Jakie są najlepsze słodycze japońskie?
Japonia kulinarnie kojarzy się głównie z sushi czy ramenem. Jednak Japonia to też wspaniałe, wyszukane słodycze. Jakie są najlepsze słodycze japońskie? W tym artykule postaramy się przybliżyć Ci mniej lub bardziej znane marki, produkujące niespotykane japońskie słodycze. Niektóre z nich da się znaleźć w naszych sklepach – najlepiej szukać oczywiście w sklepach z produktami japońskimi – lub można zamówić je przez internet. Japońskie słodycze, z racji niespotykanych smaków, stanowią dla każdego moc atrakcji. Jednak najlepsze słodycze japońskie to takie, które przyrządzisz samodzielnie w domu. W tym artykule zrobimy przegląd słodkich przekąsek japońskich, a także podamy przepisy na sprawdzone słodkie potrawy z Japonii.
- Omawiamy najciekawsze słodycze japońskie
- Jak przygotować słodycze japońskie?
- Słodycze japońskie – pora na kulinarne eksperymenty
- Podsumowanie
Omawiamy najciekawsze słodycze japońskie
Na rynku znaleźć można mnóstwo ciekawych słodyczy pochodzących z Japonii. Jedną z popularnych marek w tym kraju jest znany nam dobrze KitKat. Gdy u nas dostępnych jest kilka podstawowych rodzajów, Japończycy nie znają ograniczeń, jeśli chodzi o wymyślanie smaków tego batonika! Odnaleźć można japońskie KitKaty o smaku puddingu, bananowo-karmelowe, o smaku sernika, o smaku matchy, matcha latte, z czekoladą białą z solą, brzoskwiniowe, melonowe czy truskawkowe.
Bardzo popularne w Japonii są słodkie paluszki Pocky – oblane różnego typu czekoladą, ewentualnie z dodatkami. Można znaleźć Pocky z truskawkową czekoladą czy z czekoladą mleczną, z czekoladą mleczną z migdałami, z polewą kokosową z brązowym cukrem czy z polewą o smaku matchy.
Dzieci z pewnością pokochają Lotte Pokemon Ramune – cukierki o smaku kultowej oranżady Ramune, w pięciu smakach. Na opakowaniu widnieją różne postacie z serii przygód o Pokemonach.
Pisząc o słodyczach japońskich, trzeba wspomnieć o mochi – miękkich ciasteczkach ryżowych. Są one dostępne w różnych smakach, np. zielonej herbaty, matchy, z czerwoną fasolą, z nadzieniem taro, jak i o smaku wieloowocowym.
Istnieją jednak inne ciasteczka japońskie: Lotte Choco Pie Black Sugar Milk czy Lotte Choco Pie Green Tea.
Jak przygotować słodycze japońskie?
Wspaniałe słodycze japońskie są na wyciągnięcie ręki – możesz przygotować je samodzielnie w domu. Przedstawiamy kilka świetnych, niecodziennych przepisów na słodycze japońskie – zachwycą one z pewnością całą Twoją rodzinę!
Mitarashi-dango
Nazwę tego dania skrócić można do samego „dango”. „Dango” to określenie klusek, stanowiących bazę tego deseru. Mitarashi-dango to kluski polane specyficznym sosem.
Składniki:
Kluski: mąka ryżowa – odmiana kleista (1 szklanka), woda (1/3 szklanki)
Sos: woda (1/2 szklanki), ciemny sos sojowy (2 łyżki), białe wino wytrawne (1 łyżka), ocet ryżowy (1 łyżeczka), skrobia np. ryżowa (1 łyżeczka), cukier (1/4 szklanki)
Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy kluski. Wsyp do miski mąkę ryżową i stopniowo dodawaj wodę. całość w tym samym czasie zagniatając. Gdy całość jest zwarta i plastyczna, formujemy z nich kulki, wrzucamy je następnie do wrzącej wody, by gotować je ok. 2-3 minuty (od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię). Potem kluski odcedzamy i dajemy na chwilę pod zimną wodę, a potem nabijamy na patyczki od szaszłyków.
Sos przygotowujemy w ten sposób, że do garnka wlewamy wodę, sos sojowy, ocet, wino. Zagotowujemy to, po czym dodajemy cukier, mieszamy, póki cukier całkowicie się nie rozpuści. Na koniec dodajemy skrobię, mieszamy, póki sos nie zgęstnieje. Gotowym sosem polewamy kluski. Pyszne typowo japońskie danie gotowe!
Mochi
Chcesz zrobić samodzielnie znane japońskie mochi? Dla chcącego nic trudnego! Mochi robi się z klejącego ryżu lub mąki ryżowej. Podajemy przepis na pyszne tradycyjne mochi.
Składniki:
mąka ryżowa (2 szklanki), woda (3 szklanki), cukier (0,5 szklanki), wiórki kokosowe do dekoracji, pasta z azuki/serek mascarpone z matchą/nutella do nadziewania
Przygotowanie:
Mąkę, wodę i cukier umieszczamy w sporym garnku, gotujemy przez ok. 30-45 minut, w trakcie gotowania mieszamy, w miarę gęstnienia ciasta dolewamy wody. Chodzi o to, by uzyskać kleistą, gęstą, ciągnącą się masę.
Ostygnięte ciasto wykładamy na stół/stolnicę podsypaną mąką ziemniaczaną. Możemy dodać do ciasta barwniki spożywcze, kakao lub matchę, by urozmaicić kolorystycznie nasze mochi. Z małych fragmentów formujemy niewielkie placuszki. Nakładamy na środek nadzienie, po czym formujemy kuleczki. Opcjonalnie posypujemy wiórkami kokosowymi. I gotowe – pyszne mochi może cieszyć nasze podniebienia.
Słodycze japońskie – pora na kulinarne eksperymenty
Słodycze japońskie to niecodzienne przysmaki. Zaskoczą one wszystkich domowników i przyjaciół, w tym szczególnie dzieci. Warto podarować słodycze japońskie na prezent – są doskonałą alternatywą dla zwyczajnych słodkich przekąsek i na pewno pozytywnie zaskoczą obdarowanego.
Warto poeksperymentować i pobawić się w kuchni z przepisami na japońskie słodycze. Nie są one specjalnie trudne w przygotowaniu. a cieszą oko, jak i podniebienie. Odważ się na małe kulinarne szaleństwo! Zasmakuj w gotowych słodyczach japońskich, takich jak KitKaty różnych smaków czy Pocky, ale także wypróbuj zaprezentowane tu przepisy. Kluski japońskie to bardzo specyficzne danie. Warto przyrządzić je i przekonać się, czy smakuje ono właśnie nam – nie jest to smak, który każdy polubi, ale z pewnością warto tych klusek spróbować, w końcu do odważnych świat należy!
Podsumowanie
Warto spróbować słodyczy japońskich. Są one bardzo różnorodne i niepowtarzalne w smaku. Dostępne są be problemu w sklepach internetowych. Warto takie słodycze kupić zarówno sobie, jak i komuś na prezent. Warto także przyrządzić w swoim domu dango lub mochi – są to wspaniałe kluski, które wiele osób pokocha.
Warto odważyć się na małe kulinarne szaleństwo i wypróbować słodycze japońskie!