brazylijskie słodycze

Brazylijskie słodycze – mieszanka kolonialnych tradycji

Kuchnia Brazylii inspirowana jest rdzenną kulturą, ale także tym co wnieśli Europejczycy i Afrykanie, dlatego prawie każdemu posiłkowi towarzyszy coś słodkiego. Czasami oznacza to coś prostego, opartego na owocach, innym razem jest to wyszukane ciasto wykonane ze słodzonego skondensowanego mleka i wypełnione kokosem.

Brazylijskie słodycze to wariacje na temat portugalskich deserów przyrządzanych z lokalnych składników wzbogacone o naleciałości lokalnych doświadczeń. Oto kilka najlepszych brazylijskich słodyczy, których warto spróbować.

Słodka mieszanka tradycji 

Brazylijskie słodycze są mocno związane z tradycją i kalendarzem uroczystości rodzinnych i religijnych. Większość ze słodkich przysmaków ma także swoją historyczną tradycję, związaną z ważnymi wydarzeniami z życia narodu. Każdy z cukierków, przekąsek i ciasteczek przygotowany jest na bazie popularnych i dostępnych w Brazylii owoców, orzechów i kakao.

  • Brygadeiro – Brigadeiros to najpopularniejsze brazylijskie słodycze, które są obowiązkowe na każdym, tradycyjnym, brazylijskim przyjęciu urodzinowym. Są one wykonane ze skondensowanego mleka, czekolady w proszku, cukru i masła. Na rynku funkcjonują od 1945 roku. Według lokalnej historii, prawie legendy słodycze te zostały wymyślone przez kobiety, które poparły kampanię prezydencką brygadiera sił powietrznych Eduardo Gomesa. Dlatego właśnie smakołyki przybrały jego przydomek „brigadeiro”. Dziś cukierki są produkowane w kształcie małej kulki z czekoladową posypką. Dostępne są również wersje dla smakoszy, z nadzieniem od jagód po crème brulee.
  • Beijinho – Beijinho to kokosowa wersja brigadeiro. Jest ona równie popularna na przyjęciach urodzinowych w Brazylii. Różnica między tymi dwoma sodyczami polega na tym, że beijinhos używają kokosa zamiast proszku czekoladowego. Po zwinięciu w małe kulki i posypaniu wiórkami kokosowymi, tradycyjnie pokrywa się je cukrem i goździkami
  • Gojabadzie  – Gojabadzie to cukierek na bazie guawy, który z pewnością jest jednym z najsmaczniejszych. Jest zrobiony z guawy, zarówno ze skórki i miąższu oraz cukru, a następnie uformowany w półmiękki cukierek wielkości kęsa. Cukierek ten powstał w stanie Minas Gerais wymyślony przez portugalskich kolonistów jako substytut tradycyjnej, portugalskiej marmolady cytrysowej. Wybór owoców wynikał z dostępności guany w regionie. Połączenie goiabady z serem to kolejny popularny brazylijski cukierek Romeu & Julieta.
  • Pé-de-moleque – Pé-de-moleque to rodzaj brazylijskiej kruchej, słodkiej przekąski z orzeszków ziemnych. Nazwę tej karmelowej tabliczki tłumaczy się jako „stopy dzieciaka”. Pé-de-moleque to rodzaj batonu, który zrobiony jest z orzeszków ziemnych, mleka i cukru. W przeszłości często zawierał nierafinowany cukier trzcinowy i był znany jako łamacz zębów ze względu na jego solidną twardość. Cukierek ten jest tradycyjnie wybierany w czerwcu podczas trwającego miesiąc święta katolickich świętych Festa Junina. 
  • Pamonhas – Pamonhas zostały stworzone przez rdzennych mieszkańców Brazylii na długo przed kolonizacją i od tego czasu prawie się nie zmieniły. Pamonhas są wykonane ze słodkiej pasty kukurydzianej owiniętej w łuskę kukurydzianą. Mogą być słodkie lub słone, wypełnione mlekiem kokosowym lub innym nadzieniem.
  • Paçoca de amendoim – to podstawa brazylijskich świąt.Podobnie jak pé-de-moleque, ten przysmak składa się z orzeszków ziemnych, cukru i mąki z manioku i można go kupić w dowolnym momencie w każdym supermarkecie w Brazylii. Jest to jeden z najbardziej typowych brazylijskich przysmaków dostępnych przez cały rok. 

Brazylijskie czekoladki 

Brazylia, kraj znany z piłki nożnej i kolorowego karnawału w Rio, jest również jednym z czołowych światowych producentów kakao i czekolady. Brazylijczycy są zagorzałymi miłośnikami czekolady i zwykle celebrują większość okazji, obdarowując i delektując się czekoladkami. Brazylijskie kakao ma mocny smak, więc zwykle można znaleźć brazylijskie kakao używane z innymi rodzajami kakao, aby stworzyć niepowtarzalne profile smakowe w czekoladzie. Brazylijskie kakao może mieć mocne smaki owocowe, ziemiste lub mokre.  Oto kilka najpopularniejszych produktów z czekolady:

  • Garoto to popularna marka czekoladek z Brazylii. Niektóre z jej produktów to prawdziwe klasyki od wielu pokoleń. Jednym z ich cukierków czekoladowych jest Baton Pałka. Jest to tabliczka mlecznej czekolady w kształcie szminki. Baton powstał w 1948 roku i szybko stał się popularnym cukierkiem, aż do dziś. 
  • Bis to wafelek w polewie czekoladowej należący do Lacta, popularnej brazylijskiej marki czekoladowych przekąsek i cukierków. Produkt został wprowadzony na rynek w 1942 roku i do dziś jest ulubieńcem Brazylijczyków. W języku portugalskim „bis” to słowo, którego używamy, gdy chcemy czegoś więcej. Producenci twierdzą, że nigdy nie można zjeść tylko jednego kawałka tej czekolady, stąd nazwa Bis.
  • Chokito to jeden z najpopularniejszych batoników w Brazylii. Chokito to karmelizowane mleko skondensowane z chrupiącymi kuleczkami w pysznej czekoladzie Nestlé.
  • Powstały z okazji Mistrzostw Świata FIFA 1938, Diamante Negro jest popularnym w Brazylii batonem czekoladowym. To smakołyk z mlecznej czekolady z chrupiącymi kawałkami orzechów nerkowca i miodem. 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *