czekolada w kawałkach

Czekolada w kawałkach – dozwolona na diecie redukcyjnej?

Czy na diecie redukcyjnej czekolada w kawałkach jest dozwolonym elementem posiłków? Zdecydowanie tak!

Czekolada w kawałkach – dlaczego może być elementem diety redukcyjnej?

Powszechnie wiadomo, że czekolada jest wysokokalorycznym produktem. Na pierwszy rzut oka wydawałoby się, że jest zdecydowanie zakazana podczas odchudzania. Nic bardziej mylnego! Czekolada – także ta w kawałkach – może być spożywana na diecie redukcyjnej. Oczywiście w rozsądnych ilościach. Badania naukowe informują, że regularne spożycie tego produktu obniża poziom greliny, będącej hormonem, który ma duży wpływ na stopień odczuwanego głodu. Zupełne odmawianie sobie słodyczy – w tym czekolady w kawałkach, może wywołać napady głodu. Są one niezdrowe (tak z punktu widzenia fizycznego, jak i psychicznego) zdecydowanie bardziej niż odrobina czekolady zjedzonej w ciągu dnia. 

Udowodniono także, że czekolada może w korzystny sposób wpłynąć na poziom insuliny. Konkretniej – zostaje on obniżony, a przez to organizm w zdecydowanie mniejszym stopniu skupia się na magazynowaniu tłuszczu w ciele. Warto jednak mieć świadomość tego, że należy wybierać produkty o możliwe najkrótszym składzie. 

W składzie dobrej jakości czekolady, można znaleźć substancje ułatwiające proces spalania tkanki tłuszczowej. Są to teobromina i teofilina. Co ciekawe – wpływają one korzystnie na miejsca, w których odkłada się tłuszcz. Kofeina zawarta w czekoladzie w kawałkach dodaje energii do działania, która będzie bardzo potrzebna podczas wszelkiego rodzaju sportowych aktywności.

Decydując się na wprowadzenie do jadłospisu posiłków z czekoladą w kawałkach należy pamiętać o zastosowaniu się do zasady złotego środka. Niewielka ilość tego produkt nie sprawi, że waga kolejnego dnia wzrośnie. Jednak nadmiar tego produktu zdecydowanie wpłynie na figurę niekorzystnie. 

Jak skomponować zdrowy posiłek z czekoladą w kawałkach?

Na diecie redukcyjnej można jeść czekoladę. Należy jednak rozsądnie wkomponować ją w skład spożywanych posiłków. Każde danie musi mieć odpowiednią kaloryczność. Jednak to nie wszystko – uwaga powinna skupić się również na zbilansowaniu poziomu białka, tłuszczu i węglowodanów. Aby organizm prawidłowo funkcjonował – posiłki muszą dostarczyć mu wszystkich potrzebnych witamin i minerałów. Jakie substancje, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie, znajdują się w czekoladzie?

Przede wszystkim czekolada jest źródłem węglowodanów. Jest to podstawowe źródło energii, którym żywi się chociażby mózg. Żelazo i magnez również mają duże znaczenie i widocznie wpływają na samopoczucie w ciągu dnia. Co ciekawe – czekolada może nawet poprawiać nastrój. A wszystko to, dzięki zawartości fenylotylaminy, która należy do grupy endorfin warunkujących nastrój.

Czekolada w kawałkach doskonale pasuje do posiłków na słodko. Najłatwiejsze do przyrządzenia posiłki z tym produktem to przede wszystkim śniadania – jednak nie tylko. W żadnym daniu z czekoladą nie może zabraknąć źródła węglowodanów złożonych – pełnoziarnistych płatków, chleba czy ryżu. Obowiązkowym elementem zbilansowanego posiłku będą też produkty mleczne zawierające białko – w końcu mięso i czekolada, raczej do siebie nie pasują. Źródłem tłuszczy, które odpowiednio skomponuje się z czekoladą, będą orzechy czy wiórki kokosowe.  

Niezwykle proste będzie przyrządzenie na śniadanie chociażby owsianki. Bez względu na wybrane dodatki – czekolada w kawałkach będzie zawsze pasowała. Najlepiej skomponuje się jednak z bananem i masłem orzechowym. Przyrządzając taki posiłek należy jednak precyzyjnie zważyć wszystkie produkty – są one bowiem wysokokaloryczne. Czekoladę w kawałkach można też wykorzystać to przyozdobienia przyrządzonego w domu sorbetu lub koktajlu mlecznego. 

Czekolada w kawałkach w zdrowych wypiekach – jak wpleść ją w dietę?

Czekolada w kawałkach jest chętnie kupowana ze względu na jej specjalną recepturę. W składzie występuje niewielka ilość masła kakaowego co sprawia, że charakterystyczne „łezki” nie roztapiają się nawet w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Również będąc na diecie redukcyjnej można stworzyć przepyszne wypieki z wykorzystaniem takiej czekolady.

Jednym z pomysłów na ciasto z kawałkami czekolady jest chlebek bananowy. Wykonany według odpowiednio „odchudzonego” przepisu zawiera odpowiednią ilość kalorii i spokojnie można zastąpić nim jeden posiłek w ciągu dnia. A doskonale wiadomo, że połączenie banana i czekolady jest zawsze przepyszne. 

Popularnym ciastem, często polecanym jako idealny przepis na redukcję jest ciasto kokosowe. Można przyrządzić je z płatków owsianych, bananów, miodu, jajek, wiórków kokosowych i właśnie z czekolady w kawałkach. Jest to wypiek, który przez długi czas zachowuje świeżość – może okazać się doskonałym deserem. Włączając ten posiłek do diety redukcyjnej warto jednak pamiętać o tym, że przepis zawiera nikłą ilość białka – powinno zostać uzupełnione w innym daniu, spożywanym tego samego dnia. 

Czekolada w kawałkach to produkt, który wcale nie jest zabroniony podczas diety redukcyjnej. Spożywany w rozsądnych ilościach – może być doskonałym urozmaiceniem jadłospisu.

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.