pyszne cukierki bezcukrowe

Cukierki bezcukrowe- dlaczego warto po nie sięgać?

Nie od dziś wiadomo, że nadmiar cukru w diecie jest niezwykle szkodliwy. To właśnie on przyczynia się do chorób cywilizacyjnych i powoduje otyłość. Zwłaszcza w dziecięcej diecie cukier powinien być znacznie ograniczony. Nie oznacza to jednak tego, że maluchy muszą całkowicie zrezygnować ze swoich ulubionych cukierków. W sprzedaży znajduje się dla nich zdrowsza alternatywa, a więc cukierki bezcukrowe.

Cukierki bez cukru- jakie możemy znaleźć w sklepach?

Cukierki dosyć jednoznacznie kojarzą się nam z niezdrowymi produktami spożywczymi, których lepiej nie spożywać. Mamy świadomość, że mogą prowadzić do nadwagi, otyłości i próchnicy. Nie wszystkie z nich są jednak niezdrowe. Ciekawą propozycją są cukierki bezcukrowe, a więc słodycze, w których to szkodliwy cukier został zastąpiony zdrowszymi jego zamienniami. Z uwagi na trend świadomego odżywiania, cieszą się one rosnącym zainteresowaniem. Cukierki bez tego składnika są świetną propozycją dla osób, które nie chcą rezygnować z tradycyjnych łakoci, jednak pragną zadbać o swoje zdrowie. Cukierki bezcukrowe od dłuższego czasu znajdują się w asortymencie sklepów ze zdrową żywnością, także tych internetowych. Ich rodzajów jest wiele, a dzieli się je zwłaszcza ze względu na:

  • smak (owocowe, czekoladowe, deserowe),
  • konsystencje (twarde, do żucia),
  • zawartość nadzienia lub jego brak.

Co znajduje się w takich produktach zamiast cukru? Takie przysmaki są słodzone zazwyczaj zdrowymi zamiennikami cukru, jak ksylitol, stewia, erytrytol, maltitol

Komu polecane są cukierki bezcukrowe?

Cukierki bezcukrowe są doskonałą propozycją właściwie dla wszystkich osób. Sprawdzają się zarówno w diecie osób dorosłych, jak i dzieci. Dzięki nim rodzice mogą ograniczyć spożycie cukru u dziecka, bez konieczności wykluczenia z jego menu pysznych cukierków. To też dobre rozwiązanie dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Na diecie odchudzającej zmniejszenie ilości spożywanego cukru jest w końcu koniecznością. Jeżeli jednak uwielbiamy owocowe czy czekoladowe cukierki, to nie musimy rezygnować z tej przyjemności. W tej sytuacji sprawdzą się właśnie smaczne cukierki bezcukrowe.

To także przysmaki polecane cukrzykom, którzy muszą uważać na codzienne spożycie cukru. Cukierki bez cukru mają niski indeks glikemiczny, a więc nie powodują szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi. Co ważne, przy innych rodzajach dostępnych diet, również zalecane jest ograniczenie tego składnika. Niezależnie więc od tego, czy jesteśmy właśnie na diecie ketogenicznej, wysokobiałkowej czy bezmięsnej, to zamienienie zwykłych cukierków, na te bez cukru z pewnością wyjdzie nam na dobre.

Dlaczego warto zamienić zwykłe cukierki na te bezcukrowe?

Cukierki bez cukru są zdrowsze

Jak wiadomo, zdrowa dieta wyklucza słodycze, a przede wszystkim te spożywane regularnie i w dużych ilościach. Dzieje się tak, przez obecność w nich sacharozy. Cukierki bezcukrowe, jak sama nazwa mówi, zostały pozbawione cukru. Rodzice, którzy są odpowiedzialnie i rozsądnie żywić swoją pociechę, mogą więc po nie bez żadnych obaw sięgać. Takie produkty nie mają bowiem negatywnego wpływu na organizm dziecka. Łakocie bezcukrowe słodzone są bezpiecznymi substancjami, takimi jak stewia, maltitol czy ksylitol.

Mają niski indeks glikemiczny

Kolejną zaletą cukierków bezcukrowych jest to, że posiadają niski indeks glikemiczny. Brak w nich sacharozy, a więc nie powodują one gwałtownego wyrzutu insuliny do krwi. Nadają się więc do spożywania przez osoby cierpiące na cukrzyce czy też te, które znajdują się w grupie ryzyka tego schorzenia. Oczywiście i w tym wypadku należy zachować umiar.

Nie powodują próchnicy

Cukierki bezcukrowe to słodycze zdrowe dla dzieci, które zapewniają przyjemne doznania smakowe, a przy tym nie narażają ich zęby na rozwój próchnicy. Naturalne słodziki nie są pożywką dla bakterii niszczących zęby, a mogą nawet działać antybakteryjnie. Właśnie dlatego cukierki bez cukru można podawać nawet młodszym dzieciom, bez obawy o stan ich zębów.

Doskonały smak

Cukierki bezcukrowe nie powinny kojarzyć się z czymś niesmacznym, bo niema w nich cukru. Poprzez zastosowanie zdrowych słodzików i innych naturalnych substancji, takie słodycze dorównują w smaku tym klasycznym. Zdrowe cukierki smakują właściwie tak samo, jak te, w których zastosowano biały cukier. Co ważne, dzieciom smakują cukierki bezcukrowe i bardzo chętnie po nie sięgają. Dzięki nim można mieć pewność, że maluch zapomni o niezdrowych przysmakach. Cukierki bez cukru mogą więc stać się stałym elementem wyposażenia domowej spiżarni. Zasmakują nie tylko młodszym domownikom, ale również osobom dorosłym. To świetna przekąska dla całej rodziny, którą można zabrać wszędzie ze sobą.

Cukierki bez cukru i glutenu

Wiele słodyczy dostępnych na rynku nie tylko nie zawiera cukru, ale także glutenu. Jest to dobrą informacją dla osób uczulonych na białka pszenicy. Co ważne, alergia na gluten dotyka nawet 20 procent naszego społeczeństwa. Najczęściej jest ona diagnozowana u dzieci.

Cukierki bezcukrowe mogą być stałymi pozycjami w diecie dziecka, cukrzyka czy osoby na diecie redukcyjnej. To też świetna propozycja dla wszystkich osób troszczących się o zdrowie swoje, jak i najbliższych.

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.