smaczne słodycze na ksylitolu

Słodycze na ksylitolu- komu są polecane i czy warto je jeść?

Ksylitol to naturalny zamiennik cukru, należący do grupy polioli. Cukier brzozowy wykorzystywany jest w wielu produktach spożywczych będących zdrowszym wyborem od tych słodzonych białym cukrem. Szczególną popularnością cieszą się słodycze na ksylitolu, które polecane są dzieciom, diabetykom, jak i osobom na diecie redukcyjnej.

 Słodycze na ksylitolu- jakie wybrać?

Ksylitol przypomina swoim wyglądem i smakiem zwykły cukier, jednak jest od niego znacznie zdrowszy. Jest słodszy od cukru z buraków i trzciny, a przy tym zawiera nawet 40 procent mniej kalorii. Charakteryzuje się też niskim indeksem glikemicznym, przez co słodycze na ksylitolu polecane są także osobom na diecie redukcyjnej czy tym dbającym o swoją sylwetkę. Przysmaki z tym niskokalorycznym słodzikiem cieszą się sporą popularnością, a ich wybór jest dosyć duży. Można wybierać między innymi z takich słodyczy na ksylitolu jak:

  • ksylitolowe landrynki,
  • batony i czekoladki,
  • czekolady z dużą zawartością kakao,
  • chałwy,
  • żelki,
  • bakalie w czekoladzie,
  • bezy i lizaki,
  • gumy w różnych wersjach smakowych.

W sprzedaży znajdują się też dżemy i inne przetwory słodzone ksylitolem. Takie łakocie można zjadać bez wyrzutów sumienia.

Ksylitol- czym się charakteryzuje?

Najważniejszą jego zaletą jest niski indeks glikemiczny. Jest słodki jak sacharoza, a do metabolizowania nie potrzebuje insuliny. Indeks glikemiczny tego słodzika wynosi tylko 13, a więc jest świetnym zamiennikiem cukru w codziennej diecie diabetyków czy też osób cierpiących na insulinooporność. W przeciwieństwie do rafinowanego cukru jest to też prebiotyk, a więc wspiera rozwój korzystnej dla organizmu flory bakteryjnej jelit. Warto też wiedzieć, że słodzik ten ma działanie przeciwpróchnicze. Sprawdzi się więc w diecie dzieci. Ksylitol nie ulega fermentacji w jamie ustnej i może być przekształcony do kwasów przez baterie obecne w jamie ustnej. 

Oprócz tego pomaga w przywróceniu prawidłowej równowagi zasadowo-kwasowej w jamie ustnej, co nie wpływa korzystnie na rozwój bakterii chorobotwórczych. Cukier brzozowy ochrania też przed rozwojem bakterii Streptococcus mutans w ślinie i na płytce nazębnej. Eliminuje przykry zapach z ust i odświeża oddech. Ksylitol wspomaga też profilaktykę stanów zapalnych. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwdrożdżycowe, przeciwgrzybiczne. Przeciwdziała rozwojowi grzybów i stanów zapalnych. Według naukowców cukier brzozowy odgrywa też ważną funkcję w procesie mineralizacji kości, z uwagi na stymulację wchłaniania wapnia w jelitach. Badania dowiodły, że działa korzystnie w początkowym etapie zapalenia stawów.

Słodycze na ksylitolu- komu są polecane?

Ksylitol to naturalny słodzik, po jakiego warto sięgać. Słodycze na ksylitolu ze względu na ich niski indeks glikemiczny są polecane osobom borykającym się z insulinoopornością, zakłóconą tolerancją glukozy, jak i diabetykom. Są też idealną propozycją dla osób dbających o swoje zdrowie, jak i sylwetkę, czy też tych będących na diecie odchudzającej. Słodycze z cukrem brzozowym pomagają w utrzymaniu diety, gdyż zmniejszają łaknienie na słodycze. Słodzik ten działa pozytywnie na przyswajanie wapnie, a więc łakocie z nim mogą być też spożywane przez osoby starsze, jak i te cierpiące na osteoporozę. Przysmaki te są też odpowiednie dla dzieci, których układ kostny dopiero się kształtuje.

Jak smakuje czekolada z ksylitolem?

Ten naturalny słodzik jest często wykorzystywany do produkcji czekolady, którą uwielbiają zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Rodzice mogą bez obaw sięgać po taką czekoladę, nie martwiąc się o zdrowie swoich pociech. Co ważne, takie łakocie są równie smaczne, jak te klasyczne, z białym cukrem. Ich smak jest praktycznie nie do rozróżnienia, pomimo tego, że nie zawierają sacharozy. Jest to duża zaleta słodyczy bezcukrowych, które zasmakują także dzieciom. Chcąc zmienić swoje nawyki żywieniowe, ale także całej rodziny, słodycze na ksylitolu będą doskonałym wyborem.

Domowe łakocie z ksylitolem

Przysmaki z cukrem brzozowym można też przygotować samodzielnie w domu. Zaletą ksylitolu jest to, że nie traci on swoich właściwości w procesie obróbki cieplnej. Można więc po niego sięgać w celu przygotowania wszelkich deserów, jednakowo tych do pieczenia tudzież gotowania. Jest on też dobrym słodzikiem do ciast, jednak nie tych drożdżowych. Może on też być zamiennikiem cukru pudru. Z ksylitolem da się przygotować desery owocowe, czekoladowe, batoniki z granoli, kogiel-mogiel i wiele więcej.

Dlaczego warto sięgać po słodycze na ksylitolu?

Rafinowany cukier działa negatywnie na ludzki organizm, a więc warto go unikać. Nie trzeba jednak całkowicie wykluczyć ze swojej diety słodkie przysmaki, gdyż można bez obaw sięgać po te na ksylitolu. Organizm nie trawi go ja cukru prostego, nie ulega także fermentacji w jelitach. Jego wielowodorotlenowe alkohole są wchłaniane w sposób stopniowy, po czym metabolizowane w wątrobie. Ksylitol ma mało kalorii i niski indeks glikemiczny, a przy tym nie prowadzi do rozwoju próchnicy. Cukier brzozowy jest świetną alternatywą dla białego cukru. Wpływa on korzystnie na zdrowie człowieka, a przy tym słodycze z nim mają doskonałe walory smakowe.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *