka 30%). Czekoladę należy włożyć do powoli podgrzewającej się śmietanki, a następnie intensywnie mieszać, aby nie doprowadzić do przypalenia się całej substancji. Wszystko należy robić na bardzo małym ogniu, dzięki czemu rozpuszczona czekolada będzie miała łagodną i gładką konsystencję. Jeżeli jesteś fanem ekstrawaganckich smaków, możesz dodać do roztworu przyprawy takie jak cynamon, migdały, lukrecja, a nawet chili. Ostatnimi czasy powstają także czekolady w połączeniu z dodatkiem alkoholu, na przykład likieru o dowolnym smaku, rumu albo amaretto.

Wybór należy do Ciebie! Pamiętaj, aby w trakcie przygotowywania zachować odpowiednie proporcje, ponieważ tylko wtedy będzie można cieszyć się najwyższej jakości gorącą czekoladą. 

Kawiarnie i pijalnie czekolady 

Coraz częściej w większych i mniejszych miastach można spotkać profesjonalne pijalnie czekolady, w których można skosztować najlepiej przygotowanej czekolady pitnej. Obecnie ta branża rozwija się niezwykle dynamicznie i stanowi o sile cukiernictwa. Tradycje związane z pierwszymi pijalniami czekolady w Polsce sięgają lat pięćdziesiątych XIX wieku. Wówczas Karol Wedel po raz pierwszy otworzył własny sklep, a później przekształcił go w pierwszą w Polsce pijalnię czekolady. Dzisiaj jednak mamy znacznie większy wybór, przede wszystkim pod względem ilości miejsc, w których serwowana jest gorąca czekolada, ale także w kwestii sposobu jej podawania. Jeżeli chcesz zaoszczędzić trochę czasu, to możesz wybrać się do takiego miejsca i oprócz skosztowania tego napoju, spędzisz czas w miłej atmosferze i ciekawym miejscu. 

Najlepsza czekolada do rozpuszczenia

Wprawdzie samo wykonanie pitnej czekolady nie jest łatwym zadaniem, a opanowanie umiejętności przyrządzania tego napoju jest długotrwałym procesem, to jest to niewątpliwie cenna umiejętność, zwłaszcza dla fanów czekoladowych napojów. Jeżeli nie masz odpowiedniej ilości czasu, to możesz skorzystać z gotowych przepisów albo nawet przygotowanych i dostępnych w sprzedaży produktów czekoladowych, które wystarczy rozpakować, zalać mlekiem lub śmietaną, a następnie cieszyć się niezwykłym smakiem najlepszej rozpuszczalnej czekolady. Pamiętaj, że czekolada sama w sobie zawiera także substancje pozytywnie działające na nasz organizm – łagodzi nerwy, chroni serce, hamuje kaszel – dlatego warto od czasu do czasu przygotować tego rodzaju napój.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *