Dlaczego warto wybrać czekoladę w dropsach?
Czekolada w dropsach ma wszystkie atuty standardowej czekolady, a do tego wyjątkowo wygodną formę podania. Czekoladowe łezki są komfortowe podczas codziennego korzystania z nich w kuchni oraz jako forma słodkiej i zdrowej przekąski.
- Dlaczego warto jeść czekoladę?
- Czekolada w dropsach czy w tabliczce?
- Do czego można wykorzystać czekoladę w dropsach?
- Podsumowanie
Największą popularność czekolada w dropsach zyskała jako składnik gorącej, kremowej i pysznej czekolady rozpuszczalnej. To napój, który jest wyjątkowo chętnie wybierany, szczególnie w okresie zimowym. Czekoladowe dropsy mogą być hitem każdej kuchni, ponieważ ich używanie jest wygodniejsze od standardowej tabliczki. Nie trzeba ich dodatkowo kroić lub łamać na mniejsze kawałki, dobrze się rozpuszczają i są dostępne w różnych wersjach.
Dlaczego warto jeść czekoladę?
Jedzenie czekolady jest dużą przyjemnością i przynosi wiele korzyści zdrowotnych dla organizmu. Jej spożycie dodaje energii i poprawia nastrój. Czekolada jest bogata w wiele drogocennych składników o właściwościach prozdrowotnych. Magnez działa regulująco na sprawność komórek nerwowych, Selen oraz cynk zwiększają wytwarzanie endorfin, które są naturalnymi substancjami znieczulającymi, redukują stres i poprawiają nastrój. Żelazo jest bardzo ważnym składnikiem krwi, wpływa na odpowiednie natlenienie narządów i całego organizmu.
Teobromina wykazuje właściwości pobudzające. Fenyloetyloamina jest substancją o działaniu psychoaktywnym, która wpływa pozytywnie na nastrój, wywołuje uczucie szczęśliwości, zwiększa poczucie pozytywnej energii i jest obecna naturalnie w mózgu, a także pełni rolę neuroprzekaźnika. Czekolada jest bogata również w minerały: wapń, potas, miedź oraz fosfor. Zwiększa wydzielanie serotoniny, która jest odpowiedzialna za uczucie szczęścia i przypływ energii.
Flawonoidy należą do grupy polifenoli i przyczyniają się do poprawnego funkcjonowania układu krążenia. Są składnikami, które występują naturalnie w produktach spożywczych i mają działanie hamujące procesy starzenia oraz odmładzające. Regularne spożywanie produktów bogatych we flawonoidy zmniejsza ryzyko pojawienia się wielu chorób przewlekłych, również nowotworowych, udaru mózgu, a także choroby niedokrwiennej serca.
Flawonoidy wykazują aktywność antyoksydacyjną, która jest ważna dla układu odpornościowego organizmu. Usuwa nadmiar wolnych rodników, które są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek. Substancje znajdujące się w ziarnie kakaowym chronią układ krążenia na kilka sposobów. Hamują utlenianie cholesterolu LDL, który bierze udział w tworzeniu się blaszki miażdżycowej. Hamują zdolność płytek krwi do zlepiania się oraz tworzenia skrzepów. Regulują napięcie ścian naczyń krwionośnych oraz stopień skurczy małych naczyń, a to ma pozytywny wpływ na regulację ciśnienia tętniczego.
Czekolada w dropsach czy w tabliczce?
Czekolada w tabliczce jest najbardziej znaną formą tego przysmaku. Jest powszechnie stosowana w kuchni podczas gotowania, pieczenia i przygotowywania deserów oraz jako samodzielna przekąska. Z czekolady w tabliczce można zrobić również pyszny napój w postaci rozpuszczonej, gorącej czekolady. Wymaga to niestety dodatkowej pracy, którą jest pokruszenie na małe kawałki tabliczki, aby dobrze i równomiernie ją rozpuścić.
Problemem może okazać się również równomierne pokruszenie czekolady w taki sposób, aby udekorować nią deser lub wypieki. Można czekoladę w tabliczce zetrzeć na tarce, jednak wymaga to czasu.
Czekolada w dropsach jest dostępna w postaci niewielkich rozmiarów spłaszczonych kulek, które mają regularny kształt i są podobnej wielkości. Przygotowanie gorącej czekolady z produktu w takiej formie nie sprawia najmniejszego problemu. Nie wymaga dodatkowego łamania lub rozdrabniania czekolady. Wszystkie elementy są niemal identycznej wielkości, dlatego rozpuszczają się w tym samym czasie. Nie pojawia się ryzyko przypalenia części mniejszych elementów. Podobna sytuacja dotyczy pieczenia. Wszystkie kawałki czekolady są w eleganckiej formie łezek, które bardzo dobrze wyglądają jako dekoracja wypieków oraz deserów.
Czekolada w dropsach jest doskonała również do spożywania jako słodka i zdrowa przekąska. Nie wymaga odłamywania kolejnych kostek z tabliczki. Można sięgać po dropsy i cieszyć się smakiem pysznego produktu bez konieczności brudzenia rąk. Czekolada w formie łezek jest dostępna w różnych wersjach: gorzka, mleczna, różowa oraz biała. Najzdrowszą czekoladą jest ta z jak największą zawartością kakao. Najlepiej, aby ilość kakao wynosiła 70-99%, a skład takiego produktu był możliwie najkrótszy.
Do czego można wykorzystać czekoladę w dropsach?
Czekolada w dropsach może być spożywana jako samodzielna przekąska. Niewielkich rozmiarów spłaszczone kulki czekoladowe są idealne do jedzenia w ramach zdrowego deseru. Łezki zapobiegają brudzeniu rąk podczas odłamywania kostek z tabliczki. Dropsy są idealne do przygotowania gorącej, kremowej, płynnej czekolady do picia. Taka forma produktu bardzo dobrze się rozpuszcza, nie przypala się i jest łatwa do odmierzenia odpowiedniej ilości składnika.
Czekolada w dropsach jest niezastąpiona podczas przygotowywania deserów na zimno oraz na gorąco. Czekoladowe łezki ładnie prezentują się ze względu na swój regularny kształt i podobne wymiary. Można je ułożyć dokładnie w konkretną kompozycję np. na cieście lub niedbale posypać bitą śmietanę. Każda wersja będzie wyglądała apetycznie i zachęcająco. Czekoladowe dropsy są doskonałe do rozpuszczania, aby stworzyć z nich polewę do ciasta lub płynną czekoladę do polania lodów.
Czekolada w dropsach jest wygodniejsza od klasycznej czekolady w formie tabliczki. Ułatwia przygotowanie deseru, ładnie się prezentuje, jest wygodna podczas spożywania samodzielnie jako przekąska. Czekoladowe dropsy są dostępne w różnych wersjach, dzięki czemu każdy może wybrać swój ulubiony produkt i smak.