Czy cukierki mogą być zdrowe?
Z czym kojarzą się cukierki zdrowe? Ze słodkim smakiem i sporą ilością zawartego w nich cukru. Okazuje się, że można prowadzić zdrowy tryb życia, pozwalając sobie na te słodkie przekąski. Jakie wybierać? O tym opowiemy w poniższym artykule.
- Cukierek cukierkowi nierówny
- Jakie cukierki bez cukru wybrać?
- Jak wybierać zdrowe cukierki dla dzieci?
- Dlaczego cukier szkodzi?
- Cukierki dla cukrzyka
- Zdrowe cukierki DIY
- Ile słodyczy dziennie to odpowiednia porcja?
- Wyroby czekoladopodobne
- Gorzka czekolada bez cukru
- Warto dbać o zdrowie
Cukierek cukierkowi nierówny
Na co zwrócić uwagę przy wyborze cukierków? Oczywiście na ich skład. Jakie są lepsze zamienniki białego cukru? Należą do nich m.in. miód, ksylitol, erytrytol, syrop klonowy, stewia, tagatoza, cukier kokosowy, czy melasa. Zdrowe cukierki zazwyczaj zawierają któryś lub nawet kilka z nich.
Jakie cukierki bez cukru wybrać?
Oferta bezcukrowych łakoci jest dość bogata i bez problemu można wybrać coś wedle własnych upodobań smakowych. Przykładowe cukierk zdrowei to:
- landrynki słodzone ksylitolem
- krówki z cukrem kokosowym
- żelki z dodatkiem stewii
- lizaki na bazie naturalnych aromatów
- dropsy z erytrytolem
- cukierki słodzone miodem
Jak wybierać zdrowe cukierki dla dzieci?
Dzieci uwielbiają słodycze i trudno z tym polemizować. Warto jednak zastanowić się nad tym, co ostatecznie znajdzie się w zakupowym koszyku. Maluchy najchętniej sięgają po kolorowe żelki, słodkie cukierki jak lizaki, czy czekoladę. Wszystkie te łakocie kupimy bez problemu w zdrowszej, bezcukrowej wersji. Kubki smakowe naszych pociech szybko przyzwyczajają się do zmian, dlatego warto wprowadzać zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat.
Dlaczego cukier szkodzi?
Cukier często nazywany jest „białą trucizną”. Dlaczego? Przede wszystkim ma dewastujący wpływ na uzębienie. Biały cukier stanowi doskonałą pożywkę dla bakterii, które powodują rozwój próchnicy. Nadmierne spożycie cukru prowadzi również do rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego, zaburzeń łaknienia oraz rozwoju nowotworów. Kolejne negatywne skutki dla organizmu to większa podatność na infekcje, obniżona odporność oraz przyspieszone starzenie się skóry.
Cukierki dla cukrzyka
Diabetycy zobowiązani są przykładać dużą wagę do tego, co spożywają. Często wydaje im się, że powinni zupełnie zrezygnować ze słodyczy. Okazuje się, że nie jest to konieczne. Stewia, ksylitom, erytrytol, czy tagatoza to odpowiedniki białego cukru nadające się dla cukrzyków. Oczywiście należy je spożywać z umiarem, po wcześniejszej konsultacji z lekarzem.
Zdrowe cukierki DIY
Jak własnoręcznie przygotować cukierki zdrowe? Jednym z najprostszych przepisów to ten na cukierki daktylowo-kokosowe. Jak je przygotować?
- Jeżeli nasze daktyle są twarde, warto namoczyć je wcześniej we wodzie i dobrze odsączyć.
- Ok. 20 sztuk daktyli należy zblendować i dodać do nich 2 łyżki stołowe wiórków kokosowych, najlepiej ekologicznych.
- Powstałą masę odstawiamy na pół godziny do lodówki, aby nieco ją schłodzić.
- Rozpoczynamy formowanie cukierków o dowolnym kształcie.
- Po uformowaniu obtaczamy je raz jeszcze w wiórkach kokosowych.
- Odkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Daktyle są cennym źródłem witamin z grupy B. Zawierają również witaminy A, C, magnez, żelazo, cynk, potas, wapń i mangan oraz przeciwutleniacze. Należy mieć na uwadze, że są wysokokaloryczne i nie poleca się przesadzać z ich ilością.
Ile słodyczy dziennie to odpowiednia porcja?
Słodycze, nawet te zdrowe to jedynie przekąska i nigdy nie powinny zastępować pełnowartościowego posiłku. Od czasu do czasu każdy ma ochotę na słodkie co nieco, ale nie należy po nie sięgać zbyt często. Zdrowe zamienniki słodyczy niewątpliwie pozwalają tę częstotliwość zwiększyć. Przyjmuje się, że dzienne spożycie cukru powinno wynosić maksymalnie 90 g. Dotyczy to osób dorosłych. Dzieci na co dzień powinny spożywać dużo owoców, które ograniczą apetyt na niezdrowe przekąski.
Wyroby czekoladopodobne
Wiele osób jest wręcz uzależnionych od czekolady. Warto wiedzieć, że niektóre z nich to zwykłe wyroby czekoladopodobne, zawierające śladowe ilości drogocennego kakao. Zamiast tego można w nich znaleźć masę cukru, utwardzone tłuszcze roślinne, kakao w proszku z obniżoną zawartością tłuszczu, sztuczne aromaty i barwniki. Z czekoladą nie mają zatem zbyt wiele wspólnego.
Gorzka czekolada bez cukru
Gorzka czekolada bez cukru to bez wątpienia najzdrowszy wybór. Dostarcza ona witaminy E, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, wapnia i potasu.
Jakie dobroczynne korzyści dla organizmu ma gorzka czekolada bez cukru?
- Znacznie obniża ryzyko udaru mózgu.
- Pomaga w regulowaniu ciśnienia tętniczego krwi.
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy.
- Wykazuje działanie zmniejszające insulinooporność
- Redukuje ryzyko wystąpienie cukrzycy typu II.
- Zmniejsza ryzyko depresji i demencji.
- Ma pozytywny wpływ na skład mikrobioty jelitowej.
- Opóźnia starzenie się skóry.
- Pomaga w procesie odchudzania.
- Poprawia przepływ krwi w mózgu.
- Zapobiega występowaniu próchnicy.
- Sprzyja redukcji stanów zapalnych w organizmie.
Warto dbać o zdrowie
Zdrowa dieta to klucz do długiego i szczęśliwego życia. Niewinne z pozoru cukierki i inne słodkie przekąski, w nadmiernych mogą poważnie przyczynić się do osłabienia organizmu i rozwoju niebezpiecznych chorób. Warto wybierać cukierki zdrowe, które wcale nie ustępują smakiem tym popularnym.