słodycze low carb

Czym są słodycze low carb?

Coraz częściej poszukując zdrowszych alternatyw dla znanych nam przysmaków, spotykamy się ze słodyczami z obniżoną zawartością węglowodanów. Jednak czym różnią się takie słodycze od zwykłych słodkości? Słodycze low carb, posiadają zredukowaną ilość węglowodanów. Takie słodycze świetnie sprawdzają się w utrzymaniu naszego organizmu w stanie ketozy, czyli takim stanie, w którym nasze ciało pozyskuje energię z białka, a nie jak zazwyczaj się to dzieje z węglowodanów. Słodyczy tych warto spróbować, nawet gdy nie jesteśmy na diecie niskowęglowodanowej. Ich zauważalnym atutem jest to, że pozwalają odkryć nowe, dotychczas nieznane dla nas smaki. Wbrew pozorom, również wegetarianie mogą znaleźć coś dla siebie w wachlarzu słodyczy rodzaju low carb.

Kiedy sięgamy po słodycze typu low carb?

Po słodycze typu low carb sięgamy często nie tylko po to, by zjeść coś słodkiego w drodze do pracy, czy też do szkoły. Takie słodycze, są również bardzo pomocne, gdy chcemy zadbać o swoje zdrowie. Dzieje się tak za sprawą obniżonej w nich, zawartości węglowodanów, dzięki czemu takie słodycze pomogą nam znacznie zredukować ich ilość w organizmie. Dodatkowo słodycze te pozwalają cieszyć się słodkościami, nawet osobom, które nie tolerują węglowodanów. Taka nietolerancja pojawia się coraz to częściej. Nawet wśród naszych przyjaciół znajdą się tacy, którzy nie mogą sobie pozwolić na spożywanie zwyczajnych słodyczy.

Dlatego słodycze low carb, staną się wręcz niezastąpione, gdy przygotowujemy spotkanie towarzyskie, na którym dana osoba ma nietolerancję węglowodanów. Ważne jest, aby mimo niskiej zawartości węglowodanów poinformować gości o dokładnej ich ilości w naszych słodyczach. Zawartość węglowodanów w takich słodyczach jest zwykle mniejsza niż 10 g na porcję. Ponadto, obniżona zawartość węglowodanów jest bardzo ważna, gdy chcemy utrzymać stan ketozy. Podczas adaptacji, często jesteśmy kuszeni przez otaczające nas reklamy słodyczy. Jednak nawet mały batonik, może spowolnić proces adaptacji. Także tutaj słodycze low carb okażą się ogromnie pomocne, ponieważ ich, różnorodność pomoże nam wybrać to, na co w danej chwili mamy ochotę i nie wpłynie na stan adaptacji.

Jakie są korzyści płynące ze słodyczy low carb?

Skoro już wiemy, czym są słodycze low carb, powinniśmy przejść do bardzo ważnej kwestii, jaką jest odpowiedzi na często pojawiające się pytanie „Jakie są korzyści płynące ze słodyczy low carb?”. Takie słodycze dzięki niskiej zawartości węglowodanów, mają ważny wpływ na przyśpieszenie spadku masy ciała. Jest to bardzo ciekawy temat, ponieważ zwykło się mówić, że to słodycze są powodem, przez który często przybieramy na wadzę. Jednakże dzięki właściwościom słodyczy low carb.

Możemy znacznie pomóc naszemu organizmowi w redukcji wagi, szczególnie gdy nie chcemy odmawiać sobie słodkości. Kolejnym ważnym aspektem, jest wpływ na wahania glukozy. Jest to ważne, ponieważ tak samo wysokie, jak i niskie stężenie glukozy we krwi może być niebezpieczne dla naszego organizmu. Co więcej, słodycze niskowęglowodanowe wpływają pozytywnie, na naszą wrażliwość insulinową. Najważniejszym dla nas, będzie jednak fakt, że takie słodkości, pozwolą nam pozytywnie zmienić proporcje cholesterolu, w taki sposób, by utrzymać cholesterol zwany „dobrym” w korzystniejszej ilości względem tego złego.

Tak więc słodycze low carb, poza tym, że są wskazane przy diecie niskowęglowodanowej, oraz tym, że jako jedne z nielicznych mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją na węglowodany, to dostarczają również wiele korzyści naszemu organizmowi, dzięki czemu, możemy sobie pozwolić na nie znacznie częściej, niż w przypadku zwyczajnych słodyczy.

Czy słodycze low carb są dla każdego?

Jak w przypadku każdego produktu spożywczego, wszystko zależy od naszego organizmu, aktualnej diety, oraz chorób, jakie posiadamy. Słodycze low carb, mimo że są w wielu przypadkach bardzo dobre dla naszego organizmu, to jednak nie zawsze powinny w pełni zastąpić tych zwyczajnych. Jeżeli więc jesteśmy na diecie niskowęglowodanowej, w której staramy się ograniczać węglowodany, to jak najbardziej takie słodycze są dla nas. Jeżeli jednak nasza dieta opiera się głównie na węglowodanach, to nagłe przejście wyłącznie na słodycze low carb, może mieć na nas niekorzystny wpływ. Dzieje się tak, ponieważ nasz organizm, potrzebuje węglowodanów, traktuje on je jako swoje paliwo. Najlepiej więc jest po prostu urozmaicić naszą codzienną dietę o słodycze niskowęglowodanowe, zamiast w pełni je zastępować.

Należy pamiętać, że węglowodany są potrzebne również w okresie wzrostu, są one niezbędne do tego, by nasze ciało się prawidłowo rozwijało. Węglowodany potrzebne są również podczas nauki, ponieważ pozwalają one, dostarczać naszemu potrzebną mu do tego energię. Co jednak nie wyklucza ich z naszej diety, należy pamiętać, by dostarczać naszemu organizmowi wszystkich składników, w zrównoważonych ilościach. Co więcej, jeżeli jesteśmy osobami pracującymi fizycznie, lub sportowcami, to nagła zmiana ze słodyczy węglowodanowych na słodycze low carb, może sprawić, że staniemy się mniej efektywni. Jeżeli jednak nasza dieta będzie zrównoważona, to nie zauważymy żadnej różnicy w swoich osiągach.

Podsumowując przedstawione informacje, warto więc spojrzeć na słodycze low carb, które dzięki swoim atutom pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie. Należy o nich pamiętać podczas diety niskowęglowodanowej oraz gdy nie tolerujemy węglowodanów. Słodycze typu low carb, pozwolą nam cieszyć się słodkościami, nawet jeżeli nie możemy pozwolić sobie na zwyczajne słodycze. Powinniśmy jednak pamiętać, że nagłe, całkowite zastąpienie dotychczas spożywanych słodyczy, słodyczami low carb, może mieć na nas niekorzystne skutki, takie jak obniżenie koncentracji, spadek energii lub senność. Aby temu zapobiec, należy w sposób zrównoważony prowadzić swoją dietę, tak aby nasz organizm miał dostęp do wszystkich potrzebnych mu do prawidłowego funkcjonowania składników.

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.